آفتابنیوز : آفتاب: تبیان: اغلب جوشهای دوران نوجوانی یا آکنه(acne) در روی پوست صورت، گردن، سینه، پشت و شانهها ظاهر میشوند؛ به طور کلی هر جایی از پوست که دارای مقدار زیادی غده چربی باشد، مستعد بروز جوش است؛ با درمان مناسب، میتوان میزان جوشها را کم کرد.
1- صورت خود را خیلی با آب و صابون نشویید
شستشوی مکرر و شدید پوست صورت باعث تحریک آن شده و جوش ها را بدتر میکند؛ برای کاهش تحریک پوست، مناطق مستعد بروز جوش را با یک ماده پاک کننده ملایم و آب گرم، دو بار در روز شستشو دهید.
2- به پوست خود صابون بدون چربی بزنید
صابون بدون چربی، منافذ پوستی را نمیبندد و باعث بروز جوشهای سرسیاه و سرسفید نمیشود؛ صابونهایی را بخرید که روی بسته بندی آنها نوشته شده است: بدون روغن یا ضدجوش یا noncomedogenic؛ صابون را با نوک انگشتان به صورت خود بمالید و به آرامی صورت خود را با دستانتان بشویید.
شسستن صورت با لیف، اسفنج و ... ممکن است باعث سایش پوست شود و همین عامل باعث تحریک پوست و ایجاد جوش میشود.
3- غذاهای مضر را نخورید
برخی افراد معتقدند که مصرف غذاهای چرب یا شکلات باعث ایجاد جوش میشود؛ هنگامی که منافذ پوست توسط ترشح چربی، سلولهای پوستی و میکروبها بسته شوند، ملتهب شده و آکنه ظاهر میشود.
برخی غذاها ممکن است باعث واکنشهای هورمونی شدیدی در بدن شده و باعث شوند که سلولهای پوستی بیش از اندازه رشد کنند یا چربی زیادی تولید کنند، بنابراین اگر فکر می کنید غذای خاصی باعث ایجاد جوش در شما میشود، از مصرف آن دوری کنید اما لازم نیست برای داشتن پوستی صاف، اصلا پیتزا و شکلات نخورید.
4- آب زیادی بنوشید
نوشیدن آب کافی در طی روز باعث میشود که پوست شما به اندازه کافی آب داشته باشد؛ 4 لیوان در روز آب بنوشید؛ نوشیدن آب باعث میشود که بدن و پوست خود را از حمله باکتری ها و سموم محفوظ نگه داریم.
مصرف غذاهای سالم به همراه آب میوهها و سبزیجات، دو ویتامین مفید را برای پوست تامین میکند، این دو ویتامین عبارتند از: ویتامین های A و E؛ سبزیجات برگ سبز مانند: اسفناج و بروکلی منبع غنی از ویتامین E می باشند؛ میوه ها و سبزیجات رنگی مانند هویج، فلفل، هلو و طالبی منبع غنی ویتامین A هستند.
5- صورت خود را خیلی آرایش نکنید
از لوازم آرایشی چرب دوری کنید؛ لوازم آرایشی بدون چربی و پودری شکل، خیلی کم منافذ پوست را مسدود میکنند؛ قبل از رفتن به رختخواب، باید آرایش خود را پاک کنید.
6- برنزه نکنید
اشعه UV یا ماورای بنفش نور خورشید یا نور مصنوعی (سولاریوم) که باعث برنزه شدن پوست می شود، شما را در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست، پیری زودرس و چروک پوستی قرار میدهد.
بسیاری از داروهای تجویز شده برای درمان جوش، شامل پمادهای رتینوئید هستند که میتوانند پوست شما را در برابر اشعه UV آسیب پذیرتر کنند.
7- تحت نظر پزشک متخصص پوست، داروهای ضد جوش مصرف کنید
این داروها به سرعت عمل نمی کنند و تعدادی دارو را باید مصرف کرد تا اثر واضحی بر پوست بگذارند؛ برخی آکنه ها بعد از شش ماه از بین می روند.
ممکن است بعد از رفع آکنه لازم باشد هنوز داروها را مصرف کنید؛ البته زیادی دارو نیز میتواند پوست را تحریک کند بنابراین مدت زمان مصرف دارو را از پزشک خود بپرسید.
