آفتابنیوز : آفتاب: با وجود حضور تیم ۴۰ نفره کارشناسان چینی در عسلویه هنوز عملیات اجرایی فاز ۱۱ پارس جنوبی آغاز نشده است و شرکت ملی نفت ایران تاکید میکند چینیها در صورت ادامه تاخیرها مشمول جریمه خواهند شد.
با گذشت نزدیک به ۳۰ ماه از امضای قرارداد پنج میلیارد دلاری شرکت ملی نفت ایران و CNPCI چین، این شرکت آسیایی هنوز عملیات اجرایی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را آغاز نکرده است.
احمد قلعهبانی مدیر عامل شرکت ملی نفت در گفتوگو با مهر با بیان اینکه به زودی فعالیت اجرایی CNPCI چین در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی آغاز میشود، گفت: پیشبینی میشود توسعه این پروژه مشترک گازی در ماههای آینده شتاب بگیرد.
پیگیریهای خبرنگار مهر از شرکت ملی نفت ایران نشان میدهد که در حال حاضر یک گروه ۴۰ نفره از کارشناسان این شرکت چینی در منطقه عسلویه حضور یافتهاند.
با وجود استقرار کارشناسان چینی در عسلویه، هنوز عملیات تسطیح و آمادهسازی سایت ساحلی و تجهیز کامل کارگاه در این فاز مشترک گازی آغاز نشده است.
اولتیماتوم جدید گازی ایران به CNPCI چین
مهر ماه سالجاری رستم قاسمی وزیر نفت در نشستی با مسئولان اجرایی CNPCI چین با تعیین یک برنامه جدید زمانبندی و ارائه اولتیماتوم به این شرکت آسیایی خواستار تسریع در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی شد.
با ارائه این اولتیماتوم CNPCI چین دفتر عملیاتی خود برای توسعه این فاز پارس جنوبی را در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس بازگشایی کرده است اما تاکنون عملیات اجرایی فاز ۱۱ پارس جنوبی شامل خاک برداری و گودبرداری در منطقه تنبک عسلویه آغاز شده است.
در حال حاضر پیشرفت مطالعات و برخی از فعالیتهای جانبی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی حدود ۱۲ درصد است و پیمانکار چینی بیش از۱۰ درصد از برنامه زمانبندی توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی عقب مانده است.
از سوی دیگر اخیرا شرکت ملی نفت ایران در مذاکراتی خواستار جبران تاخیر چینیها در طرح توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی شده است و حتی گفته میشود در صورت ادامه تاخیرها این شرکت بینالمللی مشمول جرایمی خواهد شد.
وزیر نفت هم پیشتر تاکید کرده بود در صورت ادامه تاخیر چین در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی امکان جایگزین کردن برخی از پیمانکاران و سازندگان داخلی در این پروژه پنج میلیارد دلاری گاز کشور وجود دارد.
موسی سوری مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس مهر ماه امسال با بیان اینکه شرکت چینی باید حداکثر در مدت کمتر از یک ماه آینده برنامه جبرانی خود را برای توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی به شرکت ملی نفت ارائه کند، گفته بود: قطعاً اگر شرکت چینی در مدت زمان تعیین شده نتواند تاخیر در اجرای فاز ۱۱ پارس جنوبی را جبران کند تصمیم دیگری از سوی وزارت نفت اتخاذ میشود.
به گفته این مقام مسئول با توجه به روند ساخت و پیشرفت اجرای فازهای ۳۵ ماهه پارس جنوبی، تاخیر در عملیات اجرایی فاز ۱۱ این میدان مشترک با قطر توجیه ندارد.
در حال حاضر بیشترین تاخیر شرکتهای چینی در صنعت نفت ایران مربوط به فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی است به طوری که با گذشت ۳۰ ماه از امضای این قرارداد پنج میلیارد دلاری هنوز تجهیز کارگاه و عملیات اجرایی پروژه در عسلویه آغاز نشده است.
این در حالی است که قرارداد این فاز مشترک پارس جنوبی دو سال گذشته با کنار گذاشتن شرکتهایی همچون توتال فرانسه و پتروناس مالزی، برای شتاب در توسعه این میدان مشترک گازی با قطر به چین به ارزش تقریبی پنج میلیارد دلار امضا شده بود.
هدف از طرح توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی تأمین گاز ترش مورد نیاز واحد پارس ال ان جی و استحصال میعانات گازی همراه گاز طراحی و اجرا خواهد شد. در این فاز روزانه ۲ میلیارد مترمکعب گاز و ۷۰ هزار بشکه میعانات گازی سنگین از میدان پارس جنوبی تولید میشود.