کد خبر: ۱۷۰۷۶۱
تاریخ انتشار : ۲۰ شهريور ۱۳۹۱ - ۰۸:۴۹
انتفادهای صریح یک استاد اقتصاد

با این مدیریت معجزه‌ای اتفاق نمی‌افتد/ سخنان احمدی‌نژاد دلیل «انتخاباتی» دارد نه «اقتصادی»

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: نوسانات بازار ارز و سکه از جمله تمام هم و غم اقتصاد دانان به خود مشغول کرده است. امری که از سوی دولت به عنوان نقشه منتقدان دولت مطرح می شود.

نیمه دوم سال گذشته بود که بازار ارز و سکه با التهابات و نوسانات زیادی مواجه شد به گونه ای که در ماه های آغازین زمستان به اوج خود رسید و دلار به بیش از 2200 تومان و سکه تا مرز يك ميليون و پنجاه هزار تومان پيش رفت و در پی آن قیمت کالاها در بازارها نیز صورت لحظه ای به خود پیدا کرد. از سویی دیگر این نااطمینانی در بازار ارز، تاثير فراوانی در قراردادهاي خارجي گذاشت به گونه ای كه عملا هرگونه معامله بر اساس دلار تا زماني كه بازار از ثبات نسبي برخوردار شود، متوقف شده بود.

گرچه مسئولان ارشد دولتی و در راس آن رئیس جمهور و رئیس کل بانک مرکزی ماه های طولانی از آغاز این التهابات روزه سکوت گرفتند اما سرانجام سخنگوی اقتصادی دولت و رئیس کل بانک مرکزی با شکستن سکوت چندین ماهه خود، تقصیرها را گردن رسانه ها انداختند و غافل از اینکه عدم اطلاع رسانی و پاسخگویی به موقع دولتی‌ها باعث داغ شدن بازار شایعات شده بود، از ارسال پیامک یک میلیون شدن قیمت سکه و دو میلیون تومان شدن قیمت دلار در یک روز تعطیل انتقاد کردند!

بهمنی در آن روز از وجود کسانی پرده داشت که در بازار سکه و ارز سیاسی کاری می کنند و بر طبل گرانی ها می کوبند. فرافکنی آقای رئیس کل در حالی انجام گرفت که این بازار به صورت انحصاری در اختیار بانک مرکزی است و این بانک به راحتی می توانست با ورود جدی به این بازار بدون رقیب و پاسخگویی مناسب به تقاضا، نرخ شکنی کند.

مسئولان دولتی از آن دوران تاکنون هر زمان در مقابل چرایی این آشفته بازار قرار می گرفتند، سخن از وجود دست های پشت پرده و فشارهای داخلی و بیرونی برای از کنترل درآوردن بازار می کردند. سیاست نخ نماشده ای که نه تنها انگشت اتهام خود را به سوی منتقدان دولت بلند می کرد، که در برخی مواقع وجود نوسانات بازار را هم منکر و آن را شایعه سازی دشمنان دولت می دانست.

در این بین رئیس دولت هم ساکت ننشست و همانند دیگر مدیران خود، این آشفته بازار را محصول عملکرد «برخی» دانست و به انتقاد از عملکرد ضعیف در برخورد با آنها پرداخت!

اما نکته ای که این روزها توجه بسیاری از منتقدان عملکرد آن روزهای دولت را به خود جلب می کند، تغییر رویکرد رئیس جمهور نسبت به افشای مقصران ایجاد التهاب در بازار سکه و ارز است. احمدی نژاد چند روز پیش با حضور در نشست تلویزیونی با اشاره به ایجاد یک التهاب کاذب در بازار ارز و سکه، غفلت برخی مسؤولان در نظارت را موجب افزایش نا آرامی در بازار دانست و صراحتا اعلام کرد که "برخی از همکاران من اشتباه کردند و با اینکه به آنان بارها تذکر داده بودم که این روش را اصلاح کنید اما عمل نکردند و بعد موقعی متوجه شدند که یک مقدار ما ضربه خوردیم".

