آفتابنیوز : آفتاب: دادگاه عالی اروپا با صدور حکمی که میتواند پیامدهایی جدی برای علم پزشکی داشته باشد، اعلام کرده است سلولهای پایه بدست آمده از جنین انسان را نمیتوان برای دریافت امتیاز انحصاری ثبت کرد.
دانشمندان میگویند رای دادگاه عالی اروپا ممکن است در مسیر تحقیقات دانشمندان اروپایی در زمینه استفاده درمانی از سلول پایه مانع ایجاد کند و یا چنین تحقیقاتی را به خارج از اروپا هدایت کند.
حکم دادگاه عالی اروپا به دنبال شکایت سازمان غیردولتی "گرین پیس" (صلح سبز) در مورد ثبت یک امتیاز انحصاری برای سلولهای عصبی بدست آمده از سلولهای پایه جنینی صادر میشود.
سلولهای پایه جنینی قابلیت تبدیل به هرگونه بافتی در بدن را دارند.
دانشمندان امیدوارند که روزی بتوانند با استفاده از سلولهای پایه راههایی برای درمان بیماریهایی مانند پارکینسون، سکته مغزی، عارضه قلبی و دیابت (مرض قند) کشف بکنند.
حکم دادگاه عالی اروپا در ارتباط با روش ابداع شده توسط یک دانشمند آلمانی به نام اولیور بروستل برای تبدیل سلولهای پایه بدست آمده از جنین انسان به سلولهای عصبی صادر شده است.
ناظران معتقدند که رای دادگاه بر روند تحقیقات در مورد استفاده از سلولهای پایه برای درمان مجموعهای از بیماریها تاثیری تعیینکننده خواهد داشت.
در حکم دادگاه عالی اروپا آمده است: "یک روش مشخص برای استفاده از جنین انسان به منظور درمان یا تشخیص بیماری را در صورتی میتوان به صورت انحصاری ثبت کرد که این روش روی جنین اعمال شود و برای آن مفید باشد".
اما دادگاه در ادامه حکم خود تصریح میکند: "استفاده جنین انسان برای مقاصد تحقیقاتی را نمیتوان به صورت امتیاز انحصاری ثبت کرد".
در بیانیه دادگاه همچنین آمده است که: "روشی که شامل برداشت سلول پایه از بلاستوسیست (جنین چند روزه) باشد و منجر به از بین رفتن جنین شود، قابل ثبت انحصاری نیست".
پروفسور پیت کوفی از انستیتو چشم پزشکی لندن که در مورد استفاده از سلول پایه برای درمان نابینایی تحقیق میکند، رای دادگاه عالی اروپا را "مخرب" توصیف کرد.
او گفت: "این تصمیم میتواند باعث توقف پیشرفت تحقیقات در مورد استفاده از سلولهای پایه برای درمان بیماریهایی شود که فعلا بدون درمان هستند".
اما شاخه سازمان "گرین پیس" در آلمان که با شکایت خود پای دادگاه عالی اروپا را به میان کشید استدلال میکند که صدور امتیاز انحصاری برای روشی که برپایه برداشت سلول از جنین انسان و در نتیجه نابودی جنین استوار است، اخلاقی نیست".
دادگاه اروپا هم این استدلال را پذیرفت و به نفع "گرین پیس" رای داد.