آفتابنیوز : آفتاب: با ادامه خشونتها در سوریه، عربستان سعودی از شهروندانش خواسته است تا سوریه را ترک کنند.
در چند روز گذشته، کشورهای بحرین، قطر و امارات متحده عربی هشدارهای مشابهی به شهروندان خود داده بودند.
اتحادیه عرب تحریمهای بیسابقهای علیه سوریه اعمال کرده است. در بین اعضای این اتحادیه، کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس، خواهان اعمال فشارهای بیشتری به دولت بشار اسد در سوریه هستند.
در عین حال، در شرایطی که آمریکا و اتحادیه اروپا نیز خواهان اقدامات بیشتر سازمان ملل متحد علیه دولت سوریه شدهاند، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفته است که نباید ضربالاجل دیگری برای سوریه تعیین شود.
آقای لاوروف گفته است که اقدامات بعدی در قبال سوریه باید به گونهای باشد که دولت این کشور را به سمت مذاکرات سیاسی پیش ببرد.
دولت ترکیه هم اعلام کرده است که برای محافظت از پناهجویان سوری، در حال بررسی ایجاد یک منطقه حائل در مرز با سوریه است.
روز دوشنبه، ۲۸ نوامبر، سازمان ملل متحد در گزارشی جدید، اعلام کرد که نظامیان دولتی در سوریه به طور سیستماتیک "مرتکب جنایت علیه بشریت شدهاند."
در این گزارش که توسط یک هیات مستقل و به سفارش شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تهیه شده، آمده است که نظامیان سوری در جریان سرکوب مخالفان دولت، علیه غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان، وارد عمل شده و به جنایاتی نظیر قتل، شکنجه و تعرض جنسی به غیرنظامیان دست زدهاند.
دولت سوریه همواره تاکید کرده است که در حال مقابله با گروههای مسلح در آن کشور است. روز دوشنبه گذشته هم وزیر امور خارجه سوریه فیلمی را که مدعی بود فجایع مخالفان دولت را به تصویر کشیده است، در اختیار رسانهها گذاشت.
در این فیلم جسدهای مثلهشده و نیز مردانی مسلح دیده میشد و مقامات سوریه گفتند که این تصاویر نشان میدهد آنها در حال مقابله با شورش افرادی تروریست هستند، اما روز سه شنبه، ۲۹ نوامبر، گروهی در لبنان اعلام کردند که این فیلم مربوط به سوریه نیست.
بر اساس اعلام این گروه لبنانی، تصاویری که دولت سوریه منتشر کرده است، سه سال پیش در شمال لبنان فیلمبرداری شدهاند.
سازمان ملل متحد برآورد کرده است که از زمان آغاز اعتراضات ضددولتی در سوریه از ماه مارس (در مدت نزدیک به هشت ماه)، بیش از سه هزار و ۵۰۰ نفر در جریان ناآرامیها کشته شدهاند.
حضور کشتیهای جنگی وزیر امور خارجه روسیه گفته است: "در شرایط کنونی، مهمترین اقدام این است که تعیین ضربالاجل (برای سوریه) را متوقف کنیم و سعی کنیم به سمت گفتوگوی سیاسی پیش برویم."
آقای لاوروف همچنین از تحریمهای تسلیحاتی احتمالی علیه سوریه انتقاد کرد و گفت که چنین تحریمهایی میتواند مانع دسترسی دولت به تسلیحات شود، ولی چنین محدودیتی، شامل مخالفان دولت نخواهد شد.
او گفت: "میدانیم که (چنین تحریمی) در لیبی چه نتیجهای داشت؛ تحریم تسلیحاتی فقط شامل ارتش لیبی شد، در حالی مخالفان دولت سلاح دریافت میکردند."
لاوروف گفت که ناعادلانه است انتظار داشت دولت سوریه به ناآرامیها واکنش نشان ندهد. او گفت: "در بیشتر موارد، گروههای مسلح، دولت را تحریک میکنند."
سوریه یکی از اصلیترین خریداران تسلیحات از روسیه است.
راشا تودی، از رسانههای دولتی روسیه، روز دوشنبه گزارش داده بود که روسیه کشتیهای جنگی خود را در پایگاهش در آبهای ساحلی سوریه در دریای مدیترانه مستقر کرده است.
تحلیلگران این حرکت را نوعی نمایش حمایت روسیه از دولت بشار اسد ارزیابی کردهاند، هرچند یکی از سخنگویان نیروی دریایی روسیه ارتباط چنین اقدامی با بحران در سوریه را تکذیب کرد.
اظهارات لاوروف در شرایطی مطرح شده که فشارها بر دولت سوریه در حال افزایش است. از جمله احمد داووداوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه گفته است که به دنبال ایجاد یک منطقه حائل در منطقه مرزی این کشور با سوریه است.
او گفت که ترکیه طرحی برای مداخله نظامی در سوریه ندارد، ولی برای هر نوع سناریویی آماده است.
وزیر امور خارجه ترکیه اضافه کرد: "امیدواریم که دخالت نظامی هیچوقت ضروری نشود. رژیم سوریه باید راهی برای صلح با مردم خودش پیدا کند."
فرانسه پیشنهاد کرده است که ترکیه در نشست آتی وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا برای بررسی بحران در سوریه شرکت کند.