آفتابنیوز : آفتاب: *برخی در رابطه با گرانیهای اخیر در تهران گفته اند که اگر این روند ادامه پیدا کند مردم در غالب دستجاتی اعتراض خود را اعلام می دارند . نظر جنابعالی راجع به گرانیهای اخیر و این گفته چیست ؟
برخی که این مسئله را مطرح می کنند می دانند که همه گرانیها دست دولت نیست .کما اینکه گرانیها در دولتهای گذشته هم وجود داشته است . این که برخی می نشینند کنار گود و فقط حرف می زنند هنر نیست . همه باید دست به دست هم دهند و مشکلات را از نظام مردم حل کنند . تا چه زمانی دولت باید یارانه دهد و بخش اعظم آن در جیب افرادی رود که مستحق نیستند . همه می دانند که حذف یارانه ها هزینه دارد . برخی از افرادی که این مسائل را مطرح می کنند در مجلس هشتم حضور داشتند یعنی زمانیکه قانون هدفمندی یارانه ها به تصویب رسید . و مقام معظم رهبری چندین بار از این قانون حمایت کردند . آن چیزی که مسلم است حذف یارانه ها در کوتاه مدت مشکلاتی خواهد داشت از جمله گرانی که دامنگیر بخشی از کالاها می شود که تحمل آن برای قشری مشکل است . باید توجه داشت که این مسائل در دراز مدت حل شده و طبق روال پیش خواهد رفت . قبل از هدفمندی یارانه ها که بنزین یک قیمتی و لیتری ۱۰۰ تومان بود افرادی که در خانه هایشان بیش از یک ماشین وجود داشت سهم روستایی که حتی یک وسیله نقلیه شخصی از خودش نداشت را خرج می کردند . تصور من از این حرف این است که بیشتر به یک مزاح و شوخی شبیه است .
*جنابعالی مانند معاون رییس جمهور معتقدید که گرانی به مردم فشار وارد نکرده است و زندگی بر طبق روال پیشین ادامه دارد ؟
این سوال را باید در دو قسمت پاسخ داد . یک قسمت مربوط به بخش آخر سوال است که آیا گرانی بر مردم فشار وارد کرده است یا خیر و قسمتی هم به معاون رییس جمهور بر می گردد . زمانیکه در خیابان قدم می زنیم متوجه حضور گسترده مردم در مراکز خرید می شویم . همچنین آمارها نشان می دهد که خریدها در نوروز سال ۹۱ رشد چند برابری نسبت به همان زمان در سال ۹۰ داشته است . اگر از تابستان که وارد آن شده ایم آماری ارایه شود مشخص خواهد شد که خریدها نسبت به سالهای پیش افزایش داشته است .
معاون رییس جمهور به این نکته اشاره دارد که اگر مردم در عذاب هستند به چه دلیل مسافرتها و خریدها بیش از گذشته شده است .
هنگامی گرانی بر مردم فشار وارد می آورد که مسافرتها که یک نیاز تفریحی است کم شود و یا زمانیکه وارد بازار و مراکز خرید می شویم تعطیل و یا نیمه تعطیل باشد .
*با توجه به این موضوع چرا رییس جمهور در صحبتهایش گفته بود برای کنترل گرانی مردم کمتر به بازار روند ؟ این مسئله را چطور ارزیابی می کنید ؟
تا آنجا که ذهن من یاری می کند رییس جمهور قصد بر یک اقدام اقتصادی داشت به این دلیل گفتند که فعلا به بازار کمتر روید .
*منظورتان از اقدام اقتصادی کدام است ؟
یعنی گامی در راستای تحول اقتصادی .
*منظورتان اجرای دومین مرحله هدفمندی یارانه هاست ؟
به هر شکلی می شود . میخواهم این را عرض کنم که احمدی نژاد گفت که مردم چند روزی اصرار بر خرید نداشته باشند . برای اینکه وی نظرشان این بود که گام اقتصادی بردارند . معاون رییس جمهوری می گوید اگر گرانی هست و عده ای می گویند که گرانیها کمر مردم را شکسته این مردمی که در بازار هستند از کجا آمده اند .