دکتر ابراهیم رزاقی استاد بازنشسته اقتصاد چرایی این تغییر موضع رئیس جمهور از معرفی عوامل ایجاد نوسان در بازار و رسیدن به گفته های کارشناسان اقتصادی پس از یک سال را بررسی کرد.

وی در اینباره به فردا گفت: برای پاسخ به این سئوال باید بدانیم که افراد در عملکردها مهم هستند یا تفکرها؟ پاسخ این است که افراد بدون تفکر و استراتژی و جهان بینی قادر به انجام کاری نیست. بنابراین طبیعتا یک مدیر نیز بر اساس اندیشه و تفکر تعریف شده عمل می کند. زمانی که یک اندیشه اقتصادی مورد قبول دستگاه مجریه ماست، هر تعداد از مدیران هم برکنار شوند بازهم همان روش و عملکردها در سطح کلان اقتصاد کشور اجرایی می شود.

رزاقی اصل صحیح سیاست اقتصادی را اینگونه تعریف کرد که مسئولان پس از عدم موفقیت در اجرای یکی از برنامه های اقتصادی خود آن را تغییر می دهد که البته در غیر این صورت مهر ویرانی همه چیز را می زنند. متاسفانه مسئولان اقتصادی دولت در این مدت اینگونه عمل کردند. واکنش آقایان در بیان این مطالب این است که فلانی یاس ایجاد می کند در حالی که دانستن اینها برای مردمی که مورد تهاجم اقتصادی قرار گرفته اند لازم است.

وی گفت: دولتی ها دلشان می خواهد مردم بگویند که فلانی کشور را آباد کرده، در صورتی که آنها با سرکوب تولید مصرف وابسته را آباد کرده اند. یکی از اشتباهات احمدی نژاد و مسئولان اقتصادی و مشاورانشان دادن وام به دلال ها، دادن سود بسیار پایین به سپرده گذاران و در نهایت فرستادن پول ها به بازار ارز و سکه و ایجاد التهاب بود. در این دولت پای تولید لنگید و پای دلالی قوی شد.

تغییر موضع انتخاباتی احمدی نژاد

این استاد دانشگاه با اشاره به تغییر موضع رئیس جمهور در معرفی مقصران ایجاد التهاب در بازار سکه و ارز، گفت: ایشان می خواهند مدیر را عوض کنند؟ زمانی که شیوه طی شده در اقتصاد را تعریف کرده اند، مدیر بعدی چگونه می خواهد که مسیری دیگر بپیماید؟

وی با ابراز تاسف از اینکه مسئولان دولتی اقتصاد کشور را 8 سال با نظریات نولیبرالیستی چرخاندند، افزود: آنها کار را به جایی رسانده اند که گمان می کنم در چنین شرایطی با این مدیریت معجزه ای اتفاق نمی افتد چراکه یاران دیگرشان هم اینگونه فکر می کنند. هر کس دیگری هم بیاید می گویند که در کار ما اختلال ایجاد کردند و نگذاشتند که کارمان را تمام کنیم.

رزاقی گفت: احمدی نژاد به دلیل نزدیکی به انتخابات آتی تقصیرها را بر گردن مدیران اقتصادی خود می اندازد تا جناح مورد نظر خود پیروز انتخابات شود. باید منتظر باشید که در آینده بیشتر از این چیزها بشنوید.

وی همچنین از بی توجهی دولتی ها و در راس آن رئیس جمهور به اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: چه کسی تا به حال شنیده که احمدی نژاد از این پیشنهاد رهبری استقبال کند؟ دولت اکنون به کوچکترین خواسته اقتصادی مردم بی اعتنا است، حال چگونه با این اعتقادات می خواهد بازار کشور را سر و سامان دهد؟
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
United States of America
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۰
0
0
رءیس جمهور محترم منه رای دادم بهش توهین نکن استاد دانشگاه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین