آفتابنیوز : آفتاب: نیویورك تایمز فاش كرد:دولت آمریكا می كوشد كه اقدام بین المللی برای ایجاد شبكه های اینترنت و تلفن های موبایل «جایگزین» را در كشورها رهبری كند.
به گزارش عبرت نیوز، پرده های جدیدی از طرح آمریكا برای ایجاد شبكه اینترنت باز یا چمدانی در فضای كشورهایی كه با آمریكا مخالفت دارند و یا در حال تحول هستند فاش شد و روزنامه آمریكایی نیویورك تایمز كه به اطلاعات محرمانه آن دست پیدا كرده نوشت:دولت آمریكا می كوشد كه اقدام بین المللی برای ایجاد شبكه های اینترنت و تلفن های موبایل «جایگزین» را در كشورهای مورد نظرش رهبری كند،هدف از این اقدامات فراهم كردن امكانات برای مردم و مخالفان در این كشورها است.
روزنامه «نیویورك تایمز» در یك مطلب تحقیقی و مفصل به جزییات این اقدامات پرداخته و می نویسد یكی از راههایی كه حكومت آمریكا در پیش گرفته است ایجاد شبكه های تلفن های موبایل مستقل در خاك كشورهای دیگر و یا سرمایه گذاری در تولید ابزارهایی است كه می تواند شبكه های اینترنتی مستقل و جداگانه ای را در كشورهای دیگر برقرار كنند و به صورت پنهانی به این كشورها منتقل می شود.
روزنامه «نیویورك تایمز» براساس مصاحبه های مقامات دولت ، اسناد مربوط به طراحی این شبكه ها و پیامهای دیپلماتیك محرمانه ای كه به دست این روزنامه افتاده جزییاتی را در مورد ابعاد، پیچیدگی و كارآمدی و هزینه های مربوط به این طرح ها را بر می شمارد.
برخی از فن آوری ها توسط متخصصان در مراكز دولت توسعه یافته و برخی دیگر محصول گردآوری ابزارها و روش كار هكرهایی است كه در حال حاضر تحت عنوان آزادی فن آوری ارتباطی در سطح اینترنت جریان دارد.
یكی از مهمترین و گسترده ترین موارد از این طرح ها ایجاد یك شبكه ارتباطی برای تلفن های موبایل در خاك افغانستان است كه بودجه ۵۰ میلیون دلار آن از سوی وزارت دفاع و وزارت خارج آمریكا تامین شده است. آنتن های این شبكه در پایگاههای نظامی و نقاط امن نصب شده تا از حملات شورشیان در امان باشد.
به دنبال حوادث ماههای اخیر در كشورهای عربی و قطع شبكه اینترنت توسط تعداد بیشتری از رژیم های منطقه ،ضرورت ابزارهایی برای دور زدن سانسور دولتی بیشتر شده است. بخشی از انگیزه دولت باراك اوباما برای پیشبرد این طرح ها دفاع آمریكا از آزادی بیان است. به عنوان مثال دولت آمریكا از توسعه و ساخت نرم افزارهایی كه می تواند هویت كاربران اینترنت را پنهان كند حمایت كرده است.
روزنامه « نیویورك تایمز» سپس یادآوری می كند كه طرح های جدید فراتر از كمك به مقابله با سانسور در شبكه های موجود است. وزارت خارجه آمریكا و شخص هیلاری كلینتون از این اقدامات به شكل فعالی حمایت می كنند. خانم كلینتون در گفتگو با «نیویورك تایمز» تاكید می كند كه فرصت تاریخی بزرگی فراهم شده تا با استفاده از این ابزارها مردم بتوانند با یكدیگر، با حكومت های خود و با جهان خارج در ارتباط باشند و دولت آمریكا باید از یك چنین تغییری حمایت كند.
اما كارشناسان و متخصصانی كه بر روی این طرح ها كار می كنند هشدار می دهند كه دولت های كشورهای این طرح ممكن است بتوانند به همین شبكه های «جایگزین» و یا مستقل نیز نفوذ كرده و از طریق كنترل ارتباطات مخالفان خود را شناسایی و دستگیر كرده و یا به هنگام نقل و انتقال این ابزارهای ارتباطی جدید به داخل كشور آنها را در مرزها بازداشت كنند.
