آفتابنیوز : آفتاب: گروهی از دیرینهشناسان ایرلندی و انگلیسی دریافتند كه پرنده غولپیكری كه اواخر دوره كرتاسه میزیسته الهام بخش "سیمرغ افسانهای" بوده است.
به گزارش گاردین، دیرینه شناسان دانشگاه دوبلین و دانشگاه پیستبورگ با بررسی بقایای فسیلی پرندهای عظیم كه بیش از 3 متر طول و بیش از 50 كیلوگرم وزن داشته است دریافتند كه این فسیلها مربوط به بزرگترین پرندهای بوده كه تاكنون بر روی زمین خرامیده است.
این فسیلها در طول اكتشافات یک تیم آلمانی در سال 1970 در شمال قزاقستان كشف و سپس با استفاده از گچ، چسب و نقاشی بازسازی و در موزهای در بلژیک نگهداری شدند. اكنون محققان دانشگاه دوبلین با استفاده از مواد حلال، چسبها و گچها را از روی این استخوانها پاک كردند و به نتایج جالبی در مورد این پرنده رسیدند.
این بررسیها نشان میدهد كه این پرنده در اواخر دوره كرتاسه در 85 میلیون سال قبل در كنار دایناسورهای آسیای مركزی زندگی میكرده است.
به نظر میرسد این پرنده الهامبخش سیمرغ افسانهای بوده است كه در داستانهای شاهنامه فردوسی از آن یاد شده است و به همین دلیل اسم علمی Samrukia nessovi را برای آن برگزیدهاند.
این فسیلها مربوط به دو طرف آرواره زیرین این پرنده است. اندازه این استخوانها بیش از 27 سانتیمتر و طول جمجمه آن 30 سانتیمتر است. ارتفاع این سیمرغ دوره كرتاسه به دو تا سه متر و طول بالهای آن در حالت پرواز به چهار متر میرسیده است.
این دانشمندان در این خصوص توضیح دادند: این یكی از بزرگترین پرندگانی است كه تاكنون زیستهاند. ما چیز زیادی درباره آن نمیدانیم اما میدانیم كه آرواره پایینی این پرنده چندان بزرگتر از آرواره پایینی یک شترمرغ امروزی نبوده است.
در سال 1990 فسیلهای پرنده بزرگ دیگری به نام Gargantuavis كشف شد كه در حدود 70 میلیون سال قبل در شمال فرانسه امروزی میزیسته است. {$old_album_132388}