آفتابنیوز : آفتاب: روز اول: واضح است كه با شنيدن خبر مرگ اطرافيان نميتوان احساس خوبي داشت. واكنش افراد نسبت به اين خبر با يكديگر متفاوت است. ممكن است ناگهان شروع به گريه كنيد، شوكه شويد يا احساس پوچي و كرختي كنيد. براي بعضيها نيز ممكن است قبول كردن اين موضوع كمي طول بكشد، كه اين رفتار كاملا طبيعي است.
روز خاكسپاري: به شدت احساس ناراحتي و عذاب ميكنيد، درست مانند تمام كساني كه با شما در مراسم شركت كردهاند. زماني كه همگي با هم براي احترام به شخص فوتشده سر خاك او حاضر ميشويد و اين احساسات دردناك را قبول ميكنيد، در واقع وارد فرآيندي شدهايد كه سرانجام باعث بهبودي حالتان ميشود.
هفتههاي بعد: شايد احساس كنيد حالتان خيلي بهتر شده است، اما فرآيند بهبودي در همه افراد يكسان نيست. ممكن است تمركز خود را در كلاس درس از دست بدهيد، با اطرافيان بيدليل وارد بحث و جدل شويد يا دچار مشكلات فيزيكي مانند تنگي نفس يا بيخوابي شويد. ممكن است با ديدن خوشحالي ديگران دچار احساس خشم، گيجي و نفرت شويد. اما اين احساسات كاملا طبيعي هستند. پس به خود و اطرافيانتان كمي وقت بدهيد و صبور باشيد.
چند ماه بعد: هنوز هم جاي خالي فرد فوتشده به شدت حس ميشود اما آن احساسات عذابآور و سخت به تدريج كمرنگ ميشود. بنابراين اگر هنوز هم احساس غم و ناراحتي زندگي روزمرهتان را تحت تاثير قرار داده است، بهتر است كه از يك مشاور كمك بگيريد تا بتوانيد بدون عذاب وجدان به زندگي خود ادامه دهيد.
آينده: با اينكه حالتان خوب شده است هنوز هم هر چند وقت يكبار به ياد عزيز ازدسترفتهتان ميافتيد. صبور باشيد، آلبوم عكسهايتان را مرور كنيد يا به موسيقي گوش دهيد. به خودتان اجازه گريه كردن بدهيد و حرف كساني كه ميگويند «تا الان بايد فراموشش كرده باشي» را ناديده بگيريد، زيرا اين طرز فكر اشتباه است.
اين راهها را هم ميتوان امتحان كرد
يادش را زنده نگه داريد: كاساندرا 19ساله كه به تازگي مادرش را بر اثر سرطان از دست داده است، با پوشيدن يك دستبند كه روي آن عبارت «عاشق و مبارز» حك شده است، ياد او را زنده نگه ميدارد. او با اين كار احساس ميكند مادرش هميشه همراه او است.
احساساتتان را بيرون بريزيد: لكسي 17ساله براي پدربزرگ خود نامهاي نوشت و در روز خاكسپاري آن را روي قبر او گذاشت. او با نوشتن تمام حرفهاي نگفتهاش در اين نامه تا حد زيادي آرام شد.
دست به كار شويد : جوليا 21ساله پس از اينكه دخترخاله و يكي از دوستان خود را بر اثر خودكشي از دست داد، تصميم گرفت كه به ياد آنها و براي مبارزه با خودكشي يك مراسم خيريه تدارك ببيند. اين ايده كه از اين درد و رنج يك عمل مثبت برآمده است، به او آرامش ميداد.
به دوست داغدار خود چه بگوييم؟ در زمان بروز اتفاقات بد تسلي دادن يك دوست كار بسيار سختي است اما بهتر است موضوع را پيچيده نكنيد. به او بگوييد: «ميدانم كه نميتوانم احساست را به خوبي درك كنم، اما براي از دست دادن او بسيار متاسفم و تنها آرزويي كه ميتوانم بكنم اين است كه همه چيز دوباره رو به راه شود.»
شرق