کد خبر: ۱۹۸۱۶۰
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۳

جلسه ۲ ساعته با بقایی برای انتقال امور به دولت جدید

برنامه «دیروز،امروز،فردا» با حضور ترکان و واعظی از مشاوران حجت‌الاسلام روحانی با موضوع اولویت‌های دولت یازدهم روی آنتن رفت.
آفتاب‌‌نیوز :
 آفتاب: «دیروز،امروز،فردا» شب گذشته با حضور اکبرترکان و محمود واعظی مشاوران حجت الاسلام حسن روحانی، با موضوع اولویت‌های دولت یازدهم از شبکه سوم سیما پخش شد.

واعظی در مورد تغییرات سیاسی دولت اظهارداشت: کشور ما بر اساس قانون اساسی و میراثی که امام(ره) به جا گذاشته‌اند و رهنمودهای مقام معظم رهبری یک اصول کلی را در سیاست خارجی و بخش‌های دیگر دنبال می کند؛ دولت جدید در ارتباط با اصولی که میراث انقلاب اسلامی است و آن اهدافی که برایش تلاش می‌کنیم روشن است. چیزی که باید تغییر کند روش ها، نوع تعامل، استفاده از ابزارها و نیروهای کارآمد است.

وی افزود: درست است که بحث معیشت مهم است اما انقلاب ما انقلاب فرهنگی است و ما نباید نسبت به فرهنگ بی‌توجه باشیم؛ امروز بحث اقتصاد و سیاست خارجی به هر دلیلی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در سیاست خارجی رویکردها با رویکردهای فعلی کاملا تفاوت خواهد داشت. موضوع رویکرد تعاملی در روابط خارجی به طور جد دنبال خواهد شد؛ دکتر روحانی این راهبرد را از سند چشم انداز استخراج کرده اند. بخش روابط خارجی این سند، راهبرد تعامل موثر و سازنده را توصیه کرده تا سال 1404 ایران کشور توسعه یافته با جایگاه اول در منطقه باشد.

واعظی ادامه داد: وقتی می‌گوییم سیاست ما سیاست تعامل سازنده است یعنی چیزی که در سیاست خارجی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، منافع و امنیت ملی است. دستگاه سیاست خارجی کشور باید برای تحقق هرچه بیشتر منافع ملی و امنیت کشور با کشورهای مختلف تعامل داشته باشد. دولت جدید سعی دارد اقدامات خود را انجام دهد و نتایجی را کسب کند و بعد گزارشات را به مردم ارائه دهد.

وی همچنین گفت: برای کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی برنامه های مشخصی وجود دارد که روابط، روابط مناسبی باشد. برای کشورهای اروپایی و آسیایی و کشورهای مصرف کننده انرژی نیز برنامه های مشخصی داریم. مجموعه برنامه ای که در بخش سیاست خارجی وجود دارد، باعث می شود تغییراتی در سیاست خارجی کشور به جود بیاید.

ترکان نیز در ادامه برنامه در مورد اولویت های اقتصادی دولت تدبیر و امید گفت: باید برگردیم و ببینم مشکل از کجا آغاز شده و از همان نقطه به اصلاح مسیر بپردازیم. مشکل از آنجا آغاز شد که در ابتدای دولت نهم اشخاصی آمدند و گفتند برنامه چهارم را قبول ندارند که البته این موضوع ناشی از عدم شناخت برنامه و یا کم سوادی بود که در نهایت گفتند برنامه را اجرا نمی کنند و بزرگترین قانون شکنی تاریخ کشور اتفاق افتاد. ممکن است کسی بگوید من سلیقه خاص خودم را دارم اما اینکه کلیت آن را قبول نمی کنیم و دستور به خمیر شدن آن می دهیم، منجر به این می شود که دوره طولانی را بدون برنامه طی کنیم.

وی افزود: اهداف برنامه چهارم تعقیب نشد و به ثمر نرسید. مشکل بعدی از آنجا آغاز شد که دولت دستور داد روند افزایش قیمت ها همراه با نرخ تورم، متوقف شود. تثبیت شدن باعث شد قیمت های تثبیتی با قیمت های واقعی فاصله بگیرد و ضامن این ماجرا یک جایی در رفت و مشکلات زیادی را برایمان ایجاد کرد. باید برگردیم و از همین نقاط نظام تصمیم گیری کشور را اصلاح کنیم و به قانون تکیه دهیم.