*آن چیزی که مسلم است مردم ما وارد مرحله ای از مصرف گرایی شده اند اگر می گویید که مردم در بازار در حال خرید هستند به این دلیل است نه آنکه وضع اقتصادی مطلوبی داشته باشند . همچنین مردم ترس از بیشتر شدن گرانیها دارند به همین دلیل است که خداوند در قرآن مسئله احتکار را مطرح می کند . به واقع میخواهم بگویم شاید خریدهای مقطعی مردم به واسطه همین ترس است . اکنون به ماه مبارک رمضان نزدیک می شویم برخلاف کشورهای دیگر اجناس در کشور ما بالاتر می رود شاید یکی از دلایل خرید مردم در نظر گرفتن این موارد باشد ؟
من این مسئله را قبول ندارم . شما میخواهید بگویید برخی از این خریدها جنبه روانی دارد . یعنی گاهی مردم احساس می کنند که جنسی می خواهد گران شود و به جمع آوری آن جنس روی می آورند . من این مسئله را به این جهت قبول ندارم که این عمل برای کشورهایی مطرح است که تازه با گرانی مواجه شده باشند . ۳۳ سال است که مردم ما با گرانی دست و پنجه نرم می کنند و به واقع در تحریم قرار دارند . و چون در این زمان طولانی در حال دست و پنجه نرم کردن با گرانی ها هستند دیگر جمع آوری اجناس معنایی ندارد . برخی از ایام مانند ماه رمضان یا عید نوروز مردم اجناس را برای ۱۵ تا ۲۰ روز آینده خود جمع آوری می کنند . در حقیقت در زمان کنونی ما در آن ایام خاص قرار نداریم و نمی توانیم بگوییم که امروز که مردم به دنبال جنس برای ماه رمضانشان هستند . ما ادعا داریم که در طول دوازده ماه بازار شلوغ است . و تعدد مردم در آنجا زیاد است .
*بنابراین جنابعالی استنتاج می کنید که مردم مشکلات مالی ندارند و می توانند مایحتاج خود را به راحتی فراهم کنند ؟
قطعا همینطور است . ما به هر حال باید بپذیریم که دولت و مردم ایران یک انقلاب اقتصادی را با عملی شدن قانون هدفمندی یارانه ها انجام داده اند . در حقیقت باید گفت که انقلابها هیچگاه بدون هزینه نخواهند بود . زمانیکه ما انقلاب سیاسی اجتماعی انجام دادیم و به تعبیری نظام ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی را در هم کوبیدیم ۳۰۰ هزار شهید ماحصل تثبت انقلابمان بود . بعد از آن زمانیکه در صدد انقلاب سازندگی هستیم باز هم کلی هزینه پرداخت می کنیم . اکنون ما در حال گذر از انقلاب اقتصادی هستیم و هزینه خودش را دارد . باید گفت که هزینه های مضاعفی که بر روی برخی از کالاها نمود پیدا کرده هزینه های این انقلاب هستند .
*آقای دکتر هزینه مضاعف نیست زمانیکه قیمت نان در یک زمان محدود از ۲۵ به ۱۶۰ تومان تغییر می یابد یعنی یک هزینه ۶۰۰ درصدی . این نان که دیگر از جیب روستایی ها به جیب افراد متمول نمی رود مقولیه تفریحی هم نیست مایحتاج اولیه زنده بودن است ؟
هر سال که قرار نیست نان گران شود دولت قرار بود که نان و بنزین را در گامهای متعادل گران کند ولی در حال حاضر گامهای خود را وسیع برداشته است . در واقع اینطور نیست که نان را امسال ۱۶۰و سال دیگر ۲۳۰تومان بخریم .
*چه تضمینی برای عدم گرانی نان در سال آینده وجود دارد ؟
اگر هم گران شود باید بر اساس قانون هدفمندی گران شود . امروزه اجناس ما قیمت واقعی خود را ندارد . شاید تنها کشور دارای بنزین ارزان ایران باشد .
*اگر امروزه گفته می شود که بنزین در ایران ارزان است یا در فلان جا گران است نسبت به متوسط درآمدشان می گویند . - كويت با درآمد سرانه ساليانه حدود ۳۰ هزار دلار و ایران با در آمد سرانه ۴ هزار و ۵۰۰ دلار به گفته یکی از سایتها و ۵۰۰ دلار طبق بررسی ها نباید آن ها را با یکدیگر مقایسه کرد . منظورم این است که هنگامیکه اجناس بالا می رود نباید آن را با کشورهای دیگری با درآمد سرانه نابرابر مقایسه شود .
بله ما باید کاری کنیم که مواد انرژی زای ما قاچاق نشود .
*منظورتان از مواد انرژی زا چیست ؟
مثلا بنزین یا نفت . اکنون این مواد قاچاق می شود .
*به چه صورت باید از قاچاق آنها جلوگیری شود ؟
از طریق منطقی کردن قیمتها . بنزین ۷۰۰ تومانی ایران به ترکیه برده می شود و به قیمت ۲ هزار تومان به فروش می رسد .
