آفتابنیوز : آفتاب: اینها احتمالاً بخشی از دفاعیه وزارت صنعت و بازرگانی در مقابل اعتراض به جای گرانیهای اخیر است، بنابر يك گزارش، وزارت جهاد کشاورزی به دلیل عدم توزیع نهادههای دامی در یک سال گذشته موجب افزایش قیمت شیر، محصولات لبنی، گوشت، مرغ و ...و عدم اختصاص ۳۰ درصد از منابع هدفمندی به بخش کشاورزی مقصر شناخته شد.
خلیلیان و وزارتخانه مربوط وی در یک ماه گذشته به بهانه اینکه وزارت بازرگانی مسئول توزیع و کنترل بازار است با سکوت خود، تلاش کردند خود را به حاشیه کشانده و وزارت صنعت و بازرگانی را مانند گذشته مقصر جلوه دهند، اما در آخرین جلسه هيئت دولت غضنفری با اعتراض به بخش کشاورزی کشور و عدم تأمين به موقع کالاهای مصرفی و عدم تخصیص یارانه بخش تولید در این حوزه، وزارت جهاد را نیز مسئول گرانیهای اخیر معرفی کرد.علاوه بر این فعالان بخش کشاورزی نیز از مدیریت و عدم تحقق وعدههای خلیلیان انتقاد دارند.
بر اساس این گزارش در مدت یک سال و نیم گذشته هیچ خبری از میزان تخصیص منابع هدفمندی به بخش کشاورزی اعلام نشده است تا اینکه روز گذشته مدیرعامل اتحادیه مرکزی نظارت و هماهنگی تعاونیهای روستایی در جمع خبرنگاران زبان انتقادی خود را گشود و از عدم اختصاص ۳۰ درصد از عواید حاصل از اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها به بخش کشاورزی پرده برداشت. در این نشست رحمتالله بنار «تأمين نهادهها قبل از تولید محصولات و بازار رسانی محصولات کشاورزی» را دو وظیفه مهم اتحادیههای تعاونی روستایی عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه بیشترمحصولات پروتئینی همچون گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ و شیر در داخل تولید میشود، پس باید تولیدات بخش کشاورزی بیشتر از گذشته مورد توجه و حمایت دولت قرار گیرد.
بنار با بیان اینکه هم اکنون اغلب توجه تعاونیها و اتحادیههای عضو به تأمين نهادههای مورد نیاز اختصاص یافته است تا نهادهها را با شرایط بهتر و قیمت کمتر تهیه و در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند، افزود: تولیدکنندگان انتظار دارند در صورت بروز مشکل در بازار، اتحادیهها بتوانند نهادههای مورد نیاز بخش تولید را با مناسبترین قیمت تأمين و در اختیار بخش تولید قرار دهند.وی با اشاره به اینکه اتحادیه مرکزی نظارت و هماهنگی تعاونی در نظر دارد با مطرح کردن مشکلات بخش تولیدات کشاورزی، مسئولان را بیشتر با دغدغههای بخش کشاورزی مطلع کند، گفت: متأسفانه منابعی که قرار بود براساس قانون هدفمندی به بخش کشاورزی اختصاص داده شود، تاکنون به این بخش اختصاص داده نشده است.
خطر کمبود گوشت مرغ در بازار
در حالی مرغداریها با کمبود نهادهها دست و پنجه نرم میکنند که شرکت پشتیبانی امور دام به تعهداتش در این باره عمل نمیکند. گفته میشود اگر این رویه ادامه پیدا کند، در ماههای آینده مرغی در بازار نخواهد بود که مردم بخواهند آن را خریداری کنند. درحالی کنجاله سویا که یکی از نهادههای اصلی صنعت مرغداری کشور به شمار میرود و کمبود آن موجب افت ۷۰ درصدی تولیدات گوشت مرغ میشود که هم اکنون مرغداران علاوه بر گرانی این نهاده مهم با بحران کمبود آن در بازار نیز مواجه شدهاند. این مسئله تا آنجا به مسئله حادی تبدیل شد که اسماعیل عباسپور مدیرکل دفترحمایت از سرمایهگذاری، کارآفرینی و توسعه تجارت وزارت جهادکشاورزی با طرح این پرسش که «چرا بهرغم تعهد شرکت پشتیبانی امور دام به اتحادیهها و تشکلها جهت تأمين نهادهها و گرفتن مبالغی به عنوان پیش پرداخت از آنها با گذشت نزدیک یک ماه هنوز سویا را که یکی از مهمترین نهادههاست، دراختیار مرغداران قرار نداده است؟» نسبت به این موضوع موضع گرفت.
۲۰۰ تن سویا پیدا نمیکنید
از سویی دیگر، ناصر نبی پور رئیس جامعه دامپزشکان کشور در گفتوگو با مهر اظهار داشت: مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام ادعا میکند که الان هیچ کمبودی از نظر نهادهها به ویژه نهادههای طیور نداریم، درحالی که او خلاف واقعیت میگوید و این طور نیست، چون اگر الان همه مرغداریهای تخمگذار استان تهران را بگردید، مجموعاً ۲۰۰ تن سویا پیدا نمیکنید.
وی اضافه کرد: شرکت پشتیبانی امور دام اعلام کرد برای دراختیار داشتن کنجاله سویا، همه مرغدارها کیلویی ۸۳۵ تومان به حساب تنها وارد کننده این نهاده بریزند تا بلافاصله کنجاله سویا در اختیار مرغداران قرار گيرد، ولی بهرغم وعدههای داده شده، هنوز خبری از تأمين این نهاده به میزان اعلام شده نیست.
به گزارش جوان آنلاین،نبی پور با بیان اینکه قیمت تمام شده دان مرغ نسبت به دو ماه پیش ۸۰ درصد افزایش داشته است، گفت: شرایط به گونه ای شده است که قیمت برخی از نهادهها مثل سویا بیش از ۴۰۰ درصد و قیمت نهادههایي مثل ذرت بیش از ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده است.وی با بیان اینکه دان بدون سویا، میزان تولید مرغ گوشتی را ۷۰ درصد کاهش میدهد، گفت: با این شرایط نباید انتظار افزایش تولید گوشت مرغ در بازار را داشت.وی تصریح کرد: این درحالی است که طبق آنالیز معاونت امور دام وزارت جهادکشاورزی، قیمت تمام شده تخم مرغ کیلویی ۲۶۰۰ تومان است اما در بازار تخم مرغ کیلویی ۱۴۰۰ تومان به فروش میرسد. در همین رابطه حمید فاضلی رئیس اتحادیه سراسری شرکتهای تعاونی صنعت مرغداری کشور گفت: برای تأمين کنجاله سویا در مورخه ۱۶ فروردین ماه سال جاری توافقنامهای را با واسطه گری شرکت پشتیبانی امور دام با شرکت «آوا تجارت صبا» که متعلق به آقای «م.م» تنها واردکننده نهادههای دام و طیور است، منعقد کردیم و قرار شد از تاریخ ۲۱ فروردین متناسب با واریزیهای ما، این نهاده را دراختیارمان بگذارد درحالی که تا به امروز کمتر از میزان وعده داده شده سویا دراختیارمان قرار گرفته شده است، به طوری که اگر این رویه ادامه پیدا کند در ماههای آینده مرغی در بازار نخواهد بود که مردم بخواهند آن را خریداری کنند.
وعده تأمين کنجاله محقق نشد
این اظهارات درحالی است که حسین مقدم نیا رئیس اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور در این رابطه گفت: براساس صورتجلسه ای که بین نمایندگان اتحادیههای صنعت تولید مرغ و شرکت پشتیبانی امور دام برای تأمين نهاده کنجاله سویا منعقد شد، قرار بود که بلافاصله پس از تنظیم این صورتجلسه کنجاله سویا در اختیار اتحادیه مرغداران گوشتی قرار گیرد، چون مرغ گوشتی بیش از مرغ تخمگذار به کنجاله سویا نیاز دارد اما متأسفانه بنا به دلایلی این اتفاق نیفتاد.