آفتابنیوز : وي با اشاره به اينكه ايران و بسياري از كشورهاي ديگر اكنون بر اين باورند كه روند فعلي اجراي NPT ناعادلانه است، به اسرائيل به عنوان نمونهاي از نقض معاهده NPT اشاره كرد.
اين مدير آمريكايي با اشاره به اينكه كاملاً بر اين باور است كه ايران قصد حركت به سوي ساخت تسليحاتي هستهاي را ندارد، افزود: حتي اگر شرايط امنيتي منطقه هم باعث شود در آينده چنين تمايل شكل گيرد.
بازهم اين مسأله به نفع ايران نخواهد بود چرا كه باعث تخريب شرايط امنيتي بهگونهاي نامساعدتر خواهد شد به باور سيرينسيونه، در صورت حركت ايران به اينسو ساير كشورها به اين نتيجه ميرسند كه بايد با قدرت ايران رقابت كرد و اين امر باعث ميشود تا مسابقهاي هستهاي در منطقه شكل گيرد.
پژوهشگر مؤسسه كارنگي با اشاره به اينكه ممكن است برخي كشورها در اين شرايط رقابت با ايران را در سرلوحه اقدامات خود قرار دهند افزود: از نگاه من اولين كشوري كه اين رقابت را آغاز خواهد كرد، عربستان سعودي است.
اين كشور ميتواند از رابطه خود با پاكستان استفاده كرده و از اين كشور دعوت كند تسليحات هستهاي خود را در عربستان مستقر كند. اين نمونه كاري است كه پيشتر غربيها در رابطه با آمريكا انجام داده و از اين كشور خواستند تسليحات هستهاياش را در خاك آنها مستقر كند. اين امر حتي ناقض NPT نيز نميباشد. در مرحله بعد، تركيه و حتي دولت جديد عراق هم ممكن است به اين روند تسليحاتي دامن بزنند.
سيرينسيونه با انتقاد مجدد از NPT به عنوان معاهدهاي تبعيضآميز كه كشورها را به دارندگان تسليحات هستهاي و فاقد آن تقسيمبندي ميكند افزود: اكنون روند تبعيضآميز ديگري در زمينه غنيسازي در حال شكلگيري است و قرار است كشورها به دارندگان حق غنيسازي و فاقد اين حق تقسيم شوند. اين در حالي است كه جامعه بينالملل تحمل يك رژيم تبعيضآميز ديگر را ندارد.
مدير بخش عدم تكثير مؤسسه كارنگي افزود: ما دو پيشنهاد به آژانس و شخص البرادعي ارائه داديم تا استانداردي يگانه در اين زمينه شكل گيرد. وي پيشنهادهاي اين مؤسسه را تشكيل كنسرسيومهاي چند مليتي منطقهاي براي غنيسازي و بازفرآوري سوخت و يا ايجاد بانك سوختي كه تضمينكننده دسترسي تمامي اعضا به سوخت مورد نياز و خدمات ارائه شده باشد، برشمرد.