آفتابنیوز : 
در این ارتباط منابع خبری ایتالیا به نقل از سازمان هواپیمایی ملی عراق گزارش دادند که ایران این هواپیما ها را باز می گرداند. «زیدالصراف» مدیر بازرگانی خطوط هوایی عراق در این ارتباط گفته بود که این هواپیماها پس از بررسی و تعمیر آغاز به کار خواهند کرد.
به گفته وی 6 فروند هواپیمای دیگر از ناوگان هوایی عراق در اردن و تونس به دلایلی غیر مشخص نگهداری می شوند و این کشورها با وجود در خواست های متعدد عراق از بازگرداندن آنها خود داری کرده اند. وی در ادامه از کشورها می خواهد به خطوط هوایی عراق در تعمیر هواپیما کمک کنند تا آنها را برای به کارگیری مجدد در خطوط هوایی جدید عراق که امید می رود به زودی افتتاح شود آماده کنند.
در صورتی که ایران هواپیما های مسافربری مزبور را در اختیار عراق قرار دهد یک گام اساسی در راه تنش زدایی برداشته شده و دو کشور برای برداشتن گام های دیگر برای حل اختلافات مالی در شرایط بهتری قرار خواهند گرفت.
یکی از اختلافات تهران و بغداد که بر روابط دو کشور سایه انداخته و در حقیقت مشکل ساز شده غرامت ایران در طول جنگ 8 ساله است که باید بر اساس قطعنامه 598 شورای امنیت سازمان ملل پرداخت شود.
ایران متاسفانه به دلایل سیاسی در آخرین سال های حکومت صدام حسین از پی گیری غرامت جنگی کوتاه آمده و در این رابطه قدمی بر نداشت آن زمان این ذهنیت به وجود آمده بود که به دلیل وجود هواپیماهای عراقی در این کشور، مساله غرامت چندان جدی گرفته نشده است.
پس از اشغال کویت توسط ارتش عراق و در جریان اولین جنگ خلیج فارس تعدادی از هواپیماهای عراقی به ایران پناهنده شدند تا از گزند حملات نیروهای بین المللی در امان بمانند. پس از پایان جنگ، رژیم بعث عراق خواستار این هواپیماها شده و مدعی بود که این هواپیما ها در حقیقت به صورت امانت در ایران نگه داری می شوند. مقامات ایرانی هم با در اختیار داشتن هواپیماهای مزبور، از کنار غرامت های جنگی به سادگی گذشته و در این ارتباط سکوت اختیار کرده بودند.
ولی امروزه شرایط تغییر یافته و دولت جدیدی در عراق روی کار آمده است که وضعیتی متفاوت با صدام بحثی ها دارد. یکی از خواسته های دولت جدید عراق، باز پس گرفتن هواپیماهای مزبور بوده است. ولی آنچه در این میان مساله ساز بوده علاوه بر بعثی تحویل آنها یا پرداخت غرامت به ایران، تعداد هواپیماست زیرا آماری که عراقی ها ارائه می دهند با آنچه ایرانی ها عنوان می کنند متفاوت است.
در این شرایط به نظر می رسد تحویل 5 هواپیمای مسافربری به عراق در صورتی که صحت داشته باشد گامی اساسی برای تنش زدایی باشد اما آنچه در این میان اهمیت دارد ولی در پرده ای از ابهام قرار گرفته ماجرای غرامت ایران در جنگ است.
اگر طرفین خواستار اجرای کامل مفاد قطعنامه 598 هستند باید مساله غرامت نیز مورد توجه قرار گرفته و به سکوت مساله دار کنونی خاتمه داده شود به این دلیل که عراق حق دارد هواپیماهای خود را باز پس بگیرد ایران نیز باید به حقوق حقه خود دست یافته و غرامت های جنگ را تحویل بگیرد.