آفتابنیوز : سومين سمينار بررسي مطبوعات ايران با عنوان مطبوعات، چالشها و چشماندازها با حضور ”دكتر كاظم معتمدنژاد” پدر علوم ارتباطات ايران و دبير علمي سمينار، “محمد صحفي“ معاون امور مطبوعاتي و تبليغاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، ” محمد مهدي فرقاني“ رئيس دانشكدههاي علوم اجتماعي و ارتباطات دانشگاه علامه و ساير اساتيد دانشگاهي و اصحاب مطبوعات برگزار شد و
دکتر فرقانی در ابتدای این جلسه با بیان مطلب فوق اتفاقهاي رخداده در روند توسعه مطبوعات را از زمان برگزاری اولین سمینار بررسی مطبوعات در اسفند 1369 تا کنون را اميدوار كننده دانست و گفت: در واقع ميتوانيم چشمانداز روشني را براي توسعه مطبوعات در ايران ترسيم كنيم.
در ادامه ”دكتر صحفي” به بررسي وضعيت مطبوعات كشور در دهه اخير پرداخت و گفت: توسعه مطبوعات بدون شكلگيري توسعه انساني در سطح جامعه پديد نميآيد، اما متاسفانه ما دچار عدم توازن در بخشهاي مختلف توسعهاي در كشور شدهايم. به تعبير ديگر نوعي بيتحركي و عدم انعطاف و ملايمت در برابر تحولات دانايي پديد آمده است.
وي افزود: استمرار اين وضعيت و عدم پاسخ به نيازها يك نوع تشكيك در كارآمدي نظام فرهنگي را موجب ميشود كه در نهايت انسجام سياسي را دچار اشكال ميكند و امنيت ملي كشور را با تهديد روبرو ميكند.
صحفي، تصريح كرد: براي اينكه مطبوعات به سمت توسعه و رشد يافتگي حركت كنند، بايد استقلال اقتصادي آنها با تاسيس بنگاههاي مطبوعاتي و همچنين توسعهي آموزش حرفهيي روزنامهنگاري حفظ شود و مقابله با خودسانسوري و قبول مسووليت نهادهاي مدني و انجمنهاي صنفي در قبال وظايفي كه بر عهده ميگيرند، همچنين شفاف شدن سياستهاي حكومت در قبال مطبوعات از ديگر موارد است.
دکتر معتمدنژاد نیز معتقد است که هواي تازهاي در عرصه مطبوعات به وجود آمده است و واژههايي كه امروز در مطبوعات به كار گرفته ميشود حاکی از این امر است.
کاظم معتمدنژاد، به معیارهایی که یونسکو حدود ٤٠ سال پيش براي توسعه مطبوعات در نظر گرفته بود، اشاره کرد و گفت: طبق این معیار براي هر ١٠٠ نفر نياز به ١٠ نسخهي روزنامه وجود دارد، اما تا امروز براي ٧٠ ميليون ايراني هم ٧ ميليون روزنامه وجود ندارد، كه بالاترين آمار نشان ميدهد حداكثر تيراژ مطبوعات از سال ٧٧ تا ٧٨ حدود ٥/٣ ميليون بوده و در سالهاي اخير نيز از ٢ ميليون تجاوز نكرده است.
به عقيدهي وي مطبوعات براي آنكه به توسعه و پايداري برسند بايد خودشان به فكر خودشان باشند.
وي، عنوان كرد: براي ايجاد استقلال حرفهيي روزنامهنگاري ٤ متن حقوقي تهيه شدهاست كه استقلال نظام حرفهيي روزنامهنگاري، متن پيمان جمعي كار روزنامهنگاري، شوراي عالي رسانهها و ميثاق اخلاقي اصول حرفهي روزنامهنگاري را تشكيل ميدهند. همچنين در كنار اين مسائل كه عنوان شد مشكلات توزيع مطبوعات، تهيهي كاغذ ارزان قيمت و لوازمهاي فني و چاپ، فعاليت موسسات تبيلغاتي و بازرگاني و توسعهي دفاتر روابط عمومي و اهميت نقش خبرگزاريها از ديگر موارد است.
دكتر معتمدنژاد در پايان گفت: تحولاتي كه در سالهاي اخير پديد آمده سبب شده در برنامه سومين سمينار تغييراتي داده شود و محورهاي آن علاوه بر توسعه مطبوعات طرح نظام حقوقي رسانهها و مباحث جامعه اطلاعاتي اهميت ويژهاي يابد، بنابراين توسعه مطبوعات بدون توجه به تحولات تازه در عرصه تكنولوژيهاي نوين ارتباطات و اطلاعات امكان پذير نخواهد بود.