ترکان ادامه داد: تثبیت قیمت دلار یکی دیگر از مشکلات است. اشخاصی تصور کردند اگر نرخ دلار را ثابت نگه داریم گرانی اتفاق نمی افتد. اگر دلار ثابت نگه داشته شود، سازنده محصولات با توجه تورم داخلی نمی تواند با کالای وارداتی رقابت داشته باشد. در نتیجه ظرفیت عظیمی از تولید کشور معطل ماند و جای آن کالای خارجی وارد شد.

مشاور روحانی همچنین گفت: دکتر روحانی کمیته اقتصادی را تشکیل داده اند که روی برنامه صد روزه می کنند. انشالله این برنامه به تائید آقای روحانی خواهد رسید و در صد روز آن را اجرا خواهند کرد. حرکت به سمت حل مشکل بیکاری یکی از اهداف این برنامه است. باید بی کاری را سبک کنیم. آقای روحانی مساله اشتغال و راه اندازی ظرفیت های معطل صنعتی و تولیدی را در اولویت قرار داده اند.

واعظی در بخش دیگری از برنامه در مورد شاخصه های اعتدال گرایی دولت روحانی اظهار داشت: کشور ما از افراط و تفریط همواره لطمه خورده است. چه اصلاح طلب و چه اصولگرا اگر بخواهد تندروی کند همه چیز را می بندد و اگر بخواهد باز برخورد کند حقوق و منافع مردم و کشور نادیده گرفته می شود. این دولت به دنبال این است که یک مشی اعتدالی را در همه بخش ها رعایت کند.

وی افزود: اعتدال در عرصه های مختلف، تعاریف گوناگون دارد. در سیاست خارجی مهم این است که بتوانیم با طرف های مقابل خود با منطق کار کنیم و از هرگونه شعارزدگی، سیاست زدگی و یا از روش هایی که ما را به حقوق خود نمی رساند و فقط مصرف داخلی دارد بپرهیزیم. چیزی که به هرحال در فرهنگ اسلامی ما و در آموزه های دینی ما به آن توصیه مرتب شده و در فرهنگ ایرانی ما نهادینه شده است را پشتوانه روابط خارجی خود قرار دهیم. در شرایط جدید قطعاً بسیاری از رفتارهایی که در دوران گذشته مثل زبان، مواضع تند، مواضع متغیر و... را مشاهده کردیم را نخواهیم دید.

وی ادامه داد: افرادی که مسئولیت می پذیرند به نوعی باید نسبت به کار خود دارای تجربه باشند. الان کشور ما نمی تواند با سعی و خطا فرصتی فراهم کند تا افراد تجربه کسب کنند. بحث بعدی، اعتقاد افراد به نظام، ولایت فقیه و رهنمودهای ولی فقیه و قانون اساسی است. مورد سوم، بحث تدین و اعتقاد به دین مبین اسلام در عمل است. مورد چهارم این است که از نظر جریان های سیاسی افراد باید در یک فضای معتدل قرار داشته باشند. طیف های افراطی دو طرف در مشی اعتدالی دولت جدید جای ندارند اما کسانی که شاخصه هایی که گفتم را دارا باشند و از نظر مشی معتدل باشند، چه اصولگرا و چه اصلاح طلب برای فعالیت در دولت یازدهم در نظر گرفته خواهند شد.

ترکان هم در ادامه برنامه در مورد کمیته مشترک دولت فعلی و دولت آینده اظهار داشت: آقای احمدی‌نژاد گفت وزرای دولت با دکتر روحانی از طریق آقای بقایی همکاری داشته باشند. از طرف دکتر روحانی هم بنده ماموریت پیگیری این موضوع را قبول کردم. امروز یک جلسه دو ساعته با آقای بقایی داشتیم، رسیدگی به برخی امور فوری در اولویت مباحث ماست. البته دولت خودش وارد بعضی از این مسائل مثل تامین کالاهایی اساسی شده است که این کار را به خوبی انجام داده است و توانسته به موقع خریدهای لازم را انجام دهد. گفت و گوی امروز و بحث هایی که با آقای بقایی انجام شد، آغاز ماجرا بود و از شنبه این موضوع نزدیک تر پیگیری خواهد شد.

