آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه جمهوری اسلامی به مناسبت چهارمین سالگرد ارتحال آیتالله العظمی فاضل لنكرانی با آیتالله محمدجواد فاضل لنكرانی فرزند آن بزرگوار گفتوگویی ترتیب داده است.
در بخشی از این گفتوگو میخوانید:
* یكی از دغدغههایی كه در همین سالهای آخر داشتند، این بود كه میفرمودند یک جریانی در زیر چتر دین و حتی در زیر چتر ولایت به دنبال تضعیف مرجعیت و روحانیت است افرادی كه مدعیاند دین را از مراجع موجود، از بزرگان موجود خیلی بهتر شناختهاند و مدعیاند كه حوزه و روحانیت و مرجعیت و دین را به نحو صحیح به مردم معرفی نكردهاند، ایشان میفرمودند من ملاحظه میكنم این فكر دارد گسترش هم پیدا میكند (این قضیه مربوط به 6 سال پیش است) و میفرمودند این نه فقط برای انقلاب و نظام ضربه بزرگی خواهد بود، بلكه برای اسلام و روحانیت ضربه بسیاری بزرگی است. در همان زمان در ملاقاتهایی هم كه برخی از مسئولین خدمتشان میرسیدند، ایشان بصورت روشنتر این تهدید را تبیین میكردند و چنین اعتقادی را داشتند، البته در قبل از پیروزی انقلاب گروهی بود كه امام(ره) تخطئه كردند آن گروه را، آن گروه مدعی ترویج امام زمان(عج) بودند اما یكی از سیاستهای اصلیشان مخالفت با مرجعیت بود، ایشان این دغدغه جدی را داشتند و تا روزهای آخر هم نسبت به این مسأله نگران بودند و هشدار میدادند.
*یكی از دغدغههای بسیار مهم ایشان این بود كه حوزه باید از همه جهات مستقل باشد، خصوصا از جهات مالی نباید ارتزاقی از دولت داشته باشد، مثلا در حوزه 10 سال پیش دولت آن زمان یک بودجهای را برای بیمه و خدمات درمانی در اختیار حوزه قرار داده بود، ایشان از همان زمان با همین مطلب هم مخالف بودند و حتی در جلسهای كه بعضی از اعضاء شورای عالی سیاستگذاری حوزه خدمت ایشان رسیدند، ایشان فرمودند كه بودجه نگیرید از دولت، درست است كه یک مشكلاتی وجود خواهد داشت اما گرفتن بودجه سبب میشود كه عزت روحانیت پایمال شود، استقلال روحانیت از بین برود، اگر روحانیت با مشكلات حیات خودش را حفظ كند این اولی است از اینكه بخواهد بخاطر یک خدماتی با یک بیمهای بیاید و عزت هزارساله خودش را از بین ببرد. البته این نظر ایشان بود، میفرمودند این منتهی میشود به اینكه استقلال حوزه از بین برود و میفرمودند نباید تفكیک هم بكنیم و بگوئیم آنچه مربوط به شهریه طلاب است از دولت استفاده شود كه الحمدلله باید بگویم كه تا بحال هم طلبه ما بعنوان حقوقبگیر از دولت نیستند و حقوق طلاب را مراجع معظم پرداخت میكنند ولی ایشان با اینكه در سایر امور هم از طرف دولت پولی به حوزه داده شود مخالف بودند و این را مضر برای حیات و استقلال حوزه میدانستند. و حتی من این را عرض كنم ایشان در سالهای آخر در ذهنشان بود كه فتوا به تحریم این مسأله بدهند كه دیگر مجالی نشد.
*یكی از ویژگیهای برجسته مرحوم آیتالله العظمی فاضل لنكرانی، تلاش برای حفظ افكار علمی و سیاسی امام خمینی در حوزه علمیه و مركز ثقلی برای تحكیم مبانی امام بود.
* بعد از رحلت امام هم آیتالله العظمی فاضل لنكرانی به حراست از افكار امام اهتمام خاصی داشتند بطوری كه در یک سخنرانی در فیضیه خطاب به مخالفین گفتند: فكر نكنید با رفتن امام شما میتوانید مسیر سیاسی حوزه را تغییر بدهید، تا من هستم و تا شاگردان امام حضور دارند اجازه نخواهیم داد افكار سیاسی امام در حوزه خاموش شود.
* مهمترین دغدغه مرحوم آیتالله العظمی فاضل لنكرانی، وضع معیشتی مردم بود.
* از تهمتهائی كه به بعضی از مسئولین خدوم و پرسابقه انقلاب زده میشد ابراز نگرانی میكردند و میفرمودند اینها مقدمه است برای ضربه زدن به اصل نظام و دشمن دنبال همین است
*یكی از بزرگانی كه الان زنده است در سن نودوچند سالگی است به من گفت در همان زمان برخی از روحانیون كه با آیتالله خمینی مخالف بودند میگفتند كه نمیشود آقای خمینی را شكست، و یكی از علتهایش این است كه در دوروبر آقای خمینی شاگردانی چون آقای شیخ محمد فاضل وجود دارند.