8- از کرم های ضد آفتاب بدون چربی استفاده کنید
از کرم های ضد آفتاب بدون چربی استفاده کنید تا از پوست شما در برابر اشعه های ماورای بنفش نوع A و B محافظت کنند؛ این محصولات باعث می شوند، منافذ پوست مسدود نشوند؛ در صورتی که بیرون هستید، هر 2 تا 3 ساعت یک بار مجددا این کرم را به پوست خود بزنید.
9- از محصولات چرب و براق کننده مو استفاده نکنید
موادی مانند روغن سر یا ژل مو میتوانند موجب بسته شدن منافذ پوست شوند بنابراین موهای خود را با شامپو بشویید؛ اگر موهای چربی دارید، هر روز سرتان را شامپو بزنید.
هنگامی که میخواهید از اسپری یا ژل برای درست کردن موها استفاده کنید، حتما صورت خود را با پارچهای بپوشانید.
10- موهایتان را از صورت خود کنار بزنید
موقع خواب و در طول روز، موهای خود را دور از صورت قرار دهید تا پوستتان را ناراحت نکند؛ موها حاوی چربی هستند که می توانند منافذ پوست را ببندند و باعث بروز جوش شوند.
11- به پوست خود دست نزنید
از مالش پوست صورتتان خودداری کنید زیرا این کار باعث میشود که جوشها بدتر شوند؛ دستتان را زیر صورت خود نگذارید تا آلودگی دست به پوست صورت نرسد؛ موبایل خود را دور از صورت خود نگه دارید.
دستها و تلفن، دارای میکروبها و چربیهایی هستند که باعث تحریک جوشها میشوند؛ عرق نیز میتواند جوشها را بدتر کند؛ پس بعد از عرق کردن، پوستتان را بشویید.
12- جوشها را دست نزنید
فشار دادن جوش آن را بدتر میکند؛ بهبودی دیرتر و زخم شدن جای جوش از مشکلات ترکاندن جوش هستند؛ ترکاندن جوش باعث میشود مواد آلوده به داخل پوست رفته و باعث التهاب و زخم پوستی شود.
13- کرم مرطوب کننده بدون چربی استفاده کنید
پوست سالم باید مرطوب بماند؛ شما میتوانید از مرطوب کنندههای بدون چربی استفاده کنید؛ یک مرطوب کننده خوب می تواند باعث آرامش پوست شود و از پوست در مقابل آکنه محافظت کند.
درمان های طبیعی
1- ابتدا صورت خود را با آب بشویید و خشک کنید، سپس آبلیموی تازه را در ظرفی ریخته و با یک پارچه به محل جوشها بزنید و 15 دقیقه بگذارید بماند، سپس با آب گرم صورتتان را بشویید و خشک کنید؛ دو ساعت بعد میتوانید از کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
2- ابتدا صورت خود را با آب گرم بشویید و خشک کنید، سپس خیارها را با پوست شسته و حلقه حلقه کنید و در یک همزن بریزید. خیارهای له شده را 25 دقیقه بر روی پوستتان بگذارید.
3- یک عدد سفیده تخم مرغ را هم بزنید و آن را یک ساعت بر صورت خود بگذارید و بعد با آب ولرم بشویید.
4- در شب، یک قاشق غذاخوری دارچین را با سه قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید. مخلوط حاصل را یک ساعت در شب بر صورت بگذارید. بعد با آب گرم، صورت خود را بشویید. این کار را برای دو هفته انجام دهید.
5- گوجه فرنگی را شسته و در مخلوط کن بریزید، سپس مخلوط آن را 45 دقیقه بر صورت خود قرار دهید، سپس با آب گرم صورت خود را بشویید.
6- یک حبه سیر را دو قسمت کنید و یا آن را له کنید؛ چند بار در روز، این سیر را به محل جوش ها بمالید؛ بعد با آب ولرم صورت خود را بشویید و خشک کنید.
7- سیب زمینی را شسته و رنده کنید؛ بعد مدت 30 دقیقه بر روی صورت خود بگذارید.