*این مسئله در واقع سرپوش گذاشتن بر روی قاچاق است به جای اینکه هزینه از جیب مردم تامین شود دولت باید همان هزینه را صرف مبارزه با قاچاق بنزین کند ؟
این چه کاری است ما جوانهایمان را فدا کنیم تا با قاچاق این کالا مبارزه کنیم ؟ عرض من این است که مردم به خاطر موقعیت کشورشان با این گرانیها کنار می آیند . باید به این نکته توجه شود که در همه کشورها رفاه نسبی است . معتقدم برای پیشبرد انقلاب و زندگی سالم در کشورمان باید قیمتها را واقعی کنیم . قیمت واقعی این نیست که دولت بخواهد برای خرید گندم یارانه ای پرداخت کند . زمانیکه مردم قیمت واقعی نان را خودشان پرداخت کنند در نهایت زیر بار اضافی مالیات نخواهند رفت .
*با توجه به اینکه امسال سال آخر دولت دهم است و طبق رویکرد تاریخی در سال آخر هر رییس جمهوری انتقادها به دولت وقت به اوج خود می رسید و به نوعی هواداران دولتها آن ها را ترک می کردند و یا انتقادهای شدیدی به آنها وارد می شد سوال اینجاست که این هجمه ها به دولت تا چه حد به این مقوله مربوط می شود ؟
تصور من این است که وجه تمایزی بین این دولت و دولتهای قبلی وجود دارد . به دلیل اجرای هدفمندی یارانه ها توسط این دولت ، دولت بعدی بداند که در اوایل خدمت باید با گرانیها دست و پنجه نرم کند . زیرا که در حال نهاده کردن قانونی است . نهادینه شدن این مسئله به شروع و پایان دولتها ارتباطی ندارد .
*منظور من این است که در سال پایانی دولتها چه اصلاح طلب و چه اصولگرا به نوعی پایگاه خود را بین مردم از دست می دهد . به نوعی مردم دوست ندارند که برای بار سوم به هر دولتی رای دهند این مسئله را چطور ارزیابی می کنید ؟ این مسئله اکنون بین حامیان اصلی دولت مشاهده می شود ؟ در کشور ما تا کنون اینطور بوده است که دولتها ۷ سال در بین مردم زیست می کنند ولی در سال آخر هجمه ها به هر دولتی به شدت افزایش پیدا می کند ؟
در این زمینه من نظر خودم را عرض می کنم . قدر مسلم آنکه آن چیزی که در کشور وجود ندارد را در حد مثال هم نمی توان آورد . در حقیقت باید گفت طبق قانون هر دولتی بیش از دو دوره نمی تواند فعالیت داشته باشد . حالا چرا مردم بر اساس یک سنت نانوشته ای دولتها را در سال آخر رها می کنند ؟ تصور من این است که در کشور ایران تبلیغات زود هنگام ریاست جمهوری را در ایران داریم . اکنون یکسال به زمان انتخابات باقی مانده است من افرادی را می شناسم که از یکسال و یا حتی ۲۰ ماه قبل فعالیت خود را در شهرستانها آغاز کرده اند . تبلیغ زود هنگام خلاف قانون است و در واقع می توان گفت که در حال زیر پا گذاشتن تقوا است . فردی که تقوا را زیر می گذارد و در صدد به اثبات رساندن خودش است بر علیه قبلی ها داد سخن می دهد . در حال حاضر افرادی وجود دارند که از دو سال قبل فعالیت انتخاباتی خود را آغاز کرده اند و علیه دولت فعالی مطالبی را عنوان می کنند . بنابراین نظر مردن به سمت و سوی نامزدهای انتخاباتی آینده جلب می شود و آن حمایت آتشین فروکش می یابد .
*با توجه به این مسئله ای که فرمودید در سال آخر دولت حمایت مردمی و در واقع پایگاه مردمی خود را از دست می دهد و این مسئله آثار روانی بر دولت می گذارد . حتی می خواهم بگویم که آثار روانی فردی به جای خواهد گذاشت به عنوان مثال دولت احمدی نژاد تا چندی پیش مورد حمایت مردم بود و مقام معظم رهبری هم بارها از وی حمایت کردند . همچنین طرح هدفمندی یارانه ها طرح خوبی بود و تمامی افرادی که به شخص رییس جمهور انتقادی را وارد می کنند به این مسئله اذعان دارند . شاید به گفته شما این طرح انقلابی و به واقع نحوه اجرای آن با شتاب همراه بود . سوال اینجاست این مسائل چقدر بر تصمیم گیریهای دولت فعالی به خصوص شخص احمدی نژاد اثر گذار است . می دانیم که به مقامات مسول نزدیک رییس دولت اتهاماتی وارد است و وی هم در جواب گفته که اصل کاری ها را معرفی کنید . به طور شفاف میخواهم بگویم دولتی که تا کنون خود را پاک ترین دولت می دانسته است اکنون شدیدترین اتهامات را متحمل می شود . این مسائل چه آثار روانی ای می تواند داشته باشد ؟
من اعتقاد دارم که دولت پایگاه مردمی خود را از دست نداده است . برای امتحان این موضوع هم می توان یک سفر استانی برای رییس جمهور تشکیل داد و آنگاه خواهیم دید که مردم چگونه از وی حمایت می کنند . چون رییس دولت فردی است که در صداقت، پاکی و پاکدامنی ، تلاش و تلاشگری و درمردمی بودن الگویی است که در این ۳۳ سال ما دیدیم مردم عامی به خصوص شهرستانی ها و روستایی ها وی را خوب درک کردم و به جد از وی حمایت می کنند . اگر قانون اجازه کاندیدا شدن به او را می داد قطعا رای او نسبت به قبل به دلیل نوع فعالیت و ساده زیستی اش بیشتر می شد . ادامه سوال را متوجه نشدم .
