آفتابنیوز :
اولين کنگره پس از شکست هشتمين کنگره جبهه مشارکت، اولين کنگره و اجتماع اعضای اين حزب، پس از انتخابات رياست جمهوری محسوب می شود که در آن با ناکامی مصطفی معين و اکبر هاشمی رفسنجانی، دو نامزد مورد حمايت جبهه مشارکت در دور اول و دوم انتخابات، محمود احمدی نژاد، در فرآيندی نه چندان قابل انتظار به پيروزی رسيد. در جريان افتتاح کنگره جبهه مشارکت، محمد رضا خاتمی، دبير کل اين تشکل که در پی مخالفت اعضای حزب با استعفای وی در مقام خود ابقا شد، بخش عمده ای از سخنانش را به انتخابات رياست جمهوری و تحليل نتايج آن و علل ناکامی اصلاح طلبان درون حاکميت اختصاص داد.
برندگانی از "حزب پادگان" وی در سخنان خود از برندگان انتخابات به عنوان حزب پادگانی نام برد و گفت اگر بعضی اشتباهات تاکتيکی در جريان انتخابات صورت نمی گرفت و اگر تشکيلات اصلاح طلبان به گفته وی پيشرو، تجربه و گستردگی بيشتری داشت، نتيجه ديگری برای انتخابات رقم می خورد. خاتمی افزود اين امر آن قدر بديهی است که امروز برندگان انتخابات رياست جمهوری، مهم ترين وظيفه خود را تشکل زدايی از جامعه، فشار روز افزون بر نهادهای مدنی و به خصوص ايجاد فضای سنگين برای دور کردن افراد فعال اجتماعی و سياسی از احزاب می دانند.
مديريت امنيتی- نظامی
دبير کل جبهه مشارکت با اشاره به سوابق کسانی که مديريت ارشد و ميانی کشور را در دست گرفته اند، گفت که نگرش امنيتی و نظامی، منش و روحيه غالب شده است. وی در سخنان خود خواستار آن شد که نهادهای نظامی عرصه سياست را به سياست ورزان غير نظامی واگذار کنند تا مجموعه ای از به گفته وی فداکارترين فرزندان ملت در اين نهادها، قربانی سياست ورزی های پنهان و غيرقانونی عده ای نشوند.
جبهه روشن انديشی محمد رضا خاتمی، در اظهاراتش در افتتاح هشتمين کنگره جبهه مشارکت، در مجموع، نکته ای ناگفته بر تحليل های ارايه شده از سوی اصلاح طلبان درون حاکميت پس از انتخابات رياست جمهوری نيفزود و در مقابل به تاييد هشدارهايِی پرداخت که در ماه های گذشته، به ويژه از سوی محمد خاتمی و تشکل هايی نظير مجمع روحانيون مبارز نسبت به آنچه خطر تحجر خوانده شده، مطرح شده است. دبير کل جبهه مشارکت گفت:" اگر امروز همت بزرگانی از اين کشور بر آن تعلق می گيرد تا جبهه ای فراگير از روشن انديشی دينی در برابر جبهه خفقان آور تحجر تشکيل دهند، امری بسيار پسنديده و ضروری است که بی ترديد خواهد توانست کشور را از افتادن به ورطه سقوط فرهنگی و اخلاقی نجات بخشد."
سه اصل تعامل: اسلام و ايران و جمهوريت وی در پايان سخنان خود، در مورد مسير آينده جبهه مشارکت گفت اين تشکل تلاش می کند تا با تقويت تشکيلات و انسجام درونی خود، به يکی از نيازهای تاريخی کشور يعنی تحزب پاسخ دهد و گفتمان اصلاح طلبی را در جامعه گسترده تر و فراگيرتر سازد.
آقای خاتمی همچنين درباره نحوه مواجهه جبهه مشارکت با دولت جديد اظهار داشت که ايـن تشکل در رابطه با حاکميت يکپارچه سه اصل جمهوری، اسلام و ايران را محور تعامل خود قرار می دهد و در عين حال، می کوشد موتلفين بالقوه و بالفعل خود را شناسايی کند و در فعاليت های جبهه ای و ائتلافی، مانع بسته شدن راه سياست ورزی شود. اظهارات دبير کل جبهه مشارکت، در مجموع نشان می دهد که اين تشکل، هنوز موفق به تدوين استراتژی جديد و يا به کارگيری تاکتيک هايی تازه در موقعيت جديدی که در آن قرار گرفته، نشده است و عمدتا مايل به پيمودن مسيری است که در سال های اخير رهرو آن بوده است.
"نداشتن پايگاه اجتماعی"
سعيد حجاريان از چهره های شاخص اين تشکل نيز، در حاشيه نخستين روز کنگره هشتم جبهه مشارکت در جمع خبرنگاران از نبود سازماندهی رسمی در جبهه اصلاحات ابراز تاسف کرد و گفت همچنان معتقد است اصلاح طلبان در ميان مردم پايگاه اجتماعی ندارند.
وی در عين حال، نقش روشنفكران در انتخابات اخير را بسيار ضعيف دانست و گفت در اين انتخابات مردم به روشنفكران علاقه ای نشان ندادند. به گفته حجاريان، در سال های اخير ارتباط مردم با نخبگان كم شد و با بروز مشكلات معيشتی، نقش سياست كمرنگ تر گرديد. وی همچنين دانشجويان را از متمايل شدن به قدرت بر حذر داشت و از آنان خواست به كار فكری و پژوهشی بپردازند.
"اصلاح طلبان دشوار است به قدرت برسند"
خبرگزاری فارس در عين حال، به نقل از محمد علی ابطحی، عضو مجمع روحانيون مبارز گزارش داده که به قدرت رسيدن دوباره اصلاح طلبان دشوار است، زيرا آنها نياز به بازسازی و تغييرات در درون خود دارند.
براساس اين گزارش، آقای ابطحی در جمع خبرنگاران گفت اكنون كه حاكميت يكپارچه شده، اصلاحطلبان می توانند مطالبات خود را ارائه كنند و با داشتن مانيفستی مشخص به اهداف خويش دست يابند.