آفتابنیوز : آفتاب: خبرگزاری آسوشیتدپرس با اعلام این خبر به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که این پیشنهاد یکی از چند گزینهای است که پیش از آغاز دور بعدی مذاکرات 1+5 و ایران دربارهی آن مذاکره میشود.
این گزارش حاکی است که هدف آمریکا تلاش برای پیشگیری از شکست دور بعدی مذاکرات با ایران است.
آسوشیتدپرس افزود که تدوین این استراتژی در بحبوحه افزایش فعالیتهای دیپلماتیک انجام میگیرد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز روز جمعه اعلام کرد که گفتوگوهایش با ایران را ماه دسامبر در تهران انجام خواهد داد.
بر اساس این گزارش یک مقام غربی گفت که مذاکره کننده ارشد آمریکا، انگلیس، چین، فرانسه، آلمان و روسیه توافق کردهاند 21 نوامبر (اول آذر) در بروکسل با یکدیگر به عنوان مقدمهای برای ازسرگیری احتمالی مذاکرات با ایران در اوایل سال آینده دیدار کنند.
تا آن زمان آمریکا نیز ممکن است تحدید تحریمهای جدید و بیسابقه علیه اقتصاد ایران را بررسی کند که قانونگذاران کنگره در حال کار کردن بر روی آن طبق گفته مشاوران و افراد دستاندرکار تدوین پیش نویس این تدابیر هستند.
بر اساس این گزارش مبنای مقدماتی هر راه حل از طریق مذاکره روشن است: تحریمهای آمریکا، اروپا و دیگر تحریمها بینالمللی در صورتی رفع خواهد شد که ایران غنی سازی اورانیوم را متوقف کند، ذخائر موجود اورانیوم ( با غنای بالا) را از کشور خارج کرده و عملیاتها در فردو را تعلیق کند.
اما ایران تاکنون از پذیرش این رویکرد خودداری کرده است.
به گفتهی مقامات آمریکایی این باعث شده است آمریکا به راههایی برای تغییر شکل این پیشنهاد فکر کند تا آن را برای ایران جذابتر کند بدون آنکه مصالحه جدیدی را ارایه کند.
این مقامات به دلیل آنکه مجاز به صحبت علنی در این باره نبودند از اشاره به نامشان خودداری کردند.
بر اساس این گزارش، دولت آمریکا آنچه را خودداری ایران از عمل به تعهدات هستهییاش میخواند، تنها دلیل این " بن بست" میداند، اما مقامات آمریکایی میگویند که دولت آمریکا در حال بررسی پیشنهادی بسط داده شده است که کنارگذاشتن سریعتر و عمیقتر تحریمهای نفتی و دیگر تحریمها را شامل شود.
این گزارش میافزاید: اما از این تحریمها زمانی عقب نشینی میشود که تهران به مصالحههای بیشتری از آنچه دربارهی برنامهی غنی سازی خود به آن اشاره کرده است، موافقت کند.
جزییات پیشنهاد احتمالی همچنان نامشخص است، اما فرض بر آن است توافقی ایجاد شود که مانع از آن شود که به نظر برسد هر دو طرف در برابر تقاضای دیگری تسلیم میشود.
این گزارش حاکی است دولت اوباما همچنان به راه حل دیپلماتیک متعهد است و گزینهی نظامی را باید تنها به عنوان آخرین دستاویز بررسی کرد.
بنابراین گزارش، یک مقام آمریکایی همچنین گفت: در حالی که اوباما دوباره به عنوان رئیس جمهور انتخاب شده است، دولت با گفتوگوی مستقیم با تهران به عنوان بخشی از مذاکرات گستردهتر که شامل گروه بزرگ قدرتهای جهانی است باز برخورد خواهد کرد؛ در صورتی که با این مذاکرات امید بیشتری برای یک را ه حل از طریق مذاکره وجود داشته باشد.
مقام یاد شده که به علت مجاز نبودن به صحبت علنی دربارهی این موضوع خواست نامش فاش نشود، افزود که با این حال گفتوگوی مستقیم در سه ماه آینده بسیار بعید به نظر میرسد؛ زیرا دولت آمریکا هیچ تمایلی را از سوی ایران مشاهده نمیکند.
همچنین مشاور پیشین باراک اوباما در امور سیاست خاورمیانه و ایران، سال 2013 را سالی تعیین کننده برای مساله هستهیی ایران خواند.
روزنامه یدیعوت آحارانوت به نقل از دنیس راس، مشاور پیشین باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا نوشت که سال 2003 احتمالا شاهد مذاکرات مستقیم میان آمریکا و ایران و یا وخامت احتمالی اوضاع خواهد بود.
وی افزود که باراک اوباما که روز چهارشنبه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شد اجازه ظهور یک ایران هستهیی را نخواهد داد.
براساس این گزارش، راس که نماینده ویژه بیل کلینتون، رییسجمهور پیشین آمریکا در خاورمیانه نیز بوده است، در موسسه سیاست خاور نزدیک در واشنگتن گفت که مساله ایران، اوباما را از همان روز اول کار دور دوم ریاست جمهور مشغول خواهد کرد.
بنابراین گزارش وی سال 2013 را سال خطیری خواند با این استدلال که پس از آن برای متوقف کردن هستهیی شدن ایران خیلی دیر خواهد بود.
به گزارش ایسنا، سخنان وی در حالی مطرح میشود که جمهوری اسلامی بارها بر صلحآمیز بودن برنامه هستهیی خود تاکید و اعلام کرده است که به دنبال دستیابی به سلاح هستهیی نیست.
آحارانوت افزود: براساس محاسبات راس در پایان 2013 توان غرب برای ارزیابی پیشرفت این برنامه از دست خواهد رفت.
راس گفت که در ماههای پیش رو شاهد راهحل دیپلماتیک معناداری بر روی میز خواهیم بود.
او افزود که هیچ رییس جمهوری در آمریکا پیش از آن که به مردم آمریکا و جهان نشان دهد برای پیگشیری از جنگ نهایت تلاش خود را به کار بسته است به بسیج نیروها نخواهد پرداخت.