آفتابنیوز : آفتاب: طرح مسکن مهر از 5 سال پیش با وعده هایی نه چندان محقق شده از سوی دولت به مستاجران آغاز شد. وعده هایی که بنا بر شواهد و گفته کارشناسان عملی نشد و تا جایی پیش رفت که بسیاری از هواخواهان این طرح به بازپسگیری مبالغ پیش پرداخت وادار شدند.
هنوز دست و پنجه نرم کردن دولت با مشکلات مسکن مهر به اتمام نرسیده بود که کلان شهر تهران با طرحی جدید از سوی دولت روبرو شد. طرحی که به" مسکن ویژه تهران برای پولدارها" از سوی رسانه ها شهرت گرفت. این طرح که قرار است در مناطقی مانند چیذر، حکیمیه و تهرانسر اجرایی شود جدایی از تفاوت نوع ساخت آن با دیگر ساختمان های مسکن مهر، به لحاظ کیفیت مصالح و نمای آن از قیمت ویژه تری هم برخوردار است.
گرچه دولت سعی در مسکوت گذاشتن نواقص این طرح می کند اما اعتراض تولیدکنندگان و مصرف کنندگان گواه از بی نتیجگی طرح تامین مسکن اقشار کم درآمد خصوصا برای تهرانی ها دارد. مشکلات به وجود آمده در ساخت و ساز و فقدان خدمات رفاهی در این مجموعه ها از جمله دلائل نمایندگان برای احضار وزیر مسکن و شهرسازی به صحن بهارستان شد. اما نیکزاد به دفاع از عملکرد وزارتخانه منبوعش در ساخت و ساز مسکن مهر پرداخت و این طرح را کاهش تورم بخش مسکن بسیار دانست. مجلسی ها که از گزارشات وزیر قانع نشدند، بار دیگر به انتقاد از وضعیت نامناسب اجرای طرح مسکن مهر در کشور پرداختند.
علی محمد احمدی نماینده مردم دهلران یکی از منتقدان این طرح است که به «فردا» می گوید: شاید کلیت این طرح در نظر هر فردی بهترین باشد اما به جزئیات که می رسیم، مشکلاتی می بینیم که تمام زحمت ها را زیر سئوال می برد.
وی با بیان اینکه کیفیت در مسکن مهر فدای کمیت شده و این آپارتمان ها را از غیرایمن کرده است، گفت: معماری این ساختمان ها هیچ ارتباطی با مکان های ساخته شده ندازد. ضمن اینکه این مکان ها هیچ تقاضایی برای مسکن ندارد. متاسفانه مسئولان مربوطه با بی تدبیری سرمایه مملکت را در جایی انبوه سازی کردند که مردم رغبتی به آنجا ندارند.
این نماینده مجلس به از بین رفتن ارزش های دینی و معنوی در معماری برخی از شهرها با ساخت مسکن مهر اشاره و توضیح داد: در شهرهای زیر 50 هزار نفر ساخت و ساز کرده اند و افراد به دور از فرهنگ آپارتمان نشینی را آپارتمان نشین کرده اند. این در حالی است که نه مرکز آموزشی نه مسجد و نه خانه فرهنگی آنجا بنا نکرده اند. اینگونه دگرگونی فرهنگی ایجاد و هویت ها از بین می رود.
وی همچنین با بیان اینکه مسکن مهر از استانداردهای لازم برای سکونت برخوردار نیست، گفت: دولت از سویی میلیاردها تومان برای مقاوم سازی منازل هزینه می کند و از سوی دیگر با مصالح ضعیف و غیر استاندارد مسکن می سازد.
احمدی به طرح مسکن ویژه در تهران اشاره و با بیان اینکه قیمت تمام شده این آپارتمان ها در تهران نمی تواند پاسخگوی متقاضیان باشد، گفت: با شرایط پیش بینی شده و اینکه قیمت این مسکن ها نسبت به مسکن مهر بالاتر است، ساخت و ساز و فروش آن به مستاجران مشکل به نظر می رسد.
منصور آرامی عضو کمیسیون عمران مجلس در گفتگو با «فردا» زیرساخت ها و خدمات موجود در طرح مسکن مهر را یکی از نقاط ضعف این طرح عنوان کرد و گفت: متاسفانه ساخت و سازهای این چنینی به دست غیر متخصص هایی افتاده که توان به جلو راندن این طرح را ندارند.
