کد خبر: ۱۴۲۲۱
تاریخ انتشار : ۲۹ شهريور ۱۳۸۴ - ۲۳:۲۴
لاریجانی در میان خبرنگاران:

شورای امنیت ، رو به قبله شدن نیست

آفتاب‌‌نیوز : دبير شوراي امنيت ملي كشورمان با بيان اينكه كشورهايي چون چين يا هند هرگز راغب به تندروي نبوده‌اند و در مقابل آن نظر منفي اعلام كرده‌اند اظهار داشت: ما تلاش داريم تا رفتار معقول در آژانس را مشاهده نماييم؛ هر چند كه قطعا در اين ميان بده و بستاني وجود دارد و اروپايي‌ها نيز تلاش‌شان را در اين زمينه انجام مي‌دهند.

دكتر لاريجاني درباره اينكه جمهوري اسلامي ايران پس از ارجاع پرونده‌اش به شوراي امنيت سازمان ملل متحد چه خواهد كرد گفت: مثلا اگر در آخر كار اروپايي‌ها لولوي شوراي امنيت را نشان دهند ما چه خواهيم كرد؟ شوراي امنيت به معناي اين نيست كه ملت ايران رو به قبله شوند؛ كما اينكه ديديم پس از چند سال كار با كره شمالي علي رغم تمامي مسايل حق اين كشور را به رسميت شناختند.

وي با اشاره به اينكه ‌الگوي كره شمالي در اين زمينه قابل توجه است افزود: شما پس از چند سال حق كره شمالي را پذيرفتيد حال بياييد و حق ما را همين الان بپذيريد، ضمن آن كه ما تاكيد داريم كه غني سازي را در درون NPT داشته باشيم، ولي شما مي‌گوييد نه.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در ارتباط با طرح گسترش طرف‌هاي مذاكره هسته‌اي ايران ادامه داد: بحث ما اضافه كردن به اين گروه نبوده، بلكه گفته‌ايم كه دايره مذاكراتي را گسترش مي‌دهيم كه در چارچوب اين مساله مذاكره با روسها، چيني‌ها، غيرمتعهد‌ها و ساير كشورها مطرح مي‌شود.

دكتر لاريجاني همچنين خاطر نشان كرد: فكر مي‌كنم با سابقه دو ساله از مذاكرات ما نبايد همه ديپلماسي ايران را معطل مذاكره با ايران نماييم؛ چرا كه دليلي ندارد كه در اين مرحله متوقف شويم؛ ولي به هر صورت موضوع ما نفي مذاكره با اروپا نبود.

وي با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران هيچ مساله‌اي را وراي پروتكل الحاقي نمي‌پذيرد گفت: ما آنچه را با مقررات همخوان باشد و در چارچوب روابط متعارف بگنجد پذيرفته و در خصوص آن به روشنگري خواهيم پرداخت.

دبير شوراي امنيت ملي كشورمان در پاسخ به سوالی مبني بر اينكه علت حضور دكتر آقازاده در وين چيست؟ گفت: ايشان براي شركت در كنفرانس عمومي كه سازمان انرژي اتمي كشورمان نيز در آن عضو است به وين سفر كرده‌اند.

لاريجاني در خصوص اظهارات اخير جك استرا، وزير امور خارجه انگليس مبني بر اينكه ايران بايد از الگوي مذاكراتي كره شمالي تبعيت كند اظهار داشت: همانگونه كه عرض كردم به نظر من مذاكرات كره شمالي مذاكراتي پند آموز است كه اروپا و آمريكا ببينند از آن مذاكرات چه دستاوردي كسب كرده‌اند.

وي افزود: شاهديم كه اروپا و آمريكا از اين مذاكرات چيز مهمي را به دست نياوردند و تنها چيزي كه بود اينكه كره شمالي اعلام كرد به سوي تسليحات نمي‌رود؛ ما كه امروز مي‌گوييم چنين قصدي نداريم به هر صورت اگر اين مذاكرات درست مورد توجه قرار گيرد مذاكراتي پند آموز خواهد بود.

دبير عالي امنيت ملي كشورمان درباره بخش ديگري از اظهارات وزير امور خارجه انگليس مبني بر اينكه مذاكرات با ايران به مرحله دشواري رسيده است خاطر نشان كرد: به نظر ما مذاكرات به نقطه دشواري نرسيده و ملت ايران بايد در اين خصوص تصميم گيري نمايد، البته در مذاكرات نيويورك كاملا روشن بود كه اروپا معتقد است ايران نبايد اين فناوري را داشته باشد و در عوض از نيروگاه بهره گيرد كه اگر چنين است ديگر مذاكره لزومي نخواهد داشت.

