آفتابنیوز : آفتاب- امید سلیمی بنی(خبرآنلاین): بحران آلودگی هوا، آذربایجان شرقی و غربی، ایلام و کردستان را فراگرفته است. از یک سو، آلودگی هوای تبریز، مرکز آذربایجان شرقی 4 برابر استاندارد گزارش شده و از طرف دیگر، در مهاباد، یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی، دید افقی ساکنان به 200 متر کاهش یافته است.
جانشین مدیرکل حفاظت از محیط زیست آذربایجان شرقی میگوید: هم اکنون میزان آلودگی هوای تبریز چهار برابر حد طبیعی بوده و وارد وضعیت بحرانی شده است.
بنا به اظهارات مهدی قمی در حال حاضر متوسط میزان آلودگی هوای تبریز 200 میکروگرم بر هر مترمکعب است که نسبت به میزان طبیعی این واحد (50 میکرگرم) وضعیت بحرانی تلقی میشود.
این مقام مسئول، بیشترین آلودگی روز گذشته در تبریز را 750 میکروگرم عنوان کرده که 15 برابر حد معمول است. کارشناسان میگویند این میزان آلودگی رقمی بسیار بالاست که میتواند برای بیماران قلبی و تنفسی بسیار خطرناک باشد.
قمی با بیان اینکه از آغاز سالجاری تاکنون برای شانزدهمین روز است که هوای تبریز در حالت بحرانی قرار میگیرد، میگوید: طبق پیشبینی اداره هواشناسی از روز شنبه، از میزان آلودگی هوای تبریز کاسته میشود.
براساس گزارشهای رسیده، این آلودگی هوا که ناشی از ورود گرد و غبار از غرب و جنوب کشور اس ، علاوه بر تبریز در چند شهر دیگر استان آذربایجان شرقی نیز وجود دارد.
دید در سردشت به 200 متر رسید در همسایه غربی این استان نیز، وضعیت مشابهی حاکم است. بنا به گفته مسئولان محلی این استان، آلودگی هوای ناشی از ریزگردهای عراقی، هوای کردستان را تیره و تار کرده. گرد و غبار بیسابقهای که از عصر پنجشنبه آغاز شده، مردم شهرستان سردشت واقع در جنوب آذربایجان غربی را غافلگیر کرده است.
رییس اداره هواشناسی سردشت، شهر دیگری در نزدیکی مهاباد میگوید دید افقی در سردشت روز پنجشنبه گذشته به 200 متر رسیده بود که رفته رفته از میزان آلودگی در روز جمعه کاسته شد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست سردشت، منشا این پدیده را ریزگردهایی میداند که از عراق وارد کشور و به تبع آن شهرستان سردشت شده است.
به گفته 'رزاق حسنپور' بر اساس اندازهگیری دستگاه سنجش ذرات معلق در هوا، میانگین این ذرات هم اینک یکهزار و 480 میکروگرم در مترمکعب و 10 برابر حد مجاز است.
این مقام مسئول به سردشتیها توصیه کرد: "بر اساس شاخص کیفیت هوا، وضع کیفی هوا در زمان حاضر در سردشت خطرناک است و به بیماران قلبی و تنفسی توصیه میشود به هیچ وجه از منازل خود خارج نشوند."
نفس ایلامیها به شماره افتاد به دنبال ورود توده گرد و غبار بسیار غلیظ به فضای مناطق وسیعی از استان ایلام از عصر روز پنجشنبه، عروس زاگرس 'شهر ایلام' در هالهای از گرد و خاک فرو رفته و نفس کشیدن برای ایلامی مرزنشین سخت شده.
بر اساس اعلام کارشناسان، منشا پدیده گرد و غبار فرامنطقهای است. در حالی که اوج آلودگی هوا در ایلام معمولا تیر ماه است اما امسال بر اساس آمارهای سازمان هواشناسی، مردم این استان بیش از نیمی از روزهای فصل بهار را شاهد گرد و غبار بودند.
مرزداران ایلامی اکنون در مصاف با گرد و غبار نفسشان به شماره افتاده است.
ناگفته پیداست گرد و غبار به عنوان یک مشکل منطقهای در حال تبدیل شدن به یک معضل و مسأله جهانی و بینالمللی است.
بر اساس اعلام مرکز هواشناسی ایلام اکنون دید افقی در شهر مرزی مهران و شهر ایلام به کمتر از 200 متر رسیده و 'خاک بارشها' همچنان ادامه دارد.
پزشکان نیز به مردم توصیه کردهاند که برای مقابله با آثار سوءآلودگی هوا از ماسکهای مناسب تنفسی و یا پارچههای مرطوب استفاده کنند.
همچنین به بیماران قلبی و تنفسی، سالخوردگان و کودکان توصیه شده از تردد غیرضروری در فضای آزاد خودداری کنند.
کردستان، اسیر گرد و خاک در شهرستاهای مختلف کردستان نیز ریزگردهای عربی، نفس مردم را تنگ کرده، سنندج و قروه از شهرهایی هستند که آلودگی هوا در آننها محسوس است. منشا ریزگردهای این استان نیز بیابانهای عراق شناخته شده. مسئولان محلی از بیماران قلبی و ریوی خواستهاند در سطح شهر، تردد نکنند.
پدیده ریزگردهای عربی چند سالی است باعث آلودگی هوای مناطق غرب و جنوب ایران شده تا جایی که شهرهایی مانند تهران و اصفهان در مرکز ایران نیز از آن بینصیب نماندهاند.
گفته میشود در روزهای اخیر، ایران با همکاری مقامات محیط زیست عراق تاکنون یک میلیون متر مربع از اراضی بیابانی این کشور را با عملیات "تثبیت شن" مهار کردهاند، ولی هنوز اراضی بسیاری در بین رودهای دجله و فرات بر اثر خشکسالی تبدیل به بیابان میشوند و با وزش اندک نسیمی، ریزگردهای این اراضی به چشم همسایه شرقی میرود.