آفتابنیوز : با انعكاس شكستهاي اخير در شبكههاي تلويزيوني – رئيس جمهوري ناشنوا و ناتوان، دولتي سهل انگار، فساد، بيرحميهاي نظاميان، بدهيهاي روبه رشد، درگيريهاي نژادي، فقر، اجساد متورم شناور، و مردمي كه از فقدان غذا، آب و دارو جان ميدهند – به نظر ميرسد اوضاع در كشوري كه خوشبختي مردم جزو اصول قانون اساسي آن است، از هم گسيخته است.
اخبار مأيوس كننده در همه جا مشهود بود. در مردمي كه بر سر به چنگ آوردن ظرفي بنزين با چاقو به جان هم ميافتادند و در صفهاي طويل مقابل اسلحه فروشيها چون مردم ميخواستند از خود در برابر غارتگران حفاظت كنند. نرخ مرگ و مير نوزادان در آمريكا كه گرانترين كشور دنيا از لحاظ مراقبتهاي بهداشتي درماني است، از كشورهاي جهان سوم نيز بيشتر است.
تام ديلي، رهبر جمهوريخواهان در مجلس نمايندگان به اتهام توطئه و پولشويي در دادگاه محاكمه ميشود. رهبر جمهوريخواهان در سنا به دليل معاملات غير قانوني تحت بازجويي قرار گرفته است و اسامه بن لادن هنوز آزاد ميگردد.
آمريكاييها احساساتيترين ملت دنيا هستند. آنها با اين غرور بيجا بار آمدهاند كه بهترين و تحسين برانگيزترين كشور در دنيا ميباشند و در حالي كه تاريخي كوتاه مدت دارند، فكر ميكنند الگويي از جامعه آزاد و خوشبخت براي فرهنگهاي با سابقه و باستاني دنيا هستند. اما سير رويدادها آشكار كرده است كه فسادي رو به گسترش از درد و محروميت، رشوه خواري و بي عدالتي و بي صلاحيتي مخفيانه و آرام در حال رخنه به اين غرور و نخوت است.
بسياري از مردم به اين نتيجه رسيدهاند كه كشور در حال فروپاشي و از دست دادن قدرت اخلاقي و سياسي خود است. روزنامهها تيتر ميزنند: «آمريكا در وحشت» و مردم در نامههايشان به مطبوعات مينويسند: «از آمريكايي بودنمان شرمساريم.» روزنامهنگاران ميگويند آمريكا در حال از هم گسيختن و تحقير است. تومار گرفتاريها طولاني و وحشتناك است. توفان كاترنيا، بيصلاحيتي و نابساماني كل دولت را از صدر تا ذيل آشكار كرد. مقبوليت بوش كه متهم به ناتواني در اداره كشور در زمان توفان شده بود، هم اكنون به شدت افت كرده و مردم در مورد صلاحيت وي در حل مشكلات ترديد دارند.
آمريكاييها از رفتار و منش وحشيانه و تجاوز و غارتي كه كاترينا به دنبال آورد – اتفاقي كه پس از تسونامي در كشورهاي جهان سوم هم روي نداد – و از تبعيضهاي عميق نژادي و اجتماعي كاترينا هويدا كرد، در خود احساس شرم ميكنند. رسانهها پس از اين وقايع دست به انتشار اطلاعات مربوط به فقر و نژادپرستي زدهاند و مردم ميگويند كه آمريكا از لحاظ شاخصهاي بيعدالتي كشور شماره يك در جهان است. 37 ميليون نفر زير خط فقر در اين كشور زندگي ميكنند در حالي كه بيش از سه ميليون نفر از مردم آن ميليونر هستند. درآمد متوسط خانوادههاي سفيد پوست 80 هزار دلار و خانوادههاي سياهپوست شش هزار دلار است. 46 ميليوين نفر از جمعيت از عهده مخارج بيمه درماني بر نميآيند كه هجده هزار نفر از آنها در سالهاي نخستين عمرشان ميميرند.
اين در حالي است كه مديران هجده شركت بزرگ تجاري به دليل سوزاندن كتاب و غارت ميلياردها دلار به زندان محكوم شدهاند. محاكمه رفقاي بوش در شركت انرون – نمونه كاملي از فرهنگ حرص و طمع ورزي – به زودي برگزار خواهد شد. اما انعقاد قراردادهاي پشت پرده همچنان ادامه دارد و ميلياردها دلار طي قراردادهاي بدون مزايده به شركتهاي وابسته به سياستمداران براي بازسازي ايالتهاي توفان زده و عراق سرازير ميشود.
جنگ عراق كه به نظر پايان ناپذير ميرسد با نزديك به 2000 كشته تابحال باري از اندوه و ياس بر ملت تحميل كرده است و دو سوم مردم اعتقاد دارند كه اشغال عراق يك اشتباه بزرگ بود. جنگ 6 ميليارد دلار در ماه هزينه دارد كه منجر به كسري بودجه 331 ميليارد دلاري كشور شده است. و آقاي بوش به صراحت ميگويد كه قصد دارد براي تامين هزينههاي جنگ، بودجه برنامههاي فعلي دولت را كاهش دهد. به گفته سناتور چاك هگل جمهوريخواه، بوش از واقعيت جدا شده است.
آمريكاييها همچنين از گزارشهايي كه حاكي از شكنجه و سوء رفتار مداوم نيروهايشان با زندانيان عراقي است، خشمگين هستند. تنها عدهاي سرباز و افسر دون پايه محكوم شدند و مقامات بلندپايه و ژنرالها مصون باقي ماندهاند و اين در حالي است كه روز به روز تعداد بيشتري از افسران جوان ارتش را ترك ميكنند.
افغانستان نيز وجهه آمريكا را هر چه بيشتر تخريب ميكند. آمريكا ادعا ميكند در افغانستان به موفقيت دست يافته اما سال گذشته اين كشور 90 درصد از هرويين دنيا را تامين كرد.
حس غرور آمريكاييان از قدرتشان و باور آنان به نهادهاي دولتي و رهبرانشان، به نحو چشمگيري خدشهدار شده است. و هم اكنون پيشبيني ميشود تغييرات سياسي مهمي در واشينگتن روي دهد و اميد جمهوريخواهان به در اختيار داشتن دايمي قدرت نقش بر آب شود.