لاريجاني با تاكيد بر اينكه در جهان امروز براي هيچ چيز تضميني وجود ندارد گفت: هيچ تضميني نيست كه كشوري به ما سوخت هسته‌اي بدهد و اگر تضميني در اين خصوص وجود دارد ارائه دهند. آنها به ما گفتند كه به روسيه گفته‌ايم به شما سوخت ارائه دهد آيا اين تضمين است؟آيا مي‌توانيم سرنوشت ملت را به اميال دولت‌هايي كه مي‌روند و مي‌آيند گره بزنيم؟

وي با بيان اينكه امروزه در جهان سنت عجيبي تحت عنوان نيت خواني در حال رواج است اظهار داشت: آنها مي‌گويند ما به نيت‌هاي شما كار داريم. مگر شما دستگاه نيت‌خوان داريد؟ اين مساله عجيب است. به هر صورت اينجا نقطه دشواري نيست بلكه نقطه عطفي است كه بايد در خصوص آن تصميم گيري شود.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان با اشاره به بخش‌هايي از نطق نماينده آمريكا در شوراي حكام مبني بر اينكه ايران بايد از غني سازي دست بردارد افزود: بله كل نزاع همينجاست ولي اين مساله حق ما از و شما نمي‌توانيد ملت ايران را يك ملت دست دوم به حساب آوريد. ملت ما ملتي قوي و غيور است و حق دارد كه فناوري‌هاي‌ « هاي تكنولوژي » را داشته باشد.

دكتر لاريجاني با تاكيد بر اينكه ملت ايران در خصوص حقوقش ايستادگي خواهد كرد خاطر نشان كرد: براي هيچ كسي خوب نيست كه در مقابل ملت ايران بايستد ضمن آن كه در اين خصوص تجربيات خوبي هم وجود ندارد.

وي با اشاره به اينكه قرار نيست كه جمهوري اسلامي ايران درك مقررات را ناديده انگارد اظهار داشت: ما علاقه‌منديم در چارچوب آژانس و با حفظ مقررات NPT مذاكره نماييم؛ ولي اگر با زبان زور با ما رفتار كنند قطعاً در اين رويكردمان و در اين رويه تجديد نظر خواهيم كرد.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان ادامه داد: حرف ما بسيار روشن است، انجام مذاكره در چارچوب NPT و مشاركت براي شفاف سازي روشي بسيار مسالمت آميز است ولي چنانچه كشورهايي اين روش را نخواهند و روش تهديد را در پيش بگيرند يا چيزي فراي NPT قائل شوند يا پرونده ايران را به شوراي امنيت ارجاع دهند، ايران در اجراي پروتكل الحاقي ترديد جدي خواهد داشت و در خصوص راه‌اندازي غني سازي اورانيوم هيچ ترديدي به خود راه نخواهد داد.

لاريجاني افزود: فكر مي‌كنم اگر با ديدي منصفانه به اين قضيه نگاه شود مشخص مي‌شود كه علي رغم تمامي اقدامات ايران چنانچه با نگاه زورگويانه با ايران رفتار شود جمهوري اسلامي ايران چاره‌اي جز خروج از NPT و پرداختن به غني سازي نخواهد داشت. 

لاريجاني با اشاره به اينكه بعيد مي‌دانم روسيه با موضع تند اروپا موافق باشد گفت: در ديدار با آقاي پوتين، ايشان به ما قول مساعدت دادند و اگر غير از اين باشد من اطلاعي در خصوص آن ندارم.

دبير شوراي عالي امنيت ملي با بيان اينكه در تاسيسات فراوري آورانيوم در اصفهان در نهايت گاز UF6 توليد مي‌شود اين سوال را مطرح كرد: چرا اروپايي‌ها در پي تعليق اين مركز هستند؟ آيا در اين مركز بمب اتم توليد مي‌شود؟ شما مي‌دانيد كه چنين نيست. حال سوال اين است كه آيا راه اندازي تاسيسات اصفهان تحت نظارت آژانس اشكالي را پيش مي‌آورد؟

لاريجاني گفت: آيا نظارت‌هاي آژانس در ساير موارد قابل اعمال نيست يا نمي‌خواهند چنين باشد؟ فكر مي‌كنم هيچ مانعي براي نظارت آژانس در مساله فني سازي نيز وجود نداشته باشد.

وي تاكيد كرد: از نظر جمهوري اسلامي ايران تعيين ضرب الاجل در شوراي حكام هيچ تفاوتي با ارجاع پرونده هسته‌يي به شوراي امنيت و استفاده از آن به عنوان ماشه ندارد.

دبير شوراي عالي امنيت ملي ایران با اشاره به جلسه‌اي كه در نيويورك با ايرانيان مقيم آمريكا داشته ‌است گفت: در اين جلسه توضيحاتي درخصوص وضعيت هسته‌اي ايران و مناقشات آن و همچنين مذاكراتمان با اروپا براي اين عزيزان تشريح كردم؛ مهم اين است كه اين مساله بخشي از غرور ملي ايرانيان است و اين نكته داخل و خارج ندارد.

لاريجاني درباره اينكه ايرانيان در شرايط فعلي براي صيانت از حقشان چه وظيفه‌اي بر عهده دارند، تصريح كرد: ايرانيان اين مساله را يك ظرفيت مي‌دانند و اگر كسي در مقابل اين ظرفيت بايستد خود را تحقير كرده و انتظار مي‌رود كه ايرانيان همان كاري را كه در خصوص خليج فارس انجام دادند درباره فناوري هسته‌اي نيز انجام دهند و به هر صورت طي يك جنگ نرم‌افزاري به طرق مختلف نشان دهند كه نمايندگان ايران به اراده ملي اين كشور متكي هستند.

