آفتابنیوز : آفتاب- زهرا تالانی(خبرآنلاین): بنابر گزارشهایی که از سوی وزارت بهداشت اعلام شده است استانهای سیستان و بلوچستان و گلستان در معرض بیماری سل هستند و از طرفی به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، به دلیل شرایط فرهنگی و ترددهای غیر قانونی به کشورهای همسایه و چند همسری افراد مبتلا، میزان ابتلا به ایدز در میان زنان استان ۲ برابر میانگین کشوری است و این نسبت در میان کودکان نیز ۳ برابر از میانگین کشوری بیشتر است.
در همین زمینه محمدمهدی گویا، مدیر مرکز بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرآنلاین میگوید که بیماران مبتلا به ایدز به شدت در مقابل بیماری سل آسیبپذیر هستند و به همین دلیل با ظهور این پدیده و افزایش آن در دهه اخیر، همه کشورها با موج فزایندهای از بیماری سل نیز مواجه شدهاند.
بررسیهای سالهای اخیر نشان میدهد که ۱۵ درصد مبتلایان به سل دارای ایدز هم هستند و این زمینه نگرانی بزرگتری را در این باره ایجاد میکند.
به گفته گویا، در کشورهایی که بیماری ایدز به مرحله عمومی رسیده، افراد ۲۰ برابر بیشتر از مردم عادی به سل مبتلا میشوند، اما این میزان در کشورهایی که ایدز به مرحله عمومی نرسیده ۲۶ تا ۳۷ درصد است.
بنا به گزارش سازمان بهداشت جهانی تخمین زده میشود که یک سوم افراد مبتلا به ایدز آلوده به باسیل سل هستند. بیماری سل عامل مرگ تقریبا نیمی از افراد مبتلا به ایدز است و یکی از اولین عفونتهای معمول بیماران ایدزی محسوب میشود. از طرف دیگر شیوع ویروس ایدز در بیماران مبتلا به سل نیز بالاست به طوریکه در برخی کشورها به ۸۰ درصد افزایش مییابد.
گویا تاکید می کند: بیماران مبتلا به ایدز به شدت در مقابل بیماری سل آسیبپذیر هستند. به همین دلیل با ظهور این پدیده و افزایش آن در دهه اخیر همه کشورهای دنیا با موج فزایندهای از بیماری سل نیز مواجه شدهاند.
شمار مبتلایان بیماری سل آمار موارد جدید بروز سل در یک سال نشاندهنده میزان شیوع سالانه این بیماری است که مطابق گزارش سازمان بهداشت جهانی در کنگره سل، این آمار ۱۹ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است که با احتساب جمعیت ۷۴٬۷۰۰٬۰۰۰ نفری کشور، ۱۴٬۲۰۰ مورد جدید ابتلا به سل در کشور خواهیم داشت.
گویا در این باره میگوید که با میزان بروز ۱۷ به ازای ۱۰۰ هزار نفر که در گزارش سال ۲۰۱۱ سازمان بهداشت جهانی ذکر شد، روند بروز سل در کشور ما نزولی است.
وی موارد مبتلایان به سل را که در سال ۸۹ شناسایی شدهاند، ۱۰٬۶۳۹ نفر اعلام کرد در حالیکه میزان بروز (مورد انتظار) در این سال ۱۲٬۷۰۰ نفر بود.
این آمارها در حالی ارایه میشود که بروز این بیماری در کشورهای همسایه ارقامی به مراتب بیشتر است. در سال ۲۰۱۰ میلادی بروز مورد انتظار سل در افغانستان، ۱۸۹ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر بوده که با احتساب جمعیت این کشور، حدود ۵۲٬۰۰۰ نفر مبتلا به سل مورد انتظار است. این عدد در مورد پاکستان ۲۳۱ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است که با توجه به جمعیت این کشور، هرساله ۴۲۰ نفر مسلول جدید به جمعیت مبتلایان به این بیماری افزوده میشود.
مدیر مرکز بیماریهای واگیر وزارت بهداشت برخی کشورهای همسایه ایران را از آلودهترین کشورهای جهان دراین زمینه میداند و نسبت به حجم مبادلات اقتصادی و تجاری با آنها ابراز نگرانی و خطر میکند.
به گفته او در میان کشورهای همسایه ایران تنها ترکیه امکان درمان سل مقاوم به دارو را دارد و بیشتر موارد بیماری سل در قاره آسیا و آفریقا و پنج کشور عمده شامل هندوستان، چین، اندونزی، نیجریه و افریقای جنوبی گزارش شده است.
گویا هزینه درمان هر فرد مبتلا به سل را نزدیک به ۴۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان میداند و میافزاید: از آنجا که بیماران مبتلا به ایدز در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری سل هستند و نیز شیوع ویروس اچ.آی.وی در بیماران مبتلا به سل زیاد است، توجه و تلاش برای مقابله با هر دو بیماری باید در یک الگوی هماهنگ صورت گیرد.