آفتابنیوز : آفتاب: محمود احمدینژاد در همایش ملی دورکاری در نظام اداری، چالشها و راهکارها گفت:عدهای بنا دارند تغییراتی را در ساختار اجرایی و دستگاهها به وجود بیاورند که ما از این مسئله خوشحالیم اما چند نکته مهم در اینباره وجود دارد.
وی در تشریح این نکات گفت: برای چه زندگی میکنیم غیر از این است که همه عوامل باید در خدمت انسان باشد و هراقدامی باید در خدمت سعادت، کمال و آسایش انسان باشد، سوال اینجاست که انسان در خدمت کار است یا کار در خدمت انسان، یک پدر و مادر سی سال میدوند برای چه و به چه میخواهند برسند چه هزینهای در این راه صرف میشود و چه چیزی دریافت میکنند.
احمدینژاد با اشاره به اینکه یکی از ارکان اصلی زندگی سعادتمند خانواده است و پدر و مادر تلاش میکنند خانواده سعادتمندی داشته باشند، گفت: اگر اشتغال به گونهای باشد که اصل خانواده را دچار مشکل کند چه فایدهای دارد.
وی افزود: در حال حاضر در تهران بسیاری از افراد زمان خود را در خیابان به هدر میدهند با این وضع انرژیای برای استفاده درست از زندگی باقی نمیماند. عواطف، توان و روحیات انسان با این وضع فرسوده شده و فرصت برای خلق استعداد از بین میرود.
احمدینژاد با اشاره به اینکه پیشرفتهای علمی چه نقشی در تنظیم کار ما دارد، گفت: در عصر قاجار مسائلی نوشته شد و به عنوان ساز و کار عنوان شد ایا با این همه پیشرفت علم نباید تغییری در ساز و کارها ایجاد شود؟
احمدینژاد با اشاره به اینکه همین کنفرانس را نیز میتوان از راه دور انجام داد، گفت: از سیستم و نرم افزارها باید استفاده شود، اما از دو درصد ظرفیت آن هم استفاده نمیشود.
وی نکته دیگر را هزینههایی دانست که یک فرد برای کار میپردازد و گفت: میتوان با دورکاری هزینههای اداری کارمندان را کم کرد، حمل و نقل در نظر گرفتن سرویس برای کارمندان، مهد کودک، هزینه ناهار و... هزینههایی است که به کارمند وارد میشود.
وی با برشمردن امکاناتی که هر کارمند در طول خدمت خود به آن نیاز دارد تا فعالیت کند و با تاکید بر اینکه همه این هزینههای باید از خزانه پرداخت شود، گفت: فردی که در خانه میماند و دورکاری انجام میدهد میتواند از زمان خود استفادههای دیگری نیز داشته باشد و حتی شغل دوم اختیار کند.
احمدینژاد با اشاره به اینکه روز شنبه یک روز پر استرس برای کارمندان است، گفت: اقتصادهای موفق دنیا اقتصادهایی هستند که کار را خرد کرده و آن را در فضای کوچک جمع میکنند.
احمدینژاد گفت: با هزینههای یارانهای که پرداخت میشود هنوز امکان رقابت با تولیدات دیگر کشورها برایمان میسر نیست، زیرا در این بین هزینههای اضافی صورت میگیرد که قیمت نهایی کالا را افزایش میدهد.
وی گفت: بسیاری از کارخانهها با داشتن هزینههای زیرساختی و زیربنایی باعث افزایش قیمت تمام شده کالا میشوند و این مسائله باعث ایجاد فشار به مصرف کننده خواهد شد چرا باید بگذاریم که فشار به مصرف کننده وارد شود.
وی در تشریح نکته آخر خاطر نشان کرد: در برابر هر عقیده و تحولی مقاومتهایی وجود دارد، اما باید دانست که انسان اهمیت دارد نه چیزهای جانبی این انسان است که فکر میکند و تصمیم میگیرد.
احمدینژاد با اشاره به اینکه در تهران ۳۵۰ هزار کارمند بخش دولتی و به همین میزان کارمند بخش خصوصی وجود دارد، گفت: اگر تنها نصف این افراد به صورت دورکاری وظایف خود را انجام بدهند، شاهد ترافیک صبح یا عصر نخواهیم بود و اگر همین مقدار مردم بیاموزند که از طریق سیستم الکترونیک خدمات دریافت کنند حجم عظیمی از ترددهای بیمورد در سطح شهر از بین میرود.
وی با اشاره به اینکه همه میدانیم خودرو ضرورت زندگی امروز است اما میتوان با کم کردن سفرهای غیر ضروری ترافیک را نیز کم کرد، افزود: حضور شبکه ملی و غیر ملی دسترسی را به خدمات الکترونیک راحت کرده و به راحتی میتوانیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم، باید رفتارهای گذشته را اصلاح کرد تا دریافتی یک کارمند افزایش یافته و هزینه سازمان کاهش یابد.
احمدینژاد خاطر نشان کرد: یک انسان باید به فکر خود باشد، استراحت کند و به فرزندان خود برسد، چه اشکالی دارد وقتی فردی دورکاری میکند در همان زمان مطالعه هم داشته باشد، با ترویج چنین کارهایی خلاقیت و نوآوری افزایش یافته و مشکلات کم میشود منابع کشور آزاد و چرخش کار به راحتی صورت میگیرد.
وی با اشاره به اینکه در روال بسته سازمانی زمان زیادی برای انجام یک کار صرف خواهد شد، گفت: دورکاری منجر به حذف زمانهای مرده میشود و اگر بتوانیم بخشی از کارمندان خود را در حالت دورکاری به فعالیت بگماریم خودش به نوعی انقلاب عظیم است.
احمدینژاد در پایان گفت: اگر با این وضعیت یک انسان، کودک یا نوجوان از دست برود، مانند این است که همه عالم ازبین رفته است. بانوان از دورکاری بیشتر استقبال میکنند و بهتر است این کار با برنامه ریزی و طرحهای دقیق انجام شود.
وی افزود: کارمندان سرمایه و جزء بیتالمال هستند و خدمات گستردهای را به جامعه ارائه میدهند پروژهها و برنامههای عظیم بر دوش کارمندان است، اما از بقیه بخشهای کمتر حقوق میگیرند میتواند با انجام دورکاری میزان دریافتی این افراد را افزایش یابد.