آفتاب: رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حد ثروت در اسلام کمی نیست، بلکه کیفی و ناشی از اخلاق و جو عمومی است، گفت: در گذشته، روحیه انقلابی و اخلاق اسلامی مانع از تجملگرایی و ثروتاندوزی میشد، اما امروزه رسانههای جمعی بجای ترغیب مردم به سادهزیستی و قناعت، تجملگرایی و مصرف بیشتر را ترویج میکنند که این امر در بلندمدت اقتصاد کشور را با چالش روبهرو خواهد ساخت.
احمد توکلی در گفتوگو با برنامه زنده باشما، از شبکه یک عنوان کرد: بررسیهای در مرکز پژوهش های مجلس و همین طور مشاهدات عینی ما نشان میدهد که اختلاف طبقاتی در کشور نسبت گذشته بیشتر شده و تجملگرایی و ثروتاندوزی به یک آفت اجتماعی و اپیدمی تبدیل شده است.
وی با اذعان به اینکه نظام اخلاقی در میان ثروتمندان کشور بسیار ضعیف شده خاطرنشان کرد، تاکید اسلام بر خمس زکات و انفاق نیز به این دلیل است که ثروت در یک جا متمرکز نگردد، بلکه در جامعه توزیع شود و عدالت را برقرار سازد. درحالیکه امروز میبینیم اخلاق ناصحیح کسب و کار در نزد ثروتمندان به دیگر گروههای جامعه نیز سرایت کرده و نظام اخلاقی آنها را نیز تضعیف کرده تا جایی که حتی احکام اسلامی هم به درستی اجرا نمیشود.
توکلی با بیان این مطلب که اسلام از یکسری اعتقادات، احکام، و یکسری مسائل اخلاقی تشکیل شده تصریح کرد: اگر در حوزه قانونگذاری قانونی با احکام شرعی مغایرت داشته باشد، شورای نگهبان جلوی تصویب آن را میگیرد اما اگر قانونی با اخلاق اسلامی مغایرت داشته باشد، شورای نگهبان وظیفه قانونی برای جلوگیری از تصویب آن را ندارد که این یک مشکل اساسی است و از اینرو امروز در کشور شاهد افزایش رفتارهای فرهنگی غیراسلامی و ایجاد فضای کسبوکار ناسالم هستیم.
دکتر توکلی، با تقبیح فخرفروشی به ثروت و تجملگرایی، گفت: فخر ورزیدن به ثروت و تجملگرایی، الگوی مصرف در کشور را تغییر میدهد، به گونهای که منابع ملی که باید صرف تولید کالاهای ضروری شود، به تولید کالاهای لوکس اختصاص میابد. درنتیجه این اتفاق قیمت نسبی کالاهای مورد نیاز عامه مردم افزایش یافته و قدرت خرید مردم نیز کاهش میابد.
توکلی هم چنین در جواب یکی از بینندگان این برنامه تلویزیونی که نظر وی به عنوان یک مازندرانی درباره سریال پایتخت را پرسیده بود، گفت: من فقط چند قسمت آنرا دیدم و به نظرم سریال خوب و جالبی بود و نشان میداد با وجود همه سختیها، یک خانواده ایرانی میتواند شاد باشد و از سایر اعضای خانواده حمایت کند.
توکلی گفت: من تعجب کردم که چرا برخی مازندرانیها ناراحت شدند. این سریال اتفاقاً به درستی روحیه خانمهای مازندرانی را نشان داد که چقدر برای خانواده فداکاری میکنند و چقدر با درایت در خدمت اقتصاد خانواده هستند. همینطور روحیه خدمت به پدر و مادر را در این مردم مهربان به خوبی نشان داد. مجموعاً به عنوان یک مازندرانی پیامهای اقتصادی و فرموبازیهای سریال پایتخت را پسندیدم و به مجموعه عوامل آن خسته نباشید میگویم.
رئیس مرکز ژوهش های مجلس در جواب این سوال که با توجه به اینکه لایحه بودجه ۹۰ هم اینک در کمیسیون تلفیق در حال بررسی است چرا شما در کمیسیون تلفیق نیستید؟، پاسخ داد: از ابتدای تشکیل کمیسیون تلفیق بودجه ۹۰ فقط دوبار در آن شرکت کردهام. یکبار در اسفندماه بود و یکبار هم امروز که هر کدام دقایقی بیشتر طول نکشید و به روح و جسمم آسیب زد و به ناچار کمیسیون را ترک کردم. مدتی است کمردردم تشدید شده و عواملی که مرا ناراحت و عصبی میکند، دردم را تشدید میکند. در کمیسیون تلفیق بعضاً حرفهایی زده میشود و احکامی تصویب میشود که نمیتوانم ساکت بنشینم و ناخودآگاه عصبی میشوم و درد کمرم تشدید میشود. همین امروز برای اولین بار در سال جدید لنگانلنگان به کمیسیون رفتم و در بررسی یک پیشنهاد تغییر قانون برنامه پنجم مجبور شدم درباره همین قانونی که دو سه ماه پیش تصویب کردهاند تذکراتی بدهم. با ناراحتی گفتم: تولیدکننده بیچاره این کشور با این همه تغییر غیرقابل پیشبینی قانون چه خاکی به سرش بکند؟ چرا به مصوبه ۲-۳ ماه پیش خود پایبند نیستید؟ آیا در کشوری که قوانین اینقدر بیثبات هستند، کسی سرمایهگذاری خواهد کرد؟ در این وضعیت جسمی نمیتوانم متاسفانه در این کمیسیون شرکت کنم.