گفت و گو با قدرت ا... عليخانيدرباره كارشكنيهاي احتمالي مخالفان دولت جديد
آفتابنیوز : آفتاب: مسعود كاظمي- يكي از نزديك ترين ياران و همرزمانهاشميرفسنجاني در مبارزه با نظام پهلوي است. شيخ قدرت ا... عليخاني افتخار خود را در اين ميداند كه از ابتداي انقلاب حاميسه نفر بوده است: شهيد بهشتي، آيت ا... خامنهاي و آيت ا...هاشميرفسنجاني. وي از معدود كساني بود كه در روزهاي سخت پس از انتخابات رياست جمهوري 88 با جديت ازهاشميو بيت امام دفاع كرد. با وي درباره انتخابات و دولت آينده در پشتبام خانه اش در جماران به گفت و گو نشستيم. جايي كه به خانه سيد محمد خاتميوهاشميرفسنجاني نيز اشراف دارد. شيخ خود با روي باز از ما با چاي و ميوه پذيرايي كرد. شيخ ميگويد؛ قبل از انتخابات به كوچه ما ميگفتند كوچه ورشكستهها !؟
بعد از انتخابات فضاي نشاط و اميد جامعه را فراگرفت ، شما شرايط بهوجود آمده را چطور ارزيابي ميكنيد؟توده مردم احساس آرامش دارند و خوشحال هستند. اما سياسيون از 2 گروه تشكيل ميشوند، ممکن است دیدگاه متفاوتی داشته باشند. سياسيوني كه از جناب آقاي روحاني حمايت كردند طبيعتا از این پيروزي خوشحال و اميدوار به آينده هستند. دسته دوم سياسيوني هستند كه از رقباي آقاي روحاني حمايت كردند. آنها خود تقسيم بندي دارند. برخی منطقی عمل کرده اند و واقعیات را پذیرفته اند، به برخی هم شوك وارد شده و هنوز به خود نيامده اند. اما بخشي از آنان هستند که از همین ابتدا شروع به خط و نشان كشيدن كرده اند. متاسفانه برخی به واسطه مسائل جناحی در اين فكر هستند كه چگونه براي دولت منتخب مشكل آفريني كنند.
برخي از رقباي آقاي روحاني مدعي هستند كه ايشان به دليل روحاني بودنش راي آورد. نظر شما در اين رابطه چيست؟البته اينكه مردم يك نامزد روحاني را به عنوان رئيسجمهور انتخاب كردند مسئله كوچكي نيست. آن هم در شرايطي كه برخي تشكلهاي سنتي روحانيت و تمامياصولگرايان از رقباي غير روحاني حمايت ميكردند. قبلاً هم گفتهام كه با اقدامهاشميدر ورود به انتخابات اميد مردم مجددا زنده شد آن هم به واسطه يك چهره اصيل، روحاني، انقلابي و يار امام و رهبري و در ادامه نيز رأي مردم به يك روحاني تعلق گرفت. كسي كه گفتمانش مورد قبول مردم بود، كسي كه نه از افراط و تفريط كه از اعتدال سخن ميگفت، روحاني توانست به واسطه گفتمان خود، برنامههاي خود، حمايت اصلاحطلبان و كنارهگيري يك نامزد اصلاحطلب در كنار حمايت مؤثر و تعيين كننده آيتا...هاشميو جناب آقای خاتمی، راي مردم را جلب كند.
اما از طرف دیگر آقاي روحاني داراي شخصيت خاصي است و ديدگاه و نظرات خاص خودش را دارد. شخصيت ايشان داراي امتيازاتي است كه روحاني بودن يكي از آنهاست. ايشان نماينده رهبري در شوراي امنيت ملي است. سالها دبير اين شورا بوده و وضعيت بين المللي را كاملا ميشناسد بر پرونده هسته اي ايران اشراف دارد. زيبا سخن ميگويد. آقاي روحاني در مناظرات برگزار شده، درخشيد. اما جداي از تمام اين مسائل، همانطور که اشاره کردم ديگر امتياز بزرگ ايشان اين بود كه از حمايت صريح و روشن آيت ا...هاشميرفسنجاني و جناب حجت الاسلام و المسلمين سيد محمد خاتميو كل جريان اصلاح طلبي برخوردار بود.آقاي مجيد انصاري تعريف ميكرد كه وقتي براي تبليغات انتخاباتي آقاي روحاني به كرمان رفته بودند جمعيت عظيميرا ديده اند كه براي استقبال از آقاي روحاني آمده بودند. مجري مراسم موفق به اجراي برنامه خود نشد و با ورود آقاي روحاني مردم شعار سلام برهاشمي، درود بر خاتميسر دادند. اصولگراها بايد بررسي كنند ببينند چه بلايي بر سر كشور آورده اند كه اسمهاشميو خاتمي، مردم را تا اين حد به وجد ميآورد.اين زيركي آقاي روحاني است كه ميفهمد جامعه تشنه چيست.
