· اهل کتاب هستید یا فقط برای انتخابات به نمایشگاه سر زدهاید؟
من هم کتاب میخوانم و هم مینویسم. نمایشگاه کتاب، مجالی برای ارزیابی یک سال تلاش همه دستاندرکاران صنعت نشر است نه جای تبلیغات انتخاباتی.
· وضعیت نشر کشور را چگونه میبینید؟
معتقدم کتاب، عصاره فرهیختگی اجتماعی یک ملت است، اگرچه معمولاً حاصل کوششِ طاقت فرسایِ انفرادی است. نویسندگان این حق را بر گردن سیاستگذاران فرهنگی دارند که چرخه نشر آنها را با مشکل مواجه نکنند و زحمات آنها در انبارها خاک نخورد.
نباید اجازه داد اندیشمندان، هنرمندان و نویسندگان دلسوز و اصیل، نا امیدانه در راهروهای ممیزی سرگردان باشند؛ ناشران غیر حکومتی در مشکل فقدان نقدینگی و گرانی کاغذ، دست و پا بزنند؛ نمایشگاهها و فروشگاهها خالی از سکنه و قرائتخانهها و کتابخانهها صرفاً نزدیک امتحانات، مملو از جمعیت باشد؛ حیف است که خوانندگان جوان و جویای معرفت، در حسرت آثار فاخر و ماندگار بمانند.
· طبق آمار برخی مسئولین، وضعیت کتابخوانی بهتر شده است؟
افتخار نیست که با تغییرِ ملاک، آمار مطالعه را طوری بالا ببریم که با آمارهای جهانی قابل قیاس باشد. با تزریق پولهای کلان، ناشران اختصاصی خلق کنیم و با اهدا و خرید تضمینی، رکورد تیراژ انتشار را بشکنیم. شایسته ما نیست در یک سال، عناوینِ در انتظار مجوز از عناوینِ در حال انتشار بیشتر باشد.
· اگر روزی رئیس جمهور شوید برای کتاب چه میکنید؟
اولاً، وزیری را برای تصدی مسئولیت بخش فرهنگ معرفی میکنم که حضورش برای اهل فرهنگ دلگرمکننده باشد و تفاوت دوغ و دوشاب را بداند.
ثانیاً، سیاست ملی نشر و کتاب شامل نگارش، انتشار، توزیع، خرید، مطالعه و امثال اینها را تدوین و ابلاغ خواهم کرد.
ثالثاً، آیین نامهای شفاف برای ناشران، مؤلفان و ناظران در مورد ضوابط نشر تدوین و ابلاغ خواهم کرد تا بتوان نظارتِ پس از انتشار را جایگزین وضعیت فعلی کرد.
· با مشکلات نشر فعلی، چه اقدامی سریعی میتواند پاسخگو باشد؟
اولاً، توجه بیشتر به نشر الکترونیک کتب برای مقابله با تحریمها و سهولت نگهداری و پردازش محتوا.
ثانیاً، واسپاری مراحلِ ثبتِ آثار به اتحادیه ناشران و کتابخانه ملی به جای دیوانسالاری دولتی.
ثالثاً، درنظر گرفتن یارانه فرهنگی در کنار یارانه کالاهای اساسی.