آفتابنیوز : آفتاب: حسن انوشه گفت: «دانشنامه ادب فارسی» به دلیل نبود حمایت مالی نهادهای دولتی از انتشار بازماند.
انوشه با انتقاد از حمایت نکردن از آثار فاخر در حوزه فرهنگ، گفت: متأسفانه کار تدوین و انتشار «دانشنامه ادب فارسی» برای همیشه متوقف شد. راستش من تا اینجا با هزینه و سرمایه شخصی، تألیف دانشنامه را طی دو دهه اخیر دنبال کردم؛ اما دیگر از عهده و توان مالیام خارج است که بخواهم مجلدهای دیگر این دانشنامه بزرگ را تدوین کنم.
او افزود: تا کنون 9 جلد از این دانشنامه منتشر شده که عبارتاند از: «ادب فارسی در آسیای میانه»، «فرهنگ اصطلاحات و موضوعهای ادب فارسی»، «ادب فارسی در افغانستان»، دوره سهجلدی «ادب فارسی در شبه قاره»، «ادب فارسی در قفقاز»، «ادب فارسی در آناتولی» و «ادب فارسی در جهان عرب».
این محقق و پژوهشگر ادب فارسی در حالی از ادامه تدوین و تألیف این اثر در بررسی حوزه نفوذ ادب فارسی در سرزمینها و مناطق مختلف دنیا دست کشیده است که پیشتر گفته بود، تصمیم دارد در مجلدی از دانشنامه ادب فارسی به بررسی وضعیت مراکز فارسیپژوهی در جهان بپردازد که عملا با پیش آمدن بنبستهای مالی، ادامه تألیف این دانشنامه متوقف شده است.
انوشه معتقد است: در حوزه فارسیپژوهی و مراکز فارسیپژوهی در جهان همواره غفلت شده؛ در حالیکه یکی از مهمترین حوزههایی است که میتواند به گسترش و ادامه حیات زبان فارسی در مناطق مختلف دنیا کمک کند. نپرداختن به مسأله زبان فارسی در خارج از مرزهای ایران و نبود حمایت از کرسیهای زبان فارسی در جهان و همچنین بیاعتنایی به مراکز فارسیپژوهی در کشورهای منطقه و جهان، زیانهای جبرانناپذیری را به بار میآورد. نهادهای متولی باید با رویکرد فرهنگی و همچنین ایجاد اعتماد با کشورهای دیگر دنیا در جهت پیشبرد اهداف فرهنگی و گسترش زبان و ادبیات فارسی گام بردارند.
تألیف دانشنامه ادب فارسی در حالی ناتمام به پایان راه رسیده که این محقق چندین سال است درگیر تألیف و تدوین این اثر بوده و به تدریج و با جمعی از مؤلفان و مترجمان، کار تدوین این مجموعه را تا جلد نهم پیش برده است. به گفته او، در این سالها دریغ از اینکه کمک و حمایتی صورت گرفته باشد و این کار بدون حمایت نهادی دولتی یا غیردولتی، پیش رفته است.
انوشه میگوید: از سالی که کار تدوین «دانشنامه ادب فارسی» را آغاز کردیم، تا به امروز، هیچگونه کمک مالی به ما نشده است. نه تنها حمایتی از کار تدوین «دانشنامه ادب فارسی» به عمل نیامد؛ بلکه در بسیاری مواقع، ناشر (سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد) به تعهداتش هم عمل نمیکرد.
حسن انوشه متولد 19 اسفند سال 1323 در بابل است و تحصیلاتش را در تهران در رشته زبان و ادبیات عرب به انجام رسانده است. کتابهایی از جمله «تاریخ غزنویان» در دو جلد، «تاریخ ایران» در چهار جلد، «ایران و تمدن ایرانی»، «ایران در سپیدهدم تاریخ»، «تاریخ سیستان»، «تاریخ آفریقا» و «دانشنامه ادب فارسی»، از آثار او هستند. او از مؤلفان اصلی «دایرةالمعارف تشیع» بوده و در ترجمه برخی از مقالههای این مجموعه و نیز ویرایش «تاریخ ویل دورانت» همکاری داشته است.