وی با تاکید بر اینکه بدون هماهنگی دستگاه های متولی مسکن مهر به سرانجام نخواهد رسید، افزود: عدم توان مردم در پرداخت هزینه ها، عدم ساخت و ساز در بافت های فرسوده، بالا و پایین شدن نرخ ها از سوی پیمانکاران، نبود مراکز فرهنگی و خدماتی در اطراف شهرک ها و... از جمله مشکلات طرح مسکن مهر است که باید هرچه سریعتر از سوی مسئولان دولتی پیگیری و حل و فصل شود.
این نماینده مجلس همچنین از ساخت مسکن ویژه با قیمت های بالا در تهران انتقاد کرد و گفت: شاید اجرای این طرح تقاضای مسکن در پایتخت را کاهش دهد اما هیچ تاثیری در کاهش قیمت مسکن نخواهد گذاشت.
علیرضا خسروی یکی دیگر از اعضای کمیسیون عمران مسکن مهر را یکی از کارهای بزرگ دولت دانست و در عین حال به «فردا» گفت: این مسکن ها جانمای خوبی ندارد و در مکان های دور افتاده و غیر قابل دسترسی بنا شده اند. مردم برای رفت و آمد به شهرهای بزرگ باید ساعت ها وقت بگذارند ضمن اینکه هزینه های بسیاری هم باید برای رفت و آمد لحاظ کنند.
وی همچنین به انتقاد از مکان های ساخت مسکن مهر پرداخت و گفت: به لحاظ کارشناسی این ساخت و سازها باید در بافت های فرسوده درون شهری صورت می پذیرفت تا هم چهره شهر به لحاظ زیباسازی درست شود، هم مردم این ناحیه ها دارای خانه شوند و هم دسترسی رفت و آمد سهل تر شود.
محمد ابراهیم محبی عضو کمیسیون عمران به «فردا» گفت: کلیت طرح مسکن مهر از نقاط قوت دولت بود اما اجرای آن آن چیزی نبود که انتظارش را داشتیم. نه جانماهای خوبی برای اجرا انتخاب شده بود و نه بر عملکرد پیمانکاران کنترل های لازم و جدی صورت می گرفت.
وی گفت: دولتمردان می گویند که وجود این اشکالات در اجرای چنین طرح بزرگی طبیعی است، در حالی که این اشکالات نه طبیعی است و نه جایگاهی در چنین پروژه عظیمی دارد. متولی این طرح که وزارت مسکن و شهرسازی است باید هرچه سریعتر نسبت به رفع این نقایص همت گمارند چراکه در غیر این صورت آن چیزی که در ابتدا برای آن تعریف کردند حاصل نخواهد شد.
نادر قاضی پور یکی دیگر از منتقدان اجرای طرح مسکن مهر است که به «فردا» می گوید: متاسفانه پروژه های مسکن مهر از عدم وجود انشعابات آب شرب، برق و گاز در واحدهای تولید شده رنج می برد و این مشکلات هم تنها به سبب عدم هماهنگی وزارتخانه ها در در اختصاص امکانات است. ضمن اینکه در این مناطق مراکز تفریحی، آموزشی و پاسگاه هم اصلا وجود ندارد.
وی به تبعیض های واگذاری مسکن مهر نیز اشاره کرد و گفت: ساختمان های دورن شهر را به ارگان های نظارتی و سفارش شده ها اختصاص می دهند و جاهای پست و دور افتاده را به مردم مستضعف. مگر مسکن فقط برای خوابیدن این افراد است؟ مگر آنها نمی خواهند در این مناطق زندگی کنند؟ چگونه است که خودی ها باید در جاهای خوب بنشینند و مستضعفان در جاهای دور افتاده؟ چرا قانون خودتان مبنی بر تامین مسکن روستانشینان و کاگران را اجرا نمی کنید؟
به گزارش فردا،این نماینده مجلس همچنین به ساخت مسکن ویژه برای تهرانی ها اشاره و با انتقاد از اجرای این طرح، گفت: به جای این کار همان طرح خانه های خالی را اجرا کنند. مالکان را مجبور به اجاره واحدهای خالی کنند نه اینکه بر تعداد ساختمان ها بیفزایند. نباید به جای حال کردن یک معما، معمای دیگری را بر سر راه اجاره نشین ها بگذارند.
اول فکر باید سپس عمل ......