البته گروه دیگری معتقدند كه درمجموع میزان ریسك این روشها ناچیز است و در مقایسه با تاثیر آن شاید بتوان این حد از مخاطرات را پذیرفت.
شبكه اینترنت نامرئی
روزنامه « نیویورك تایمز» سپس به تشریح نحوه توسعه و ساخت ابزاری می پردازد كه به « اینترنت در چمدان» مشهور شده است. گروهی از كارشناسان اینترنت و جوانانی كه «خوره» این كار هستند زیر نظر مقامات وزارت خارجه آمریكا در حال ساخت و توسعه ابزاری هستند كه می تواند هر وسیله ارتباطی معمولی مثل یك دستگاه تلفن موبایل و یا یك كامپیوتر شخصی را به مركز یا موتور یك شبكه مستقل و نامرئی اینترنت بدل كند.
در این چمدان یك آنتن بی سیم كه می تواند میدان ارتباطی را گسترش دهد، یك لپ تاپ برای مدیریت شبكه و حافظه و سی دی هایی جاسازی می شوند كه این برنامه و امكان پیاده كردن نرم افزار مربوطه را برای مشتركان به این شبكه نامرئی فراهم می سازد.
علاوه بر طرح دولت آمریكا بیش از ده طرح غیردولتی نیز همزمان مشغول فعالیت برای توسعه یك چنین شبكه های ارتباطی در گوشه و كنار دنیا هستند. یك نمونه آن طرح مركز تكنولوژی ماساچوست است كه هم اكنون مشغول ایجاد یك شبكه اینترنت مستقل در منطقه جلال آباد افغانستان است.
نمونه دیگر آن تلاش گروهی از ایرانیان و آمریكایی ها برای راه اندازی وب سایتی است كه كاربران در ایران بتوانند از طریق دسترسی به آن نرم افزارهای جدید مقابله با سانسور را پیاده كنند. به گفته یكی از بنیانگذاران این مركز بیش از نیمی از افرادی كه در ایران به این وب سایت مراجعه می كنند با استفاده از بلوتوث فایل ها را برای یكدیگر ارسال می كنند. روش هایی شبیه به این ابتكارهای خود مردم برای استفاده از ابزارهایی است كه در خارج ساخته می شوند.
وزارت خارجه آمریكا از بسیاری از این طرح ها حمایت مالی می كند. به نوشته «نیویورك تایمز» ارزیابی های موجود نشان می دهد كه تا پایان سال میلادی جاری دولت آمریكا رقمی نزدیك به ۷۰ میلیون دلار را صرف این طرح ها خواهد كرد.
در بخش بعدی این مقاله گزارشگران «نیویورك تایمز» به طرح آمریكا برای تكمیل یك شبكه ارتباط تلفن های موبایل در جنوب افغانستان اشاره می كنند. این شبكه كه توسط ارتش آمریكا احداث شده از امنیت بیشتری برخوردار است و نیروهای طالبان قادر به تخریب آنتن های آن نخواهند بود. دلیل احداث این شبكه موازی این است كه نیروهای طالبان به روش های گوناگون همواره می توانستند شبكه معمول تلفن های موبایل را مختل كنند.
رقم دقیق هزینه های مربوط به اجرای این طرح مشخص نیست ولی اظهار نظرهای افراد گوناگون حاكی از ان است كه رقمی بین ۵۰ تا ۲۵۰ میلیون دلار به این طرح اختصاص داده شده است.
در پایان این مقاله خبرنگاران نیویورك تایمز با ذكر نمونه ای در مورد كره شمالی توضیح می دهند كه چگونه افرادی كه فرار ناراضیان از كره شمالی را سازماندهی می كنند با استفاده از شبكه تلفن موبایل كشور چین ارتباطات خود را برقرار می كنند. و یا در مورد لیبی یكی از افراد وابسته به شورشیان می گوید كه به دلیل كمبود و ضعف شبكه اینترنت در مناطق تحت كنترل شورشیان آنها مجبور هستند از روشهای ابتكاری و جایگزین مثل وصل شدن به شبكه اینترنت از طریق تلفن های موبایل استفاده می كنند.