آفتابنیوز : آفتاب: کیفیت سیب زمینیهای تولید شده در ایران به سطحی رسیده است که عراق نیز از خرید آنها پرهیز میکند.
در حالی که کشور عراق هرساله سیبزمینی مورد نیاز و کمبود داخلی خود را از بازار ایران تامین میکرد، طی سه سال اخیر به دلیل بالا بودن میزان مصرف سموم و کودهای شیمیایی و باقیمانده نیترات و ازت در این محصول، از واردات سیبزمینی از ایران خودداری میکند، این در حالی است که معاون امور تولیدات گیاهی وزارت کشاورزی تاکید دارد که کشور عراق تنها به دلیل حمایت از تولید داخل خود، از واردات این محصول جلوگیری میکند.
درصورتی که کشور عراق به تنهایی قادر به تامین سیبزمینی مورد نیاز خود نیست و پس از اتمام محصول داخلی نیازمند واردات است، اما در دو تا سه سال گذشته کمبود سیبزمینی خود را از کشورهای دیگر وارد میکند و در سال 1388 نیز حدود 700 هزار تن از سیبزمینی صادر شده به این کشور به دلیل وجود بالای سموم نیترات و ازت برگشت خورد.
اما نکته قابل توجه دیگر اینکه عراق هم از تولید محصولات داخلی خود حمایت میکند و در فصل برداشت محصول، از واردات جلوگیری میشود، درصورتی که شرایط کشاورزی در کشور ما از عراق سختتر است و تولیدکنندگان باید در فصل برداشت با محصولاتی که بدون تعرفه یا با تعرفه بسیار ناچیز وارد میشوند، رقابت کنند.
امسال هم کشاورزان به دلیل پایین بودن قیمت خرید محصول برای افزایش عملکرد در واحد سطح و پوشش هزینههای تولید به استفاده بی رویه از سموم و کودهای شیمیایی آوردهاند.
با مصرف سموم و کودهای شیمیایی تولید بیش از دو برابر میشود که پایین بودن قیمت خرید را برای کشاورزان جبران میکند؛ به طوری که امسال از هر هکتار سطح زیر کشت در استان همدان 70 تن سیبزمینی برداشت میشود!
در این زمینه شهریار رضایی – مدیر عامل اتحادیه سیبزمینیکاران تصریح کرد: به دلیل عدم رعایت الگوی کشت و اجباری نبودن آن از سوی وزارت جهاد کشاورزی تولید سیبزمینی و پیاز هر ساله با مشکل مواجه است.
وی افزود: با توجه به اینکه تولید سیبزمینی بالاترین مصرف آب شیرین را دارد وزارت جهاد کشاورزی باید با اعمال قدرت رعایت الگوی کشت را برای کشاورزان اجباری کند، اما تاکنون قدرت و سیاست مناسبی از سوی این وزارتخانه اعمال نشده است.
رضایی گفت: با توجه به اینکه کشت سیبزمینی ریسک بالایی دارد و در صورت بالا بودن سود، سودآوری بسیار خوبی برای کشاورز دارد کشاورزان با استفاده از سموم و کودهای شیمیایی میزان برداشت خود را افزایش میدهند که در صورت پایین بودن قیمت خرید هم با بالا بودن تولید، هزینههای تولید را جبران کنند.
رضایی با اشاره به صادرات 300 هزار تنی سیبزمینی در سال گذشته، گفت: امسال هیچ مقداری از تولید صادر نشده است و از نظر کیفیت با عراقیها هم نمیتوان رقابت کرد.
وی اظهار کرد: تولید ارگانیک یا نیمه ارگانیک هزینههای تولید کشاورزان را تامین نمیکند لذا کشاورزان با استفاده از سموم و کودهای شیمیایی مجبورند تناژ تولید را افزایش دهند تا هزینههایشان را جبران کند.
به گفته وی ایران نسبت به دیگر کشورها در مصرف سموم عقب مانده است.