آفتابنیوز : آفتاب: محمدرضا رحیمی ـ معاون اول رییسجمهوری ـ هفته گذشته در راس هیئت بلندپایهای از مقامات و رسانههای کشورمان سفری به کوبا و اکوادور داشت.
این سفر با حاشیههای همراه بود که بخشی از آنها به این شرح است:
*معاون اول رییسجمهوری را در این سفر یک هیئت بلندپایه شامل وزیران نیرو، اقتصاد و دارایی و صنعت و معدن و تجارت و نیز چند معاون وزیر و سه نمایندهی مجلس همراهی کردند.
* پرواز ما به کوبا یک شبانهروز کامل طول میکشد. حدود 9 ساعت تا الجزایر، یک توقف چندساعته برای سوختگیری و باز حدود 10 ساعت تا هاوانا. هاوانا 8 ساعت و نیم با تهران اختلاف ساعت دارد.
*مجلس قوه ملی خلق کوبا از ششصد نماینده تشکیل شده که به نسبت جمعیت 11 میلیونی کوبا تعداد قابل توجهی است.
* نظام حقوقی کوبا معجونی از نظام حقوقی اسپانیا، آمریکا و روسیه است! و جالب آنکه کوبا صلاحیت دیوان دادگستری لاهه را به رسمیت نشناخته است.
*در هاوانا یک اقلیت شیعه 35 نفری زندگی میکنند که یک آرژانتینی لبنانیالاصل تحصیلکرده قم امامت آنها را به عهده دارد و رحیمی در این سفر نمایندهای را مامور رسیدگی به احوال آنان کرد و برای کمک به فعالیتهای دینی آنان دستوراتی را صادر کرد.
* ضریب نفوذ سرانه تلفن ثابت در کوبا کمتر از یک تلفن به ازای هر 10 نفر است! و کل تلفنهای همراه هم در این کشور شاید به 5 هزار دستگاه نرسد!
*در کوبا فقط چهار شبکه تلویزیونی وجود دارد که بیشتر فعالیت آنها اطلاعرسانی از خدمات دولت است!
* کوباییها در تبدیل دلار آمریکا 14 درصد جریمه میگیرند تا حسابی پول آمریکا را تحقیر کنند.
*کوبا سرزمین شکر و قهوه است و البته زخمهای 400 سال استعمار اسپانیا را بر پیکر دارد.
*کمی قبل از ورود رحیمی به میدان انقلاب کوبا، گروه مارش نظامی کوبا با جدیت در حال تمرین سرود جمهوری اسلامی ایران بودند. و وقتی یک بار اجرای تمرینی آنها تمام شد مسوول آنان که فردی سالخورده بود از ایرانیان حاضر پرسید نظرتان چه بود؟ و وقتی با جواب «خیلی خوب» مواجه شد خیالش راحت شد و به گروه استراحت داد.
*رحیمی در بازدید از موزه میدان انقلاب، با اشاره به یکی از تصاویر فیدل کاسترو گفت: چرا فیدل لباسی با آرم تجاری آدیداس پوشیده است؟ این نکته مورد توجه کوباییها قرار گرفت.
* خوزه مارتی ـ قهرمان ملی کوبا ـ با قرآن آشنا و به شاهنامه علاقهمند بوده است. خوزه مارتی در دستنوشتههایی که از او باقی مانده، چند بار به شاهنامه اشاره کرده است.
* لباس همهی کارمندان و مقامات کوبایی از مترجم و راننده گرفته تا رییسجمهور، ساده و یک شکل است: پیراهنی ساده و سفید روی شلوار با سه چین کنار هم که روی شلوار میاندازند و البته از کراوات هم پرهیز میکنند. پیراهن سفید روی شلوار آنان تداعیگر لباسهای بیریایی اوایل انقلاب خودمان است.
*تشریفات کوباییها خیلی ساده و صمیمانه است. البته این سادگی گاه موجب اعتراض برخی از اعضای هیئت ایرانی میشود.
*مذاکرات غضنفری و همتای کوباییاش در گوشهای از کاخ ریاست جمهوری جالب توجه است. غضنفری مصرانه دلایل سختگیری کوباییها در اجازه ندادن به بخش خصوصی را میپرسد و همتایش میگوید ما از کاپیتالیسم میترسیم. غضنفری که گویی کلافه شده است، یک شکلات را برمیدارد و میگوید یعنی شما اجازه نمیدهید یک کوبایی این شکلات را تولید کند و بفروشد؟ طرف کوبایی میگوید البته میتواند در منزل درست کند و حتی به چند همسایه بفروشد ولی حتی اگر هم بخواهد نمیتواند وارد بازار شود و شکلاتش را بفروشد.
*کوبا کشور فقیری است ولی در چند سال اخیر برای رهایی از مشکلات اقتصادی، به حضور گردشگران دل خوش کرده است. البته گردشگرانی که مانند وصله ناجوری سلامت اخلاقی کوبا را نشانه رفته و ابتذال را برای هاوانا به ارمغان آوردهاند.
*دیدار با رائول کاسترو ـ رییسجمهور کوبا ـ در فضایی صمیمانه صورت گرفت و رائول کاسترو تاکید کرد تا سلام و احترام مخصوصش به مقام معظم رهبری و دکتر محمود احمدینژاد رسانده شود.
*در مذاکره با معاون رییسجمهور کوبا، رحیمی گفت: من عادت ندارم کاری را نصفه و نیمه رها کنم. زمان برای ما با ارزش است و سپس با مزاح گفت: اگر همین امروز مذاکرات به نتیجه نرسد وزیران کوبایی را با هواپیمای ایران به تهران میبرم تا کار را به سرانجام برسانند.
* در ضیافت شام از سوی معاون اول رییسجمهوری، یک نخ سیگار برگ هم به حضار تعارف شد که برخی به عنوان سوغات در جیب گذاشتند.
*بخشی از برنامههای روز دوم سفر به کوبا به بازدید از قلعهی قدیمی هاوانا اختصاص داشت. این قلعهی اسرارآمیز و بسیار زیبا یادگار 400 سال حضور استعمارگران بهویژه اسپانیا در کوباست.
*قلعه هاوانا در زمان انقلاب کوبا در سال 1959 مرکز فعالیتهای انقلابیها بوده است. میز کار ارنستو چگوارا در این قلعه و ابزارآلات رسمیاش مانند تفنگ، کوله، دوربین، خنجر و لباس جنگیاش بسیار مورد توجه هیات همراه و گروه خبری قرار گرفت.
* یکی از جذابیتهای ویژهی قلعه هاوانا، آیین شلیک توپ راس ساعت 9 شب بود و این مراسم در حضور رحیمی با آیین ویژه و نمایش دلپذیری انجام شد. دهها سال است که این مراسم راس ساعت مقرر انجام میشود و از جذابیتهای اصلی توریستی هاواناست. کوباییها برای بازدید از این قلعه از هر نفر 8 دلار میگیرند که به نسبت درآمد کوباییها مبلغ زیادی است.