کد خبر: ۱۲۵۹
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۳۸۳ - ۱۴:۵۵

روميانتسف پس از کش و قوس فراوان به تهران می آید

آفتاب‌‌نیوز :  در جريان سفر 3روزه رئيس سازمان انرژي اتمي فدرال روسيه به ايران علاوه بر تعيين تاريخ قطعي راه اندازي نيروگاه اتمي بوشهر ، درباره عمليات ساخت واحد دوم اين نيروگاه توسط مسكو گفت‌وگو خواهد شد. 

قرار است الكساندر روميانتسف پس از ديدار از تهران و گفت‌وگو با مقام هاي جهموري اسلامي عازم بوشهر شود تا ضمن ديدار از نيروگاه اتمي بوشهر ، امضاي قرارداد بازگشت سوخت مصرف شده هسته اي اين نيروگاه به روسيه را با طرف ايراني امضا كند.

اختلاف بر سر چه بود؟
به نظر مي رسد كه مسكو و تهران جنبه هاي فني مربوط به موضوع را بطور گسترده بررسي و حل كرده اند و زمانيكه الكساندر روميانتسف رئيس سازمان انرژي اتمي روسيه اوايل اسفند 1383به ايران سفر كند، اين توافق به امضاء خواهد رسيد.هر چند كه پيش از اين نيكلاي شينگاروف سخنگوي آژانس انرژي اتمي روسيه گفته بود روسيه براي همكاري هاي بيشتر و ساخت 7 نيروگاه هسته اي در ايران آماده است اما فشارهاي پيدا و پنهان ايالات متحده مانع امضاي قرارداد تحويل سوخت اتمي نيروگاه بوشهر به ايران شد.

مسكو براي رفع نگراني هاي جامعه بين المللي و ايران جهت اعتماد سازي بيشتر توافق كردند كه پس از استفاده از سوخت ارسال شده به بوشهر ، زباله هاي آن به روسيه بازگردانده شود . روس ها در قبال بازگرداندن اين سوخت هزينه هاي آن را از تهران مطالبه مي كرد .جمهوري اسلامي نيز با اين استدلال كه ايران تمامي هزينه هاي اين سوخت را پرداخته زير بار پرداخت هزينه بازگرداندن سوخت نمي شد.به نظر مي رسيد كه پايه استدلال تهران بسيار قوي تر از روسيه بود . در عين حال ايران در اين مذاكرات برگ برنده را در اختيار داشت چرا كه مشتري چنداني در جهان براي اين سوخت نبود و از سوي ديگر ايران نيز براي تهيه سوخت اتمي به توانمندي رسيده بود.اگر روس ها اين سوخت را به ايران تحويل نمي دادند برگ برنده ديگري نيز در دست ديپلمات هاي ايراني در مذاكره با اروپا به دست مي آمد با اين استدلال كه اعضاي كلوپ هسته اي مطايق قرارداد ان پي تي به كشورهاي در حال توسعه كمك تكنولوژيكي نمي كنند.

با امضاي قرار داد بازگشت زباله هاي اتمي نيزوگاه بوشهر به روسيه بخش بزرگي از بهانه جويي هاي واشنگتن براي اتهام زني به تهران و مسكو نيز بي اعتبار مي شود.

ايران و روسيه در دقت براي امضاي اين قرارداد زماني بيش از 2 سال را صرف كرده اند. 

در سفر قبلي روميانتسف چه گذشت؟
 

بهمن ماه سال 1381رئيس تنومند انرژي اتمي روسيه در حالي كه به غلامرضا آقازاده رئيس سازمان انرژي اتمي ايران لبخندي مي زد يك توافقنامه جديد را جهت تسريع در تكميل نيروگاه هسته اي بوشهر و بررسي امكان ساخت رآكتور هسته اي ديگر امضا كرد. اتفاقي كه در دفتر كار غلامرضا آقازاده در شمالي ترين ناحيه خيابان اميرآباد تهران افتاد و بلافاصله پس از آن رئيس تنومند راهي فرودگاه مهرآباد شد و تهران را به قصد كاخ كرملين ترك كرد. پيش از مراسم امضاي قرارداد روميانتسف در پاسخ به سوال هايي درباره فشار آمريكا به مسكو براي قطع همكاري هاي هسته اي با تهران گفته بود: ما هميشه به آمريكايي ها گفته ايم كه همكاري هاي روسيه و ايران مطابق قوانين بين المللي و قطعنامه هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي است و اگر موردي در نقض اين معاهدات ديديد به ما اطلاع بدهيد. او حتي بيشتر از همتاي ايراني اش نسبت به ادعاهاي آمريكا واكنش نشان داد چنانكه وقتي آقازاده به خبرنگاران توضيح مي داد كه ايران عضو آژانس بين المللي انرژي هسته اي است و از راه حقوقي و عرف بين المللي حركت مي كند، روميانتسف روسي صحبت هاي آقازاده را قطع كرد و گفت ممكن است كشوري عضو آژانس باشد و در عين حال سلاح هسته اي توليد كند اما كشور شما قرارداد منع گسترش سلاح هاي هسته اي را هم امضا كرده است.

پاسخ به تاخيرها در تهران

رئيس انرژي اتمي روسيه، پيش از ترك تهران، ايراني ها را مطمئن كرده بود كه مسكو به تكميل نيروگاه بوشهر متعهد است و حتي مي خواهد در نيروگاه هاي جديد ايران هم سرمايه گذاري كند.

اينكه نيروگاه بوشهر يك سال پيش از موعد مقرر به بهره برداري مي رسد مژده اي بود كه رئيس روسي براي ايراني ها آورد تا نشان دهد آنچنان كه بعضي از رسانه هاي ايران مي گويند مسكو قصد بازي با ايران و امتيازگيري از آمريكا با برگ تهران را ندارد. اما به اين وعده نيز عمل نشد.

طولاني شدن مدت تجهيز نيروگاه بوشهر اين گمانه را بين ايراني ها تقويت مي كرد كه كرملين براي امتيازگيري از كاخ سفيد همكاري هسته اي با ايران را تبليغاتي مي كند تا با گرفتن كمك هاي مالي از واشنگتن دست از تجهيز نيروگاه بوشهر بردارد. اما واقعيت اين است كه روسيه با راه اندازي نيروگاه بوشهر صنعت هسته اي روبه فروپاشي خود را تا حدودي احيا كرده است. با اين حال آقاي روميانتسف در سفر قريب الوقوعش به ايران ، به اين طولاني شدن زمان بهره برداري نيروگاه بوشهر نيز پاسخ خواهد داد.اگر همه چيز آن طوري كه روس ها گفته اند پيش برود و براي چندمين بار مسكو به بهانه‌اي تاخيرتازه در انجام اين سفر ايجاد نكند.روميانتسف ابتدا قرار بود شهريور ماه 1383 به ايران عزيمت كند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین