آفتاب: محتوای گزارش منتشر نشده سازمان ملل درباره بدرفتاری و شکنجه زندانیان افغان به رسانهها درز کرده است. ناتو اعلام کرده نقل و انتقال زندانیان به این زندانها را که تحت نظارت سازمانهای امنیتی افغانستان هستند متوقف میکند.
نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در افغانستان اعلام کردند که نقل و انتقال زندانیان افغان به بسیاری از زندانهای این کشور را موقتاً متوقف میکنند. دلیل این توقف گزارش منتشر نشدهی سازمان ملل متحد است که میگوید بسیاری از زندانیان در زندانهای تحت نظارت سازمانهای امنیتی افغانستان شکنجه شده و مورد آزارهای جسمی و روحی قرار گرفتهاند.
گزارش سازمان ملل متحد که محتوای آن پیش از انتشار رسمی به بیرون درز کرده، میگوید که در موارد متعددی در این زندانها زندانیان با باتوم کتکخورده و از شوک الکتریکی در بازجوییها استفاده شده است.
این زندانها که در ولایتهایی مثل قندوز، هرات، تخار و کاپیسا واقع شده است به دست نیروهای پلیس افغان و همچنین اداره امنیت ملی این کشور اداره میشوند.
یکی از مقامات ارشد ناتو در افغانستان بروز چنین رفتارهای خشونتباری در این زندانها را «شرمآور» توصیف کرد و اظهار داشت تا انجام بررسیها و تحقیقهای بیشتر، نقل و انتقال زندانیان به این زندانها متوقف خواهد شد.
تهدید به آزار جنسی زندانیان
متن گزارش منتشرنشدهی سازمان ملل متحد دربارهی نحوهی رفتار با زندانیان افغان در زندانهای این کشور، به دست رسانههایی چون «بیبیسی» و «سیانان» رسیده است. این دو نهاد رسانهای میگویند که گزارش سازمان ملل، شکنجهی زندانیان را «سازمانیافته» توصیف کرده است.
بنا به این گزارش، زندانیان نه تنها با باتوم و ترکه کتک خوردهاند، بلکه بسیاری از آنها تهدید به آزارجنسی و تجاوز شدهاند و در مواردی این تهدید عملی نیز شده است.
سازمان ملل متحدد میگوید بیشتر این زندانیان در گروههای مخالف دولت مرکزی افغانستان عضو بوده و به دلیل درگیریهای نظامی و جرایم امنیتی دیگر بازداشت شدهاند. بسیاری از آنها به شکل رسمی تفهیم اتهام نشده و ارتکاب جرم آنها نیز ثابت نشده است.
سازمان ملل متحد اعلام کرده است که نتایج این تحقیق و گزارش، در اختیار مقامات مسئول دولت افغانستان قرار گرفته است. دان مک نورتون، مسئول ارشد برنامهی سازمان ملل متحد در افغانستان گفته است: «در جریان هستیم که دولت افغانستان این گزارش و آمارهای آن را بسیار جدی گرفته است و گامهای اساسی برای رفع معضل خشونت و بدرفتاری با زندانیان بر خواهد داشت.»
این مقام ارشد سازمان ملل متحد میگوید تحقیق آنها نشان میدهد که اگرچه در بسیاری موارد شکنجه و آزار زندانیان سازمانیافته بوده، اما به دستور یا اطلاع مقامات مسئول دولتی نبوده است.
مقامات ناتو یافتههای این بررسی و تحقیق سازمان ملل متحد را «پسرفتی غم انگیز» توصیف کرده و قول دادهاند تا با بررسیهای بیشتر، جلوی شکنجه و آزارهای جسمی و روحی در زندانهای تحت نظارت سازمانهای امنیتی افغانستان را بگیرند.
ناتو به دنبال آن است که نیروهای خود را از افغانستان خارج کرده و مسئولیت بیشتری را برعهدهی نیروهای امنیتی و نظامی افغان قرار دهد. اما نتایج گزارش اخیر سازمان ملل متحد، دلیل دیگری است تا عدم اطمینان به پایبندی نیروهای افغان به ضوابط در برخی از نقاط کشور افزایش یابد و به باور کارشناسان خروج نیروهای ناتو از افغانستان را باز به تاخیر بیاندازد.
این اولین بار نیست که نقل و انتقال زندانیان افغان به زندانهای تحت نظارت سازمانهای امنیتی این کشور به دلیل رفتارهای خشونتآمیز متوقف میشود. سال گذشته نیز وزارت دفاع بریتانیا ناچار شد نقل و انتقال زندانیان به یکی از زندانهای کابل را بعد از آنکه دادگاهی در افغانستان حکم داد که با زندانیان بدرفتاری شده و آنها مورد آزار فیزیکی قرار گرفتهاند، متوقف کند.