ترکان در مورد موضع دولت نسبت به هدفمندی یارانه ها هم گفت: یکی از موضوعاتی که با بقایی در مورد آن صحبت کردیم این بود که لازم است جلساتی بین آقای روحانی و آقای احمدی نژاد برگزار شود که تیم اقتصادی آقای روحانی و تیم اجرایی قانون هدفمندی یارانه های دولت فعلی نیز در آن حضور داشته باشند، تا در این مورد صحبت شود؛ الان یک قانون وجود دارد که در بودجه امسال، برش یک ساله دارد. دولت فعلی و دولت آقای روحانی موظف به اجرای این قانون بودجه هستند و باید اجرا شود. اگر اتفاق دیگری می خواهد بیفتد که نیاز به قانون جدید دارد باید به دنبال اصلاحیه برویم اما الان تکلیف ما اجرای قانون فعلی است.

وی ادامه داد«: بخش هایی از گروه های پردرآمد جامعه نیازی به این مبلغ ندارند. ممکن است از بعضی دهک ها دعوت کنیم تا این مبلغ را دریافت نکنند و آن را به دهک های پایین تر اختصاص دهیم.

واعظی در ادامه این برنامه در مورد انتخابات یازدهم اضافه‌کرد: انتخابات در سه سطح قابل بررسی است. سطح اول فضا سازی بود که برای این انتخابات در خارج از کشور به وجود آمد. خیلی تلاش کردند این انتخابات و نتیجه آن را از قبل تعیین شده  و غیر دموکراتیک اعلام کنند. تمام مباحثی که در رسانه های مختلف غربی و گروه های ایرانی خارج و داخل کشور، به این مطلب پرداختند زمینه فکری را تبلیغ کرد که غرب به دنبال آن بود. بیست روز آخر تبلیغات و چیزی که در صدا و سیما به بحث گذاشته شد، شاهد شفافیت در مباحث مختلف و رقابت جدی بین نامزدها بود که این افراد توانستند در یک دوره بیست روزه با مردم حرف بزنند و دیدگاه های خود را با آن ها در میان بگذارند. در دو مناظره آخر، تفاوت نامزدها مشخص شد. این هم عرصه ای بود که استاندارهای بالای بین المللی را دارا بود. از طرف دیگر ما شاهد این بودیم که نامزدها اخلاق را رعایت کردند.

وی افزود: در بین مردم عقلانیت و پختگی دیده می شد که با تمام احساسی که داشتند، خیلی خوب برخورد کردند. اخلاق در این انتخابات برنده واقعی بود که باید به آن توجه ویژه ای داشت. مردم خیلی خوب عمل کردند. مردم ما فهیم هستند. مسولین باید به این مردم فهمیم افتخار کنند. این انتخابات بازنده نداشت و همه نامزدها پیروز بودند.

واعظی ادامه داد: بعد از انتخابات هم ما شاهد این بودیم که طرفداران نامزدهای مختلف، هم دوش بقیه شادی کردند. رئیس جمهور منتخب هم اظهار داشت که من رئیس جمهور همه مردم ایران هستم. نکته دیگر این بود که نامزدهای دیگر خیلی سریع توانستند رقابت را به رفاقت تبدیل کنند.ملت و کشور ما شایسته این نوع رفتار هستند.

ترکان در بخش دیگری از برنامه «دیروز، امروز، فردا» گفت: باید ببینیم فساد از کجا آغاز می شود. جریان انتخابات ما در حوزه های نمایندگی مجلس یکی از روزنه های بروز فساد است. حقوق چهار سال نمایندگی گاهی با هزینه های تبلیغات راه یابی به مجلس قابل قیاس نیست. گاهی نمایندگان از برخی آدم هایی کمک مالی می گیرد که بعد از ورود وی به مجلس، افرادی که کمک کرده اند، توقعات و انتظارات فراقانونی از وی دارند. فساد از این جا آغاز می شود. این روند همینطور جلو می رود و وضع به گونه ای می شود که در دستگاه های اداری تا پول پرداخت نکنید، کارتان پیش نمی رود.

وی ادامه داد: افرادی که پول دریافت می کنند روی مبلغ چانه می زنند و رو میزی پول می گیرند. این موضوع دارد به روال عادی تبدیل می شود. اولین قدم، شفافیت است. هر شخص حقیقی یا حقوقی در کشورهای اروپایی باید تراز مالی تبلیغات انتخاباتی خود را ارائه دهد که در کشور ما هم باید این اتفاق بیفتد. این یکی از شاه بیت های مربوط به پیشگیری از فساد است. در دستگاه های اجرایی هم باید شفاف سازی شود. باید فرآیند کاری در ادارات باید مشخص باشد.

او با بیان اینکه باید مقررات زدایی شود، اظهار داشت:شفاف سازی، اصلاح فرآیند ها و مقررات زدایی باید در کنار هم باشد و رسانه ها هم باید کارخودشان را انجام دهند. یخچال هم ترموستات دارد. کنترل خروج از محدوده تعریف شده، نیاز است. کنترل جامعه به عنوان رکن چهارم دموکراسی، رسانه ها هستند.

ترکان خاطر نشان کرد: اشکال قانونی عدم شفافیت در هزینه های انتخاباتی باید مرتفع شود. برای آغاز این شفافیت همه نامزدهای این دوره از انتخابات ترازنامه مالی تبلیغاتی خود را گزارش دهند. این موضوع انشالله باید لایحه قانونی شود و در مجلس به تصویب برسد. رسانه ها باید عیوب دولت را به دولت هدیه کنند. باید اجازه دهیم سایت ها و روزنامه ها اطلاعات را رصد کنند و آن را به مردم اطلاع دهند و از آن طرف دولت نقد را بپذیرد و خودش را اصلاح کند.

واعظی در پایان برنامه اظهار داشت: قانون نکته بسیار مهمی است. اکثر مشکلات این است که یا قانون را نادیده بگیریم و یا آنطور که دلمان می خواهد تفسیر کنیم. اگر قانون همانطور که نوشته شده، اجرا شود جلوی خیلی از فسادها گرفته می شود. دولت قانون گرا نگران چیزی نیست و اتفاقاً از نظارت مردم از طریق رسانه ها بر کارهای دولت استقبال می کند تا مردم را همیشه پشت سر خود داشته باشد. اعتقاد بنده و بسیاری از همکاران من این است که دولتی که قوی باشد اما مستحضر به حمایت های مردم نباشد، موفق نخواهد بود. اساسی ترین کار این دولت این است که همه مردم را پشت سر خود داشته باشد.

وی ادامه داد: آیین نامه اجرایی قانون آزادی اطلاعات باید نوشته شود. مبارزه دولت با فساد، بدون شفافیت در رسانه ها به موفقیت نمی رسد. ما یک نقد دلسوزانه و علمی داریم که باید آن را قبول کنیم. نقد باید برای اصلاح دولت باشد نه اینکه پشت نقد پنهان شویم تا دولت را تخریب کنیم. اگر دولت از شفافیت و آزادی بیان نقد منصفانه استقبال کند و از آن طرف نقدها علمی و منصفانه باشد خیلی از مشکلات برطرف می شود.

ترکان در ادامه صحبت های واعظی گفت: سازمان بازرسی کل کشور، ماجرای اصلاح سیستم را فراموش کرده است در حالی که هدف از تشکیل این سازمان بازخورد و اصلاح سیستم بوده است. بازرسی کل کشور باید از زیر نظر قوه قضاییه خارج شود و زیر نظر سه قوه کار اساسی انجام دهد، نه تنبیه و مجازات بلکه برای اصلاح سیستم. اگر بدانید بازرسی کل کشور چه به روز مدیران دولتی آورده است. این ها می روند یک اشکال از یک مدیر می گیرند و از دیگران زهر چشم می گیرند. اگر بخواهی مورد تعرض این ها قرار نگیری باید عافیت طلب باشی و یک گوشه بنشینی.

ترکان افزود: به نظر من حماسه اقتصادی هدف تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی را به عنوان هدف دنبال می کند. ظرفیت های صنعتی کشور امروز معطل است. یکی از فعالیت های آینده دولت راه اندازی دولت است. عین این کار باید در حوزه کشاورزی هم اتفاق بیفتد. یکی از دارایی های کشورها در دنیا سرمایه انسانی است. ما 75 میلیون جمعیت داریم که باید به عنوان 75 میلیون ذهن خلاق به این جمعیت نگاه کنیم. اگر این موارد را رعایت کنیم، حماسه اقتصادی محقق خواهد شد.

به گزارش فارس، واعظی نیز گفت: همدلی به وجود آمده باید استمرار پیدا کند. این همدلی و حماسه اقتصادی را باید در بخش های مختلف ترجمه کنیم تا به موفقیت های بیشتری دست پیدا کنیم. برای تحقق حماسه اقتصادی باید سیاست خارجی را هزینه اقتصاد و توسعه و تولید کنیم. همیشه اقتصاد و فرهنگ در خدمت سیاست خارجی بوده، اما که سیاست خارجی باید با تمام وجود در خدمت اقتصاد و فرهنگ و... باشد. اگر این اتفاق بیفتد مشکلات خارجی حل می شود و حماسه اقتصادی هم محقق خواهد شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین