آفتابنیوز : آفتاب: شهرداری کابل بازسازی سه قصر تاریخی دارالامان، تاج بیگ و چهل ستون را در غرب کابل آغاز کرده است.
این بناها در جریان جنگ داخلی افغانستان در دهههای شصت و هفتاد خورشیدی ویران شد و در سالهای گذشته کسی به بازسازی آنها توجهی نداشت، اما محمد یونس نواندیش، شهردار کابل، گفته است که شورای وزیران بازسازی آنها را به شهرداری کابل واگذار کرده است.
شهردار کابل افزود که هنوز منابع مالی لازم برای اجرای طرح بازسازی، به طور دقیق برآورد نشده اما افزوده است که تنها برای بازسازی قصر دارالامان به حدود ۳۰ میلیون دلار اعتبار نیاز است.
نواندیش گفت: "بر اساس محاسبه مقدماتی، برای بازسازی قصر دارالامان ۳۰ میلیون دلار ضرورت دارد و البته آن را دوباره بررسی میکنیم و خواهیم دید که چقدر هزینه کار دارد.
بررسی خواهیم کرد که قصر دارالامان چه قدر، چهل ستون و تاج بیگ چه قدر پول نیاز دارد تا آنها را بازسازی کنیم."
با این حال، شهردار کابل گفت که کار بازسازی این بناها از روز جمعه، ۱۴ اسد/مرداد، آغاز شده و هزینه کارهای مقدماتی آن را شهرداری کابل از بودجه خود خواهد پرداخت.
آقای نواندیش ابراز امیدواری کرد که منابع خارجی هم به تامین هزینه بازسازی این قصرها کمک کنند اما افزود که اگر چنین کمکی هم دریافت نشود، شهرداری کابل به هر ترتیبی که ممکن باشد، این آثار را بازسازی خواهد کرد.
قصر دارالامان در سالهای ۱۳۰۴-۱۳۰۶ خورشیدی و در زمان سلطنت امان الله خان، پادشاه وقت افغانستان و تحت نظر مهندسان آلمانی ساخته شد. این قصر در زمانی که آباد بود، حدود ۱۵۰ اتاق بزرگ و کوچک داشت.
امان الله خان این قصر را برای استفاده دستگاه دولت خود و به نام خود ساخته بود، اما تنها کمتر از دو سال از آن استفاده کرد تا آن که سلطنتش سقوط کرد.
این قصر در سال ۱۳۵۸ خورشیدی بار دیگر مورد توجه قرار گرفت و حفیظ الله امین، رئیسجمهوری وقت دفتر ریاستجمهوری را به آن جا منتقل کرد و در پایان ریاستجمهوری یکصدروزه خود در همین قصر کشته شد.
در سالهای بعد، وزارت دفاع افغانستان از این قصر استفاده میکرد و در کودتای ۱۶ دلو/بهمن ۱۳۶۸ خورشیدی به رهبری ژنرال شهنواز تنی، وزیر دفاع پیشین افغانستان علیه دولت دکتر نجیب الله، این محل هدف بمباران قرار گرفت و بخشی از آن ویران شد.
دارالامان در جنگهای داخلی سالهای دهه هفتاد خورشیدی آسیب بیشتری دید و سرانجام به ویرانهای تبدیل شد و در دو دهه گذشته، مورد استفاده نبوده است.
قصر تاج بیگ هم از این بناهای تاریخی است و در چند دهه اخیر بیشتر به لحاظ موقعیت استراتژیک آن مورد توجه نظامیان بوده است.
در سالهای دهه شصت خورشیدی این قصر مورد استفاده سربازان شوروی سابق و پس از آنان، مورد استفاده ارتش دولتی افغانستان بوده است.
قصر چهل ستون در زمان سلطنت شاه زمان سدوزایی در سال ۱۲۱۰ ساخته شده و پیش از ویرانی، از کاخهای باشکوه کابل شمرده میشد.
شهردار کابل گفته است که این کاخ در حال حاضر کاملا ویران شده و بازسازی آن ممکن نیست و باید از نو ساخته شود.
آقای نواندیش گفته است که این سه کاخ به همان شکل اولیه بازسازی خواهد شد و در اجرای این برنامه، با متخصصان وزارت اطلاعات و فرهنگ هم مشورت میشود.