*عرض کردم در تخلفات مالی بانک و بیمه افرادی از نزدیکان وی در مذام اتهام قرار گرفته اند ؟
اینطور نیست مسائل به وجود آمده در دولت وی اتفاق افتاده است . سوال من این است که چرا مدیر عامل یکی از بانکهایی که این تخلف بانکی اتفاق افتاده آزادانه بدترین مصاحبه ها را علیه دولت انجام می دهد .
*به نظر جنابعالی این مدیر عامل اصل کاری هایی است که احمدی نژاد در صحبتهایش گفته است ؟
این سوال را باید از رییس جمهور پرسید . صحبت من این است که اگر حساسیتی که امروز ما به یک شخص مرده به اسم خاوری داریم باید نسبت به "م.ج" هم داشته باشیم . چرا این فرد باید در یک لایه حفاظتی امن قرار داشته باشد و در مصاحبه ها خودش همه را زیر سوال برد . بانکهایی که در مذام اتهام قرار دارند به اندازه یکدیگر مقصر بوده اند . احمدی نژاد این مسائل را شفاف می گوید . از کجا مشخص است که در این تخلف دیگران نقش ندارند ؟ مگر یکسال نیست که این پرونده در حال کش و قوس است . ما در مقطعی از انقلاب با مفسدین بزرگ سیاسی اجتماعی مواجه بودیم . افرادی که در یک دست اسلحه و در دست دیگر بمب داشتند و دیگران را می کشتند . چرا ما موفق شدیم که ظرف ۲ تا ۳ سال ریشه این افراد را خشک کنیم . ما توانستیم معاندین و ضد انقلابها را از سر راه برداریم .
سوال اینجاست به چه دلیل ۳۳ سال است که نتوانستیم مفسدین اقتصادی را از میان برداریم . در حقیقت باید گفت که در آن زمان عده ای می خواستند که آنها از بین بروند ولی اکنون نمی خواهند این افراد از میان برداشته شوند . چرا این حرف را می زنم ؟ به این دلیل که آقای محمد گیلانی فرزند خود را محاکمه می کرد و می کشت . آیت لله حسنی نماینده امام(ره) در ارومیه حکم مرگ فرزند خود را می دهد . آیت لله خزعلی و دیگر بزرگان نیز به همین شکل عمل می کردند . در آن زمان بزرگان نظام زمانیکه می دیدند فرزندانشان متخلف هستند به این نتیجه می رسیدند که آنها باید تیر باران شوند و این اتفاق می افتاد . پس از آن اتفاقات مملکت از بحران خارج شد . میخواهم بگویم باید بزرگان جامعه مسئله ای را بخواهند تا این اتفاق نیافتد وضع از این بهتر نخواهد شد . بنابراین نتیجه می گیریم که تخلفات بانک و بیمه به دولت انتساب ندارد . "م.ه" در جریان فتنه بود و در این جریان هم دخالت دارد . چرا این فرد را بر نمی گردانند ؟
*چرا این اتفاق در مورد خاوری نیافتاده است و اینقدر دیر اعلام کرده اند ؟
سوال ما هم همین است که چرا ۳ یا ۶ ماه پیش این اقدام صورت نگرفت . این تخلف بزرگ ماحصل عملکرد عده ای است .
*این عده همان اصل کاری ها هستند ؟
در جواب مسئله ای را عنوان می کنم . منافقین در ۳۰ خرداد سال ۶۰ در میدان فردوسی تهران ده ها نفر قتل عام شدند . چقدر زمان برد تا از بین رفتند ؟ جز اینکه مدت کوتاهی بود ! به این دلیل که محمد ایرانی و آقایان مذکور اول حکم مفسد بودن و معدم بودن فرزندانشان را صادر کردند . لذا همه ماسها کیسه شد .