آفتابنیوز : آفتاب: دکتر محمد خوش چهره استاد بازنشسته دانشگاه تهران در پی نامه محمود احمدینژاد به وزرای علوم و بهداشت درباره جلوگیری از بازنشستگی بیرویه اساتید گفت: اگر این اقدام رئیسجمهور مبتنی بر یک نگرانی ناشی از درک صحیح و واقعی از وضعیت دانشگاه باشد جای خوشحالی دارد.
محمد خوشچهره با بیان این مطلب افزود: طرح نگرانی مسئولان از بازنشستگی بیرویه اساتید دانشگاه میتواند در وهله اول نشان دهنده این نکته باشد که مسئولان از طریق این ابراز نگرانی، به هر حال یک درجهای از نگرانی درباره محیط دانشگاهها را از خود نشان دادند. البته مشکل دانشگاه فراتر از موضوعات بازنشستگی اساتید و ایجاد کلاسهای تکجنسیتی و ... است.
استاد دانشگاه تهران افزود: ابراز نگرانی رئیسجمهور تا این سطح قابل قبول است که مسئولان پذیرفتهاند دانشگاه بیماری دارد اما این بیماری خیلی جدیتر و عمیقتر از آن ابراز نگرانی است که رئیسجمهور در نامهاش به وزای علوم و بهداشت عنوان کرده است چراکه بازنشستگی بیرویه اساتید خود متأثر از بیماری وسیعتری است که دانشگاه به آن مبتلا است لذا به نظر میرسد بهتر است قبل از اینکه به موارد خاصی مانند بازنشستگی معطوف شویم باید به درک صحیح و آسیبشناسی محیط و نحوه مدیریت حاکم بر دانشگاه و جریانات تأثیرگذار بر آن بپردازیم.
این فعال سیاسی و رئیس فراکسیون اصولگرایان مستقل مجلس هفتم در عین حال بحث بازنشستگی بیرویه اساتید و خروج این سرمایههای علمی از دانشگاهها را یک تهدید دانست و گفت: اگرچه برخی معتقدند جای خالی اساتید بازنشسته را با جذبهای سریع و شتابزده اعضای هیأت علمی جدید پر کردهاند اما چینش افراد جدید در جایگاه عضو هیأت علمی بیشتر منطق و توجیه سیاسی داشته است.
خوشچهره افزود: واقعیت این است که در بازنشستگی بیرویه اساتید در حال کنار گذاشتن سرمایههای علمی همراه با دلزدگی و عدم جذب مناسب هستیم. لذا برای نگاه به پدیدهای مانند بازنشستگی اساتید باید در ابتدا فضای حاکم بر دانشگاه از مناظر مختلف اعم از علمی، مدیریتی، اجرایی و سیاسی را بررسی کنیم و عوامل موثر برونزا و نقش دنیای سلطه و عوامل درونزا، محدودنگریها و کجاندیشها را در این زمینه در نظر بگیریم.
این استاد دانشگاه تهران پدیده بازنشستگی بیرویه اساتید را بروز ظاهری بیماریهای عمقی و مزمن دانشگاه دانست و گفت: به جای توجه به عوارض ظاهری بیماریهای عمقی دانشگاه باید از دید آسیبشناسی اقدام به کشف دلایل ایجاد و استمرار این بیماری پرداخت. در این بررسی مجموعه اقداماتی که از سوی اداره کنندگان فضاهای آموزشی، علمی، دانشجویی، اجرایی و اداری دانشگاهها انجام میشود قابل بررسی هستند.
وی درباره مهمترین عوارض بازنشستگی بیرویه اعضای هیأت علمی گفت: مهمترین عارضه ناشی از بازنشستگی استادان و کنارهگیری یا کنار گذاشته شدن اساتید این است که بخشی از سرمایههای علمی کنار گذاشته میشوند. شاید اقدام برخی مدیریتهای اجرایی دانشگاهها که مجریان روند شتابزده جذب هیأت علمی با ریشه در ارتباطات جناحی و سیاسی و حزبی هستند، بتواند مسیری برای دامن زدن به بازنشستگی اساتید باشد. همچنین بعضی مسائل پیش آمده در دانشگاه ناشی از فضای استالینی است که برخی ردههای اجرایی و مدیریتی در دانشگاهها در صدد حاکم کردن آن در دانشگاه بوده و هستند.
محمد خوشچهره اظهارات گویندگان مباحثی درباره بازنشستگی بیرویه اساتید را در صورتی حائز ارزش دانست که مبتنی بر درک صحیح از جریانات ایجادی و اثرگذار، مبتنی بر نوعی صداقت لازمه رفتاری و گفتاری و نگرانی عمقی و واقعی از این پدیده باشد.
این فعال سیاسی اصولگرا گفت: اگر واکنش رئیسجمهور درباره بازنشستگی اساتید واجد پیامهای تبلیغاتی و انتخاباتی باشد بیشتر بر نگرانی موجود میافزاید.
محمد خوشچهره افزود: واقعیت در دانشگاهها این است که سرمایه عظیمی از جوانان و امیدهای آینده مان در دانشگاهها حاضرند اما رشد نگران کننده مصرف مواد مخدر، مشروبات الکلی و انحرافات رفتاری، فکری و القایی همه مقولاتی هستند که هر دلسوز نظام و معتقد به اعتلای کشور و ارزشها را نگران میکند که این رشدهای نگران کننده قطعا ریشه در عوامل سازمان یافته درونی و بیرونی و برخی کجاندیشیهای رفتاری و سیاستگذاریهای داخلی دارد اما راه حل مقابله با این مسائل مبتنی بر جلب مشارکت عمومی است.
وی افزود: متاسفانه برخی میخواهند این مشکلات را با برخی روشهای انحرافی استالینی حل کنند که در برخی سطوح اجرایی با ملاحظات سیاسی و جناحی بر مصالح و منافع ملی چربش دارد. از جمله این ملاحظات سیاسی میتوان به چینش مدیریتها و برخی کادرهای به ظاهر علمی با انگیزههای سیاسی و باندی اشاره کرد که امروزه از برخی از آنها با عنوان جریان انحرافی نام میبرند.