آفتابنیوز : آفتاب: بيش از 30 سال از قطع ارتباط سياسي ايران و مصر ميگذرد؛ اما وقتي رييس اسبق سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در دورهي مسؤوليتش به مصر رفت و با مسؤولان هواپيمايي اين كشور، موافقتنامهاي را امضا كرد، انتظار ميرفت راه سفر به مصر باز شود؛ ولي اين اتفاق نيفتاد. با اين حال اين روزها تور مصر در خدمات برخي آژانسهاي مسافرتي ديده ميشود.
پس از پيمان صلح مصر با رژيم اشغالگر قدس و امضاي قرارداد «كمپ ديويد»، جمهوري اسلامي ايران ارتباطش را با مصر قطع كرد. از آن زمان تا كنون سفارتخانهي مصر در ايران تعطيل شده است، هيچ پروازي بين دو كشور برقرار نيست و مسافرت مستقيمي هم بين اين دو كشور اتفاق نميافتد.
از سال 1386 كه سفر برخي مسؤولان مانند غلامعلي حدادعادل ـ رييس وقت مجلس ـ و علي لاريجاني ـ رييس مجلس شوراي اسلامي ـ به مصر آغاز شد، عدهاي بر اين باور بودند كه روابط مصر و ايران در حال تغيير است و حتا از آن با عنوان «بهار روابط ايران و مصر» ياد شد؛ اما اين سفرها كاملا وجههي سياسي داشتند و در مسافرتهاي عامهي مردم به دو كشور تأثيري نداشتند.
در مهرماه 1389 هم وقتي حميد بقايي ـ رييس اسبق سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ كه همزمان دبير شوراي عالي مناطق آزاد كشور و مشاور رييسجمهور در امور آسيا نيز بود به دعوت وزير هوانوردي مصر به اين كشور سفر كرد تا موافقتنامهي هوايي بين دو كشور را امضا كند، اين تصور تقويت شد كه ديگر راه سفر براي مصريها و ايرانيها باز شده است.
بقايي در بازگشت از مصر دربارهي جزييات بيشتر اين پروازها به خبرنگاران گفت: براساس اين موافقتنامه، سقف پروازها 28 پرواز در هفته تعيين شده است كه 14 پرواز ايراني و 14 پرواز مصري خواهد بود. در موافقتنامه، نام سه شركت هواپيمايي ايراناير، آسمان و كيشاير لحاظ شده است؛ اما بهطور كلي، هيچ محدوديتي براي فعاليت شركتهاي هواپيمايي وجود ندارد.
او دربارهي زمان قطعي برقراري پروازهاي ايران ـ مصر اطلاعاتي نداد و آن را به ارادهي شركتهاي هواپيمايي دو كشور و زمينهسازي شرايط توسط آنها منوط دانست و افزود: ما بستر اين كار را فراهم كرديم و اميدواريم در ماههاي آينده، اين خط هوايي بهصورت دائم برقرار شود.
اما چند ماه پس از امضاي اين موافقتنامه، آژانسهاي مسافرتي و هوايي اعلام كردند، موافقتنامهي هوايي ايران و مصر به نتيجه نرسيده و هيچ پرواز مستقيمي بين دو كشور برقرار نشده است.
فرامرز سعيدي ـ عضو انجمن صنفي دفاتر خدمات مسافرتي ايران ـ همان زمان در اينباره اظهار كرد: هنوز براي اتباع ايران و مصر، رواديدي صادر نشده است كه خط هوايي بين دو كشور برقرار شود.
اما رييس وقت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بهعنوان طرف ايراني امضاكنندهي اين موافقتنامهي هوايي، در پاسخ به اين نكته گفته بود: ما مشكل خاصي در صدور رواديد نداريم، خط پروازي كه برقرار شود، گام بعدي ارائهي رواديد به اتباع ايراني و مصري است. گام نخست، خط هوايي بود كه بايد دايمي شود و با توجه به امضاي تفاهمنامه، اين اراده در دو كشور وجود دارد.
حالا حدود يكونيم سال از امضاي آن موافقتنامه ميگذرد و بحث پرواز مستقيم بين دو كشور و صدور رواديد براي اتباع ايراني و مصري براي سفر به دو كشور هنوز محقق نشده است؛ ولي اين روزها در تبليغات برخي آژانسها، عنوان تور مصر ديده ميشود كه با احتساب ارز به نرخ دولتي، هزينهي سفر به آن حدود ششميليون و 600هزار تومان و با ارز آزاد، بيش از 9ميليون تومان ميشود. البته سفر به مصر از ايران شرايط خاصي دارد.
ابراهيم پورفرج كه عضو يكي از گروههاي برگزاركنندهي تور مصر است، در اينباره گفت: در حال حاضر امكان سفر به مصر براي عموم مردم ايران وجود ندارد و اين تور فقط براي ايرانيهايي كه گذرنامههاي آمريكا، كانادا، انگليس و كشورهايي از اين دست را دارند، قابل استفاده است.
او دربارهي اينكه چرا با توجه به محدوديت سفر به مصر، اين تور در برنامهي آنها براي سفر لحاظ شده است؟ اظهار كرد: در حال حاضر براي افرادي كه فقط گذرنامهي ايران دارند، نميتوان كاري كرد و فقط افرادي كه دو تابعيت دارند ميتوانند از اين تور استفاده كنند كه ما رواديد آنها را نيز در فرودگاه قاهره تهيه ميكنيم.
اين تورگردان ادامه داد: اطلاع داريم كه با حافظ منافع مصر در ايران گفتوگوهايي شده است كه اگر شرايط فراهم شد، اين تور براي ديگران هم برگزار شود.
به گزارش ایسنا،او تأكيد كرد: ما پرواز مستقيم به مصر نداريم و مسافران خود را از طريق كشورهاي ديگر مانند امارات يا قطر با دو پرواز منتقل ميكنيم. مصر در ايران سفارتخانهاي ندارد كه رواديد صادر كند. در حال حاضر نيز شرايط براي سفر ايرانيها به مصر فراهم نيست؛ ولي با اين حال، ما تور مصر را در برنامهي خود قرار دادهايم تا آنهايي كه ميتوانند، بروند و از اين شرايط بهرهمند شوند.