وي با بيان اينكه از نظر ما ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت هيچ مبناي حقوقي ندارد، به ديدارش با البرادعي در وين اشاره كرد و اظهار داشت: آقاي البرادعي در اين ديدار گفتند كه ما سوالاتي در درون آژانس داريم كه من گفتم آمادگي كامل براي پاسخ گويي به تمام اين سوالات را داريم و به هر صورت ما در شفاف سازي مصمم هستيم ولي اگر بخواهند ما را از حقمان محروم بكنند مطمئن باشيد كه مي‌ايستيم.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان افزود: ظاهراً آمريكايي‌ها بيش از آنكه نگران NPT باشند نگران مذاكرات با اروپا هستند، ولي توجه ندارند كه اگر مذاكره‌اي هم مي‌شود بايد بر مبناي NPT باشد؛ ولي ظاهرا نوعي خلط در اين ميان صورت مي‌گيرد و اگر مي‌خواهند NPT را رها كرده و به مذاكرات بپردازيم!

دكتر لاريجاني درباره اينكه آيا ايران انجام پروتكل الحاقي را منتفي خواهد كرد يا خير‌، اظهار داشت: آنچه مصوب است NPT مي‌باشد؛ ما پروتكل را به صورت داوطلبانه اجرا كرديم تا مسير مذاكرات هموار شود؛ ولي مجلس هنوز آن را تصويب نكرده و لذا نمي‌توان در مورد آن صحبت كرد.

وي در پاسخ به سوال ديگري ادامه داد: بايد منطقي فكر كنيم. آنچه به شفاف سازي كمك مي‌كند ايران آماده انجامش است. ولي ما حاضر نيستيم كه براي خوشامد كسي كاري را انجام دهيم. اگر آنها فكر مي‌كنند با دچار كردن تعليق به مرور زمان مي‌توانند اين فناوري را در نظر ما به فراموشي بسپارند اشتباه مي‌كنند؛ چرا كه وقتي يك قضيه ملي مي‌شود ديگر نمي‌توان فراموشش كرد.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان همچنين گفت: طرف مقابل بايد توجه داشته باشد كه مختصر عقلي هم اين سوي آب وجود دارد كه مي‌فهمد آنها چه مي‌گويند. ما معتقديم مطابق NPT حقوقي داريم و مي‌گوييم كه شما حق نداريد راجع به نيت ديگران حرف بزنيد.

لاريجاني در خصوص عكس العمل كشورمان در صورت مواجهه با مكانيسم ماشه گفت: بايد ديد اين ماشه چه نوع ماشه‌اي است؛ اگر ماشه بحث ضرب‌الاجل باشد يا همان لولوي كذايي شوراي امنيت از نظر ايران هيچ تفاوتي ندارد و بايد از اين مقوله به مقوله‌اي ديگر رسيد.

وي در ارتباط با دستاورد‌هاي طرح ابتكاري رييس جمهور كشورمان افزود: البته دستاورد‌هاي اين طرح بايد در آينده به صورت دقيق‌تر ارزيابي شود ولي در ايراد اين نگاه كه فعاليت‌هاي ايران صرفا فعاليت‌هايي صلح آميز است و ما اهل تعامل و گفتگو با همه هستيم و براي روشنگري آمادگي داريم تا مشاركت كشورهاي مختلف به معناي سرمايه گذاري را جلب نماييم، توفيق داشت.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در خصوص طرح مشاركت كشورهاي خارجي در چرخه سوخت هسته‌يي ايران توضيح داد: در اين مفهوم مشاركت به معناي سرمايه‌گذاري است، البته جزئيات اين طرح در آينده توسط سازمان انرژي اتمي ايران اعلام خواهد شد.

لاريجاني با تاكيد بر اينكه نگاه ايران همواره نگاهي مسالمت آميز و صلح جويانه بوده است گفت: اگر ما پنهان كاري داشتيم اين مسائل را نمي‌پذيرفتيم و وقتي در پي مذاكره هستيم يعني دنبال تندروي نيستيم. ما تندروي را قبول نداريم، اما اگر كسي بخواهد زور و تهديد را بر اراده ما تحميل كند، قطعا ايستادگي مي‌كنيم.

وي تاكيد كرد:‌ اگر بخواهيد درون آژانس با زبان تحقير يا تهديد صحبت كنيد و يا ضوابطي فراتر از قوانين آژانس را مطرح نماييد و يا مكانيسم ماشه يا بحث ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت را مطرح كنيد ما در خصوص پروتكل الحاقي و نطنز تجديد نظر خواهيم كرد؛ حال شما مختاريد راه خويش را انتخاب كنيد، ما خواهان زبان مسالمت آميز هستيم؛ ولي در مقابل زور ايستادگي مي‌كنيم و تاكيد داريم كه شما حق نداريد بر حق ما معامله کنید.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین