کد خبر: ۱۴۳۲
تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن ۱۳۸۳ - ۲۱:۴۰

هم پيماني در مقابل تهديد

آفتاب‌‌نیوز :  كاندوليزا رايس وزير خارجه آمريكا ديروز سفير اين كشور را از سوريه فراخواند و كاخ سفيد به صراحت سوريه را عامل ترور حريري خواند. توماس فريدمن سرمقاله نويس معروف آمريكايي امروز در روزنامه نيويورك تايمز نوشت: دو هفته پيش با يكي از دوستان حريري ديدار كرده و از او شنيده است لبنان در مخالفت با حضور سوريه در اين كشور يكصدا شده است و حريري قصد دارد با استفاده از انتخابات پارلماني آينده لبنان، اين پيام روشن را به سوري ها بدهد كه: حالا ديگر وقت رفتن است. فريدمن در ادامه نوشته است: اگرچه نمي توان ثابت كرد چه كسي حريري را كشته است اما سوريه توانايي، تجربه و انگيزه اين كار را دارد.

به گفته فريدمن، پيام سوريه به واشنگتن، پاريس و مخالفان لبنان اين بوده است كه: حالا كه مي خواهيد ما را از يك سو با عراق تحت فشار بگذاريد و از سوي ديگر با مخالفان لبناني، بايد به قطعنامه هاي بيشتري متوسل شويد.

نخستين واكنش آمريكا به ترور حريري، درخواست عقب نشيني نيروهاي سوري از لبنان بود. دمشق از اين اتهام اعلام برائت كرده و ترور حريري را يك اقدام هولناك تروريستي خوانده است.

آمريكا مدتي است سوريه را به سه دليل متهم كرده و آن را مورد حملات لفظي خود قرار مي دهد. نخستين آنها پناه دادن و دادن اجازه فعاليت به رهبران گروه هاي مبارز فلسطيني و حزب الله لبنان است. سال گذشته اسرائيل به منطقه اي در نزديكي دمشق حمله كرد و ادعا نمود كه اين محل مركز آموزش شبه نظاميان فلسطيني بوده است. واشنگتن اكنون بار ديگر حزب لله لبنان را در كانون توجه قرار داده و با توجه به توافق آتش بس موقت در فلسطين و آغاز دوراني جديد در اين مورد با روي كار آمدن محمود عباس، همه تلاش خود را به حزب الله معطوف كرده است.

رسانه هاي آمريكايي و اروپايي امروز به نقل از مقامات اين كشورها نوشتند، دولت بوش سرگرم گفت و گو با دولت هاي اروپايي درباره «تروريست» خواندن حزب الله است و مي خواهد اين كشورها را متقاعد كند كه حزب الله را در فهرست سازمان هاي تروريستي قرار دهند.

فرانسه در روزهاي اخير اين درخواست را رد كرده است اما هلند، ايتاليا و لهستان با اين درخواست بوش موافقند. آلمان و انگليس هم اعلام نظر در اين مورد را به تغيير نظر پاريس مشروط كرده اند. ديگر كشورهاي اروپايي هم با موضع گيري پشت سر فرانسه، با چنين درخواستي از سوي واشنگتن مخالف هستند.

عامل ديگر رويارويي آمريكا با سوريه ادعاي دو ساله واشنگتن درباره فراهم كردن امكان فعاليت بعثي هاي رژيم سابق صدام در خاك سوريه است. آمريكا بارها در دو سال گذشته از زبان دونالد رامسفلد، كالين پاول، خود بوش و ديگر مقامات بلندپايه و تحليلگران استراتژيك خود اعلام كرده اند كه از خاك سوريه پول و سلاح به عراق مي رود و سازماندهي بخشي از ناآرامي ها هم توسط رهبران به جا مانده از رژيم صدام در خاك سوريه انجام مي شود. نقش و حضور سوريه در لبنان هم از ديگر موارد مورد اعتراض آمريكا در قبال دمشق است. آمريكايي ها و اروپايي ها بر اين باورند كه تحولات دروني لبنان زير سايه سنگين سوريه آن طور كه آنها پيش بيني مي كنند و اميدوارند، پيش نمي رود.

سفر نخست وزير سوريه به تهران و اعلام هم پيماني دو كشور، در حالي صورت مي گيرد كه ايران هم تحت فشار شديد آمريكا قرار دارد. سيلوان شالوم چند روز پيش در لندن گفت: «ايران دانش توليد بمب هسته اي را طي شش ماه به دست مي آورد.» او براي تحت تأثير قرار دادن اروپايي ها كه اكنون سرگرم مذاكره با ايران هستند، ادعا كرد: «ايران در حال تهيه بمب هاي هسته اي است كه مي تواند در پايان اين دهه، لندن، پاريس و مادريد را هدف بگيرد!»

ايران و سوريه هر دو هدف تهديدات آمريكا قرار دارند اما رويكرد دولت بوش به اين دو كشور متفاوت است. از نظر آمريكا، ايران در بلندمدت تهديد بزرگتري نسبت به سوريه است اما سوريه در كوتاه مدت مي تواند براي واشنگتن دردسرسازتر باشد. اولين مورد از اين دردسر از نظر آمريكا، تأثير در روند صلح خاورميانه است. آمريكا هر دو كشور ايران و سوريه را به دخالت در امور عراق متهم مي كند و اين در كنار تأثير دمشق و تهران در روند صلح خاورميانه، دو نقطه مشترك سياست و ديدگاه آمريكا در مقابل اين دو كشور است.

روابط ديپلماتيك آمريكا اما با سوريه و ايران متفاوت است. بعد از حملات 11 سپتامبر واشنگتن و دمشق براي مدتي همكاري اطلاعاتي مشترك داشتند و مذاكرات ميان دو كشور در سطح نه چندان بالايي برقرار شده بود. اما بعد از آن واشنگتن تصميم گرفت رويكرد خود را در مقابل سوريه با اعمال تحريم اقتصادي تغيير دهد. تصويب قانون «جوابگويي سوريه» در كنگره در حقيقت پيام واشنگتن به دمشق بود كه از جدي بودن آمريكا در مقابل اين كشور حكايت مي كرد.

روز چهارشنبه وقتي رايس در سناي آمريكا از تصميم خود براي فراخواندن سفير آمريكا از دمشق دفاع مي كرد، بعضي از سناتورها از او خواستند كه براي مجازات سوريه راه ديگري پيدا كند. رايس گفت: فهرست مشكلات ما با سوريه روز به روز بيشتر مي شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین