آفتابنیوز : آفتاب: این دو دیپلمات کارکشته آمریکایی به نامهای "ویلیام لیورز" و "توماس پیکرینگ"، در مقالهای که مسکوتایمز آن را منتشر کرده است، با ذکر مثالهای تاریخی از مناقشات ایالات متحده با دیگر کشورها، ابراز داشتند که در تمام این مناقشات تا مقامات آمریکایی خود مستقیما با طرف دیگر مناقشه به گفتگو ننشستند، این مناقشات رو به کاهش نگذاشت.
بر اساس این گزارش، در سال 1933، روزولت، رئیسجمهور وقت آمریکا مستقیما با "ماکسیم لیتوینف" به گفتگو نشست تا روابط باز دیپلماتیک بین دو طرف ایجاد شد. آیزنهاور نیز در سال 1959 از خورشچوف، رهبر شوروی دعوت کرد تا برای اولین بار به عنوان رئیس اتحاد شوروی پای به خاک آمریکا گذارد. در دهه 1960، ریچارد نیکسون و مشاور امنیت ملیاش، هنری کیسینجر از طریق پاکستان گفتگوهای مستقیمی را با چین بنیان نهادند تا به کاهش اختلافات مبادرت ورزند.
به باور این دو دیپلمات کهنهکار آمریکایی، مذاکرات بینالمللی با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور هم نیازمند مفاهیم و موضوعات جدید است. دیدار استانبول توانست فضایی مثبت را ایجاد کند و اکنون نیز فضا برای یک موافقت اولیه باز است. اما بدون گفتگوی مستقیم ایالات متحده با ایران، نمیتوان تصور کرد که دورانی جدید آغاز شود. مذاکرات 1+5 با ایران، به نظر نمیرسد که به خودی خود به یک راه حل بینجامند. ایالات متحده برای اینکه راحتتر با ایران به توافق برسد، نیاز دارد که شکل جدیدی به فضا دهد.
بنابراین گزارش، ایالات متحده باید برای گفتگوهای دوجانبه تلاش کند. هرچند اکنون دیدار مستقیم بین باراک اوباما و محمود احمدینژاد، روسای جمهوری ایالات متحده و ایران، اکنون غیرقابل تصور به نظر میرسد اما در سال 1969 نیز دیدار بین نیکسون و مائو، روسای جمهور آمریکا و چین بسیار دور از ذهن بود. این دیدار در سال 1971 انجام شد.
این دو دیپلمات آمریکایی توصیه کردهاند که حتی بدون مذاکرات دوجانبه بین ایران و ایالات متحده، باز هم نوع مذاکرات ایران و 1+5 نیاز به بازسازی دارد. 1+5 باید به مذاکره با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور ادامه دهد و در همین شرایط آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید به دنبال شفافسازی هرچه بیشتر در برنامه هستهای ایران باشد. ایرانیان تمایل دارند که مشکلاتشان را مستقیما با آژانس حل کنند تا اینکه زیر سایه شورای امنیت سازمان ملل متحد که تحریمهایی را علیه ایران وضع کرده است، به مذاکره بپردازند.
به گزارش فارس،دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 قرار است 29 و 30 خرداد در مسکو، پایتخت روسیه برگزار شود. نشست قبلی ایران و 1+5 در بغداد، با اختلافات نظر عمیقی همراه شد اما طرفین همچنان بر ادامه مذاکرات توافق کردند.