کد خبر: ۱۴۳۴۰۲
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۶

انتشار ۲ کتاب درباره تاریخ معاصر کردستان

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب- سرویس فرهنگ و ادب: انتشارات علم در روبروی دانشگاه تهران، پس از انتشار چاپ ۲ خاطرات رسمی جلال طالبانی، اواخر هفته گذشته، ۲ کتاب درباره تاریخ معاصر کردستان منتشر کرده است. 

۱.سیاست کردها در خاورمیانه ( نوشته پرفسور نادر انتصار، استاد ایرانی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما) 

به گزارش آفتاب، این کتاب که عرفان قانعی‌فرد آن را ترجمه کرده، در ۲۲۰۰ نسخه و۴۴۰ صفحه منتشر شده است و با قیمت ۱۴۵۰۰ تومان، توزیع آن در کتاب‌فروشی‌های سراسر کشور آغاز شده و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.
 
در فهرست این کتاب به موضوعاتی همچون: مقدمه‌ای تاریخی کردها، بررسی کردهای ایران، نشیب و فراز کردهای عراق، بررسی مسایل کردهای ترکیه، سیاست کردها در بافت منطقه‌ای و سرانجام بررسی امکان خودگردانی سیاسی و اداری کردهای عراق پرداخته شده است. در بخش انتهایی کتاب نیز که به زبان انگلیسی است و شامل منابع و یادداشت‌هایی است که رابرت اولسن، مایکل گانتر، قانعی فرد( مترجم) و تشکر نویسنده از دانشگاه های هاروارد و آلاباما و ویسکانسین به خاطر کمک‌های گوناگون، تشکر کرده است. کتاب مشهور این نویسنده تحت عنوان ناسیونالیسم نژادی در سال ۱۹۹۸ در لندن به زبان انگلیسی منتشر شد و مورد استقبال بسیاری از خوانندگان دانشگاهی این اثر تحقیقی قرار گرفت. سپس ترجمه همان کتاب به زبان کردی توسط عطا قره‌داغی و به زبان فارسی توسط عرفان قانعی‌فرد در سال ۲۰۰۴ منتشر شد. گرچه نویسنده معتقد است که " ممکن است افرادی دیگر بدون اطلاع من بخش‌هایی از آن را به زبانی دیگر و یا کردی و فارسی برگردانده باشند اما به هر حال این ۲ ترجمه مذکور مورد تایید من است". 

ترجمه این کتاب که در ترکیه و سوریه به هیچ‌وجه اجازه انتشار نیافت. اما ترجمه کردی و فارسی این اثر، مورد انتقاد گسترده کردهای عراق و ایران قرار گرفت زیرا وی در این اثر دانشگاهی علاوه بر بررسی زمینه‌های تاریخی و اشاره به جنبه‌های سیاسی و اجتماعی و حقوقی و گرایش‌های مناطق کرد نشین در کشورهای ترکیه و سوریه و عراق و ایران و نحوه تعامل آنها، پرداخته است و گاه آنان را به نقد کشیده است و در تحلیل خود خواننده را یاری می‌دهد که با توجه به منابع جدید و موجود و تحلیل‌های معتبر، خود نیز در صورت علاقمندی به ادامه مطالعه آنان بپردازد. زیرا در رشته‌های علوم سیاسی و روابط بین‌المللی گاه بررسی این موضوعات، امری ضروری و قابل تامل است که بررسی علمی این قضایا همواره به طور مستمر در مراکز دانشگاهی دنبال می‌شود و هرساله تعداد زیادی تزها و پایان‌نامه‌های دانشگاه‌های مختلف به بررسی موضوع قومیت‌ها می‌پردازند. 

در مقدمه کتاب، نویسنده «سیاست کردها در خاورمیانه» را ادامه کتاب تحقیقی خود – ناسیونالیسم قومی کردها - می‌داند و علت مبادرت نوشتن و ادامه تحقیقات خود را چنین ذکر می‌کند: "از بسیاری جهات شرایط کردها و نیروهای سیاسی ایجاد شده در دهه قبل به صورت قابل تاملی دستخوش تغییر شده‌ند مانند پایان جنگ سرد، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و سقوط صدام حسین که شاید هرکدام از این رخدادها، محاسبه قدرت سیاسی را در منطقه وارونه جلوه داد. 

نویسنده این کتاب در ادامه اظهار می‌ارد که "دوران‌ای تاریخی کردها روند روبه‌شدی را به نسل جدید به ارمغان آورد و جنبش‌ای اجتماعی و مشارکت سیاسی فعلی، به نوعی نظام اجتماعی قدیمی و سنتی را به چالش کشیده است".
 
وی در پایان این کتاب را پژوهشی درباره تغییرات ۳ دهه اخیر می‌اند و مخاطبان اولیه خود را دانشگاهیان مید‌اند اما آرزو دارد که خواندن آن کتاب موجب پیدایش گفتمان و نقدهایی در میان افکار عمومی شود، خصوصاًافرادی که به بررسی و مطالعه مسایل ملی و قومیت‌ها در سیاست خاورمیانه علاقه دارند. 

۲. تندباد حوادث (گفت‌و‌گویی با عیسی پژمان) 

پژمان فرزند عبدالله و متولد ۱۳۰۳سنندج، جزو نخستین افسرانی است که با تاسیس ساواک به سرتیپ علوی‌کیا معرفی می‌شود و در اداره خارجی ساواک نزد سرهنگ دکتر مجتبی پاشایی و سپس در بخش کردستان فعالیت می‌کند و پس از مدتی به عنوان مسوول این بخش، منصوب شد. در ۱۳۳۶ پس از انتقال به ساواک تا ۱۳۴۸، مسوولیت‌هایی - نمایندگی ساواک در عراق، معاون اداره بررسی اطلاعات خارجی، معاون وابسته نظامی در عراق- داشته و مدتی هم به عنوان استاد ساواک تدریس کرد.
 
در ۱۳۴۸ از ساواک منفک و به شهربانی منتقل شد و مدتی ریاست اطلاعات شهربانی را برعهده داشت. بعدها به همکاری با حسن پاکروان – مشاور سیاسی شاه - دعوت می‌شود. 

در این کتاب تاریخ شفاهی، عیسی پژمان، نماینده شاه و مامور ساواک در عراق، اطلاعات به کلی سری و محرمانه بخشی از سازمان ساواک ایران را در دهه‌های ۱۳۳۰-۱۳۵۰ را بیان می‌کند و در ۵ فصل تنظیم شده است و به «عملیات سری ساواک در کردستان عراق و استفاده از کردهای بارزانی در جهت نیت شاه، اسرار پشت پرده قرارداد الجزایر و نقش بارزانی، چگونگی ترور تیمور بختیار در عراق، خدمت یا خیانت فردوست، تلاش بختیار به کودتا علیه انقلاب اسلامی و وضع کردها بعد از انقلاب» میپردازد. این گفت‌وگوو به طور مستمر در پاریس، توسط عرفان قانعی فرد، محقق تاریخ معاصر صورت گرفته است که توسط نشر علم، در ۵۹۰ صفحه و ۲۲۰۰ نسخه با قیمت ۱۹۵۰۰ تومان منتشر شده است که دارای ۳۲ صفحه عکس‌‌های تاریخی است. گرچه سرهنگ پژمان، پیش از این نوشته‌هایی در این زمینه در خارج از ایران منتشر کرده اما در این گفت‌گوها به طور منظم به روایت ناگفته‌های خود از تاریخ معاصر ایران پرداخته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین