آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه گاردین در گزارشی در این باره نوشت: یک پیشنهاد بازنویسی شده رفع محدود تحریمهای موجود و دیگر مشوقها را برای ایران با این هدف که سطح غنیسازی ذخایر اورانیوم موجود این کشور را محدود کند، مطرح میکند.
براساس این گزارش، تلاشی صورت خواهد گرفت تا سلسله گامهای لازم برای رسیدن به توافقی به منظور غلبه بر بیاعتمادی دوجانبهیی برداشته شود که به تخریب دورهای پیشین مذاکرات، که در آن ظاهرا هر طرف منتظر است تا طرف دیگر اولین امتیاز مهم را بدهد، منجر شد.
بنابراین گزارش، یک دیپلمات اروپایی گفت که «ما انتظار تغییری واقعی در طرف دیگر را داریم» و افزود که موضوع دور جدید به صحیح بودن ترتیب گامها مربوط میشود.
او افزود که نباید انتظار داشت 1+5 اولین گام را بردارد اما اگر ایران «آماده باشد گامهایی صادقانه را بردارد، ما برای پاسخ دادن آمادهایم، این میتواند شامل رفع تحریمها بشود. اما فقط در ازای اقدامات صحیح ایران.»
این دیپلمات با این ادعا که تحریمها در حال صدمهزدن به ایران است افزود: ما قصد نداریم آنها (تحریمها) را بدون کسب پیشرفت قاطع در خصوص نگرانیهایمان رفع کنیم.
این دیپلمات غربی مدعی شد که در حال حاضر مذاکرات به این دلیل به بنبست رسیده است که ایران چیزی زیاد میخواهد و در عوض چیزی پیشنهاد نمیدهد و یک مسیر روبه جلو ممکن است این گونه باشد که ایران چیزی بیشتر را ارائه دهد و در عین حال طبق آن خواسته بزرگتری داشته باشد.
بنابراین گزارش مقامات دخیل در مذاکرات هستهیی معتقدند که یک پنجره فرصت برای دیپلماسی در فاصله زمانی بین انتخابات آمریکا در ششم نوامبر و بهار آینده با از سرگیر گفتوگوهای در سطح عالی میان شش کشور (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان) با سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد ایران در اواخر نوامبر یا دسامبر وجود دارد.
یک دیپلمات غربی دیگر گفت: انتخابات قطعا به معنای آن است که بلاتکلیفی زیادی وجود دارد اما پس از نوامبر شفافیت بیشتری وجود خواهد داشت و به وضوح این یک فرصت است.
بنابراین گزارش، مارک سدویل، نماینده ویژه پیشین انگلیس در افغانستان و پاکستان که به عنوان مدیر سیاسی جدید وزارت امور خارجه منصوب شده است، نماینده انگلیس در این گفتوگوها خواهد بود.
این روزنامه افزود: این برنامه خیلی زیاد به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه آینده بستگی خواهد داشت.
بنابراین گزارش، این برنامه فرض میکند که چه باراک اوباما پیروز انتخابات باشد چه میت رامنی اجازه پیشرفت این ابتکار دیپلماتیک داده خواهد شد. اما اگر رامنی بر بازنگری کامل سیاسی پس از پیروزی اصرار کند، دیپلماسی هستهیی میتوانند برای چند ماه با مشکل روبهرو شود.
به ادعای این گزارش دیپلماتهایی که در آخرین دور مذاکرات ایران و 1+5 در ژوئن در مسکو حضور داشتند گفتند که جلیلی به وضوح گفت که ایران فکر نمیکند که مذاکرات جدی تا پیش از آن که مشخص شود رییسجمهور بعدی آمریکا کیست، ارزشی داشته باشد.
این گزارش حاکی است: انتظار میرود این گشودگی دیپلماتیک بار دیگر در بهار با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری ایران بسته شود.
به گزارش گاردین، ذخائر اورانیوم 20 درصدی ایران در بطن هر تلاش دیپلماتیک جدیدی قرار خواهد داشت. در نشست مسکو در ماه ژوئن، گروه شش به ایران پیشنهاد کرد که ایران تولید آن را متوقف کند، ذخایر حدود 200 کیلوگرمی آن را از کشور خارج و فردو را تعطیل کند.
بنابراین این گزارش، در عوض به ایران صفحات سوخت برای استفاده در راکتور تحقیقاتی پزشکی تهران، کمک در زمینه ایمنی هستهیی و قطعات یدکی هواپیمایی غیرنظامی که در حال حاضر تحت تحریم است داده میشود.
به ادعای این گزارش، جلیلی در عوض سندی را ارایه کرد که خواستار لغو کلیه تحریمها بدون هیچ وقفهای در غنیسازی ایران است.
براساس این گزارش در هر حال تحلیگران آمریکایی متعددی از رویکرد غرب در مذاکرات مسکو انتقاد کرده و استدلال کردند که ایران هیچ مشوقی برای ارایه مصالحه در زمینه غنیسازی وقتی هیچ دورنمایی از رفع تحریمها نباشد دریافت نمیکند.
جورج پرکوویچ، یک کارشناس هستهیی در موسسه صلح بینالمللی کارنگی گفت: پیشنهاد قطعات هواپیما یک توهین بود.
وی گفت که برای شکلگیری یک توافق ایران باید ظرفیت از سرگیری غنیسازی در تاسیسات فردو را به عنوان نوعی تضمین در صورتی که غرب وعدهاش را زیرپا گذارد، حفظ کند.
براساس این گزارش مقامات غربی در نشست استانبول در ماه ژوییه گفتند که کارشناسان ایران و گروه شش درباره گزینههای مصالحه برای متوقفکردن تولید در فردو به شکلی که اجازه از سرگیری آن را نیز بدهد، مذاکره کردند. آنها تاکید کردند که در مسکو به صورت خصوصی به وضوح به جلیلی گفته شد که اگر ایران آمادگی برای مصالحه در خصوص غنیسازی 20 درصدی را نشان دهد، تحریمهای قابل توجهی لغو میشوند اما اکنون برخی اذعان میکنند که باید پیشنهاد ملموستری به جلیلی ارائه شود.
به گزارش ایسنا، جیم والش، کارشناس برنامه هستهیی ایران در موسسهی تکنولوژی ماساچوست گفت: این دوره بین انتخابات آمریکا و انتخابات ایران آخرین فرصت خوبی برای تکان دادن اوضاع است. فکر میکنم ایرانیها و آمریکاییها آمادهاند، مساله این است که آیا می توان چشماندازها و سیاستها را این بار در یک ردیف قرار داد یا خیر.