آفتابنیوز : آفتاب: یک آسیبشناس، تهران را به عنوان اولین شهر کشور در قتلهای خانوادگی به علت وجود خورده فرهنگها، وجود محلات اقماری و حضور مهاجرین زیاد با فرهنگهای متفاوت دانست.
مجید ابهری در گفتوگو با ایلنا در رابطه با معضل قتل گفت: قتل به عنوان یکی از ناهنجاریهای رفتاری مشمول عوامل مختلفی از جمله اعتیاد، فقر اقتصادی، بیکاری، اختلالات روانی و... میشود.
این رفتارشناس ادامه داد: ۶۵ درصد قتلهایی که رخ داده، آنی و بدون برنامه ریزی قبلی است و متاسفانه قتلهای خانوادگی مقام اول در بین جنایات مختلف را به خود اختصاص داده است.
وی ضمن اشاره به محورهای اصلی قتلهای خانوادگی تصریح کرد: یکی از اصلیترین علل قتلهای خانوادگی، ورود شخص ثالث به حریم خانواده است که در ۹۷ درصد شوهرکشیها، مرد بیگانه با زن را با فریب وادار به قتل میکند که در این سری قتلها زن به عنوان شریک جرم وارد عمل میشود.
این آسیبشناس، تنفر بیش از حد بین زوجها را از دیگر دلایل اصلی قتلهای خانوادگی برشمرد و گفت: در برخی از موارد زوجها نسبت به هم علاقهای ندارند و یا حتی از هم به شدت متنفر هستند ولی به دلیل وجود موانع اجتماعی و اخلاقی از یکدیگر جدا نمیشوند که در نتیجه یک قتل رخ میدهد.
این رفتارشناس ضمن اشاره به خشم و ضعف در کنترل هیجانهای رفتاری به عنوان یکی از عوامل قتلهای خانوادگی اظهار کرد: متاسفانه در مراکز آموزشی، رسانهها، خانواده و اجتماعات مهارت کنترل خشم و هیجانهای رفتاری کمتر مورد توجه قرار میگیرد که در نهایت منجر میشود تا افراد در کنترل احساساتشان ناتوان باشند.
ابهری ادامه داد: در ۸۵ درصد از زن کشیها، شوهر به دلایل مختلف از جمله، بد گمانی، سوءظن، تحریکات اطرافیان به ویژه مصرف مواد مخدر و اغلب روان گردان موجب بروز هیجانهای رفتاری و عدم توانایی در کنترل این هیجانها، زمینههای روانی و فیزیکی قتل را فراهم میکند.
وی ارزشهای دینی و اخلاقی را یک از مهمترین موانع در بروز قتلها خواند و خاطر نشان کرد: با فاصله گرفتن از ارزشهای اخلاقی و اجتماعی همین طور کم رنگی صداقت و به ویژه ازدواجهای اجباری موجب شده است که میزان قتلها در جامعه افزایش پیدا کند.
این آسیبشناس، تهران را به عنوان اولین شهر کشور در قتلهای خانوادگی اعلام کرد و گفت: علت بالا بودن قتلهای خانوادگی در تهران، وجود خورده فرهنگها، شهرکها و محلات اقماری و هم چنین حضور مهاجرین زیاد با فرهنگهای متفاوت در تهران است.
وی در رابطه با بروز قتل در شهرهای دیگر کشور گفت: در سایر شهرهای کشور به ویژه مشهد، تبریز و کرج علت اصلی بالا بودن قتلهای خانوادگی، بافتهای فرهنگی محدود، دخالتهای نامناسب خانوادهها و اطرافیان در خانواده است.
ابهری در رابطه با پایین بودن آمار قتلهای خانوادگی در برخی از استانهای کشور از جمله لرستان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان، تصریح کرد: قتلهای خانوادگی در برخی از شهرها به علت بالابودن باورهای دینی، پر رنگ بودن ارزشهای اجتماعی و دخالت والدین در هنگام ازدواج کمتر رخ میدهد.
وی در رابطه با ازدواج ناموفق جوانان گفت: دخالت خانواده در هنگام انتخاب همسر بسیار مهم است چرا که ۹۵ درصد از قتلهای خانوادگی که منجر به همسرکشی میشود ناشی ازدواجهای خودگزین و بدون دخالت خانواده است.
این آسیبشناس در رابطه با نقش رسانه در کاهش آسیبهای اجتماعی به ویژه قتل گفت: رسانه ملی در این زمینه وظیفهٔ سنگینی بر عهده دارد، رسانه میتواند با بیان واقعیتها، آموزش مهارتهای زندگی و ترویج ارزشها در جامعه نقش مهمی را د ر جامعه و کاهش آسیبها ایفا کند.
این رفتارشناس ضمن انتقاد از رسانههای غربی و ماهواره گفت: یکی از معضلات رسانهای، میل مردم به سمت این رسانهها است که با توجه به محتوای بیارزش و اهداف هنجار شکنی و ضد ارزشی هم چنین رواج عشقهای مثلثی و خیانت در افزایش آسیبهای اجتماعی به ویژه قتلهای خانوادگی مقصر است.
ابهری بحث آموزش مهارتهای زندگی در مراکز آموزشی و خانوادهها را بسیار مهم دانست و گفت: باید در مراکز آموزشی به جوانان و نوجوانان آموزش مهارتهای زندگی جدیتر ارائه شود و علاوه بر مراکز آموزشی، تقویت فرهنگ مشاوره در خانواده در زمان بروز مشکلات بسیار مفید محسوب میشود.
مثل یک کالا ، درنظر بعضی از آقایان ، به چشم می آید و متاسفانه بیشتر آقایان ، هرگونه مشکل و ناراحتی خود را سر
همسران خود ، پیاده می کنند .
در جامعه ای که مشکلات رفاهی ، تفریحی و خانوادگی ، به زنها و شوهر ها ، خیلی فشار آورده و مشکلات را برایشان صدچندان می کند ، این مشکلات ، در بیشتر خانواده ها ، طلاقهای سرد را به وجود آورده است . و زنها و شوهرها ، در یک مکان زندگی میکنند ، ولی متاسفانه ، نه روابط عاطفی و نه روابط زناشویی ، دارند .
به دنبال مشکلات زیاد خانوادگی ، دخالتهای خانواده ها ، اعتیاد های طرفین و همچنین قانونهای صیغه و همسر دوم گرفتن ، هم ، مزید برعلت شده و این وسط ، اولین جرقه های جنگ و دعوا ، یقه طرفین را میگیرد و کار به جاهای باریک می رسد .
در یک جامعه به معنای واقعی اسلامی ، زن و مرد ، هردو
امانتهای یکدیگر می باشند و وقتی ایمان واقعی با یاد و نام
خداوند ، همراه باشد ، طرفین احساس مسئولیت می کنند و
تمام تلاش خود را ، به دور از عیاشی ها و شهوت ها ، به هر
اسمی ، برای خوشبختی خانواده ، به کار می برند .