آفتابنیوز : آفتاب: عضو شورای مرکزی اعتماد ملی با اشاره به رأیآوری شعار اعتدالگرایی در انتخابات اخیر اظهار داشت: در زمان اصلاحات شاهد افراط بودیم، در دولت احمدینژاد شاهد تفریط.
به گزارش تسنیم، محمدجواد حقشناس فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو شورای مرکزی اعتماد ملی در خصوص تحلیل انتخابات 92 گفت: اگر جامعه را بهمثابه یک پیکر واحد و زنده در نظر بگیریم، طبیعتاً این پیکره دارای هوش و عقلانیت است و مهمترین شاخصهای یک موجود زنده میل به کمال و پرهیز از حوادث و وقایعی است که موجب کاهش شاخصهای حیاتی آن میشود و این شاخصه به جوامع جهانی نیز تعمیم پیدا میکند.
وی ادامه داد: طبیعتاً یکی از مواردی که در جوامع رخ میدهد درس گرفتن از اتفاقات گذشته است و میل دائم به رشد و پیشرفت و فاصله گرفتن از مسائلی که منجر به سقوط و انحطاط جامعه میشود، وجود دارد که یکی از موارد مهم در این دو مورد عقلانیت و اعتدال است.
عضو شورای مرکزی اعتماد ملی با اشاره به انتخابات 92 گفت: جامعه ایرانی بهصورت یکپارچه و واحد به یک تصمیم واحد رسیدند و اگر وضعیت آرای رئیس جمهور منتخب را بررسی کنیم، شاهد یکی از کمنظیرترین نوع انتخابات در 25 سال اخیر است و این مورد همسویی آرای رأیدهندگان و یکدستی در سراسر کشور است.
حقشناس افزود: برای اولین بار میبینیم که آرای روستایی و شهری به هم نزدیک میشود و رئیس جمهور منتخب علاوه بر کلانشهرها و شهرهای بزرگ، در روستاها و شهرهای کوچک نیز مورد اقبال قرار میگیرد و در عین حال برای بار اول میبینیم که بهجز یک مورد خاص آرای محلی و قومیتی متأثر از ملاکهای قومی و همشهری نیست.
وی تصریح کرد: در این انتخابات ملاحظه میکنیم که دو تن از نامزدها از اهالی خراسان هستند، اما میبینیم که رئیس جمهور منتخب در سه استان خراسان حائز رأی اکثریت میشود که این روند نشانگر آن است که در خراسان قبل از اینکه شاخصه هماستانی مورد توجه قرار گیرد، شاخصههای ملی مورد توجه قرار گرفته است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به انتخابات سال 84 نیز اظهار داشت: در سال 84 مشاهده کردیم که دقیقاً خلاف این روند اتفاق افتاد و در انتخابات آن سال شاهد آن بودیم که هر نامزد در استانها و شهرستانهای زادگاه خودشان حائز رأی اکثریت شدند.
حقشناس خاطرنشان کرد: در انتخابات سال 84 قالیباف در استان خراسان رأی اول، لاریجانی حائز اکثریت آرا در مازندران و رأی اول به مهرعلیزاده در استانهای آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل بود. همچنین اختصاص رأی اول به هاشمی در استان کرمان و اختصاص رأی اول استان سمنان به احمدینژاد و اختصاص رأی اول به کروبی در استان لرستان بود.
وی تأکید کرد: گذار از انتخابات سال 84 به انتخابات 92 نشانگر رشد عقلانیت و جایگزینی نگرش ملی بهجای نگرش قومی و منطقهای است که میتوانست بهعنوان یک تهدید محسوب شود.
عضو شورای مرکزی اعتماد ملی در خصوص ترکیب آرای رئیس جمهور منتخب گفت: در انتخابات امسال و ترکیب آرای رئیس جمهور منتخب میبینیم که در استانهای کردستان و سیستان و بلوچستان که اکثراً آرای این دو استان کم بود و یا از کل کشور متفاوت بود، میبینیم که در این انتخابات با سراسر کشور همگونی داشت و آرای روحانی در این دو استان از تعداد آرایش در استان زادگاهش بیشتر بوده است.
حقشناس اضافه کرد: مورد دیگر که میبینیم این است که با توجه به رقابتی که بین دو شهر سمنان و شاهرود در استان سمنان وجود دارد و با وجود اینکه روحانی متولد سمنان است، اما میزان آرای روحانی در شهر شاهرود بیشتر از سمنان است که نشان میدهد تمام شاخصها دارای تفاوت جدی نسبت به قبل و نشانگر نوعی عقلانیت است.
وی با بیان اینکه رقابتهای قدیمی کاملاً در این انتخابات فراموش شد، اظهار داشت: شاهد بودیم که مسائل ملی و کلان جایگزین مسائل منطقهای و خرد شد که این مورد برای بار اول اتفاق افتاد و یا حتی شاهد آن بودیم که بحثهای دینی در این انتخابات تأثیری نداشت و در استانهایی که اهل سنت در آنها ساکن هستند، تفاوتی با آرای دیگر مناطق ندارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در این انتخابات دیدیم که آرای شمال کشور و جنوب کشور، شرق کشور با غرب کشور و یا مذاهب مختلف دارای همگونی یکسان بود و در 4 گوشه کشور شاهد نتایج یکسان بودیم که این مورد نیاز به مطالعه جدی توسط کارشناسان و تحلیلگران مردمشناسی و جامعهشناسی سیاسی دارد و علیرغم تمام تلاشهایی که دشمنان پس از 30 سال برای ایجاد تفرقه و تشتت و افزایش ناامنی انجام دادند میبینیم که اقوام فارس، کرد، بلوچ، تالشی، عرب، لر و ترک بدون هیچ تعلقی به مباحث منطقهای در سطح کلان تصمیمگیری میکنند. اما متأسفانه بدین مورد بسیار کم پرداخته شده است.
حقشناس در خصوص رأی آوردن شعار اعتدالگرایی و وجود افراط و تفریط در دولتهای گذشته، گفت: این مسئله بیشتر متأثر از دولت قبل است و دولتهای قبل از دولت نهم و دهم بهعلت فاصله گرفتن زمانی از اثر آنها کاسته میشود.
وی خاطرنشان کرد: در دولت نهم و دهم شاهد اقداماتی بودیم که باعث بروز افزایش ناکارآمدی و یا حتی افزایش اختلافات بین 3 قوا شد که مسبب این شد که کشور را بهعنوان جامعهای پرتنش در داخل و خارج از کشور معرفی کنیم و با توجه به شرایط و تحولات منطقهای کشور نیاز به ثبات دارد و به دولتی تدبیرگرا و در عین حال تعالیگرا که موقعیت ایران را در جامعه جهانی رشد دهد و از حقوق حقه ملت ایران در تمامی حوزهها با منطق قوی و زبان تفاهم دفاع کند.
عضو شورای مرکزی اعتماد ملی در خصوص تندرویهای انجام گرفته شده در دولت اصلاحات نیز گفت: در جریان دولت اصلاحات نیز جریاناتی وجود داشتند که تندرویهایی انجام میدادند و در دوران خاتمی افراطیون اصلاحطلب بحث عبور از وی را مطرح کردند و با وی تقابلهایی داشتند.
وی ادامه داد: در دولت خاتمی نیز شاهد افراطیگریهایی بودیم و در دولت احمدینژاد شاهد تفریطگرایی. البته احمدینژاد در دولت خود نقش لیدر تفریطگرایی داشت، اما خاتمی با افراطیون اصلاحطلب مشکل داشت.