آفتابنیوز : آفتاب: تنش ها بین ایران و انگلیس همواره وجود داشته است هر چند بعد از انقلاب اسلامی در ایران تقریبا در حدود 8 سال بریتانیا سفارت خود در ایران را بسته نگه داشت، اما پس از آن روابط به سمت بهبودی رفت تا جایی که در سال 78 برای نخستین بار انگلستان برای ایران سفیر تعیین کرد و در سال 80 نیز جک استراو به ایران سفر کرد تا نخستین وزیر خارجه انگلیسی باشد که به ایران پس از انقلاب سفر کرده است.
اما روابط دو کشور هنوز گرم نشده، سرد شد. مواضع دولت انگلستان در قبال فعالیت هسته ای ایران، سبب شد که در سال 83 عده ای از دانشجویان در مقابل سفارت این کشور تجمع کنند.
در همان سال، 8 سرباز انگلیسی به جرم ورود غیرقانونی به آب های ایران دستگیر می شوند. اقدامی که چند سال پس از آن و در دولت نهم هم تکرار می شود و اینبار 15 دریانورد انگلیسی دستگیر می شوند.
تقریبا از این مقطع روابط سیر نزولی پیدا می کند. اما اقدامات خصمانه انگلیسیی ها همچنان ادامه در می شود و انگلیس به دنبال انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد فعالیتهای هستهای ایران، تحریمهای مالی را علیه بانکهای ایرانی شامل بانک مرکزی اعمال می کند تا مجلس ایران به اخراج سفیر انگلیس از تهران رای دهد و روابط تجاری و اقتصادی با انگلیس نیز تضعیف شود.
بعد از آن ماجرای باغ قلهک و دانشجویان خشمگین از استعمار این میراث فرهنگی-تاریخی کشور رخ می دهد و با شکایت شهردار تهران از سفارت انگلیس به خاطر اشغال این باغ، تنش هابین ایران و انگلیس بالا می گیرد تا جایی که سفارت ایران در انگلستان تعطیل می شود و کار به اخراج سفیر انگلیس و تعطیلی سفارت انگلیس در ایران می کشد.
با این وجود اما گفته شده صالحی در کابل از ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس درخواست دیدار کرده و همین امر باعث شده که نمایندگان مجلس نهم وی را به مجلس بخوانند تا با وجود این روابط تیره از دلیل کارش رو نمایی کند.
در هر حال سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خبر احضار وزیر امور خارجه کشورمان به کمیسیون متبوعش برای ارائه توضیحات درباره دیدار اخیرش با وزیر خارجه انگلیس را تایید کرد.
سید حسین نقوی عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از احضار علیاکبر صالحی وزیر امورخارجه کشورمان به کمیسیون متبوعش برای توضیح درباره دیدار اخیرش با وزیر امور خارجه انگلیس در حاشیه نشست کابل خبر داد.
وی گفت: تاریخ روابط خارجی انگلیس با ایران مملو از خیانتهایی است که این کشور در حق ملت ایران انجام داده، چه در دوران جنبش تنباکو، چه در دوران نهضت مشروطه که باعث انحراف این نهضت و اعدام شیخ فضلالله نوری شد و چه بعد از آن که با قرارداد 1919 به دنبال سلطه بر کل کشور ما بودند و سپس با حمایت از رضا خان.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه یادآور شد: در هر دوره تاریخی روابط ایران با انگلیس را که بررسی میکنیم، شاهد خیانتهای این کشور به ملت ایران بودیم.
به گفته وی، از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون نیز، جزء سابقه خیانت و ظلم در حق ملت ما، چیز دیگری از انگلیس ندیدیم.
وی ادامه داد: در فتنه 88 نیز شاهد بودیم که انگلیس فعالترین بازیگر خارجی در فتنه بود، سفارتخانه این کشور مدیریت فتنه 88 را در کشور ما انجام میداد، به همین دلیل مجلس شورای اسلامی کاهش روابط ایران با انگلیس از سطح سفیر به کاردار را تصویب کرد، حتی در طرحی که مطرح بود، در ابتدا قطع رابطه با انگلیس مطرح بود، ولی این موضوع تعدیل شده و به کاهش روابط تقلیل شد.
نقوی با بیان اینکه ما تاکنون چیزی جزء خیانت در حق ملت ایران از انگلیس شاهد نبودیم، تصریح کرد: ما از جزئیات نشستی که در حاشیه اجلاس افغانستان انجام شده، اطلاعی نداریم و به همین دلیل قطعاً کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی این موضوع را با دعوت از علیاکبر صالحی وزیر خارجه بررسی میکند روشن شود که به چه دلایلی این ملاقات انجام شده است.
به گزارش شفاف،این عضو هیئت رئیسه کمیسوین امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اضافه کرد: باید دید متن مذاکرات چه بوده و چه مطالبی در این دیدار بیان شده است تا سپس بتوانیم راجع به آن صحبت کنیم.
سید حسین نقوی در خاتمه تأکید کرد که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی منتظر توضیحات صالحی درباره دیدارش با وزیر خارجه انگلیس است و قطعاً کمیسیون از صالحی دعوت میکند تا راجع به این موضوع توضیح دهد و مشخص شود این دیدار با چه هماهنگیهایی انجام شده و چه گفتوگوهایی در این ملاقات مطرح شده است تا به این ترتیب پای صالحی به صحن علنی مجلس باز شود .