اصولگرايان در 8 سال گذشته عملكردي داشتند كه موفق نبود و به شكست ايشان در انتخابات منجر شد. شما رفتار اين جريان را قبل و بعد از انتخابات چگونه ميبينيد؟اگر اصولگرايان از روز اول آغاز به كار دولت احمدينژاد و در قبال اولين قانونگريزيها و افراط كاريهاي وي و تخريب شخصيتها و... از سوي اطرافيان او واكنش نشان ميدادند، ميتوانستند با جدا كردن حساب خود از وي در اين انتخابات هم وزنه مهميباشند. خطاي بزرگ اصولگرايان اين بود كه تمام داشتههاي خود را در سبد احمدينژاد گذاشتند و در زماني سعي كردند از او اعلام برائت كنند و مشكلات كشور را به او نسبت دهند كه مردم ديگر پذيراي آن نبودند. خطاي مهم ديگر اصولگرايان اكنون نيز اين است كه به جاي آسيبشناسي از انتخابات اخير و دلايل شكست خودشان، يك تحليل سادهانگارانه و يك موضع غلط را دنبال ميكنند. تحليل سادهانگارانه اين است كه ميگويند اگر رقباي دكتر روحاني متحد بودند، ميتوانستند روحاني را شكست دهند. در حالي كه همگان ميدانند با كنارهگيري افرادي چون ولايتي و قاليباف بخش عمده آراي آنها به سمت روحاني ميرفت و نه نامزد واحد اصولگرايان و يا فردي مانند محسن رضايي كه يك نامزد مستقل بود و آرايش به واسطه برنامههاي مطرح شده و تمركزش بر حوزه اقتصاد بود، نه تعلق به اصولگرایی. موضع غلطي هم كه اصولگرايان اتخاذ كردهاند، اين است كه به رغم رأي نياوردن نامزدهايشان، بهدنبال مصادره رئيسجمهور منتخب هستند.
با اين حال اين انتخابات،انتخاباتي بود كه همه طرفها به ويژه مردم و نظام برنده آن بودند. برخي ميگويند اين انتخابات با پيروزي روحاني در واقع نه به دولت احمدينژاد بود. اين كار نيز سادهانگارانه و البته غيرمنصفانه است. چون از يك طرف نقش حاميان روحاني و شخصيت و برنامههاي آقاي روحاني را ناديده ميگيرند و از سوي ديگر نه مردم گفتماني كه 8 سال حاميدولت احمدينژاد بوده را ناديده گرفته و آن را به شخص احمدينژاد تقليل ميدهند.
شما از نزديكان آقايهاشميهستيد ميتوانيد اولين واكنش ايشان بعد از ردصلاحيت را بازگو كنيد؟فرداي همان شب من به منزل ايشان رفتم و ديدم قبل از من آقاي ناطق نوري آمده اند. آقاي ناطق مرد شريف و بزرگ منشي است كه براي دلجويي از آقايهاشميآمده بود. من و آقاي ناطق بسيار ناراحت بوديم. آقايهاشميآماده رفتن به مجمع بودند، ايشان به من گفتند آقاي عليخاني مبادا ناراحت باشيد، مانند من برخورد كنيد. مانند قبل از ديشب. مانند روز ثبت نام. حال كه صلاحيتم احراز نشده هيچ تغييري در من ایجاد نشده است. اين بسيار پر معناست. اين بزرگواري ايشان است. فرمودند من تكليفي داشتم كه به خواست مردم و بزرگان وارد صحنه شوم. حال برخي طور ديگري صلاح ديدند. بعد از اين اتفاق ما از زبان آقايهاشميجز خير چيزي نشنيديم حتي براي كساني كه اين كار را كردند. بزرگترين خصيصه آقايهاشميصبر و تحمل ايشان است. پس از اتفاقات سال 88 عده اي آمدند جلوي در منزل ايشان شعار دادند و هر ميزان كه تصور كنيد هتاكي كردند. اما ايشان ذره اي تغيير در احوالشان ايجاد نشد.
با توجه به بدنه اجتماعي راي دهندگان به آقاي روحاني شما نقشه راه آينده دولت ايشان را چگونه ميبينيد؟ بالاخره كساني كه به ايشان راي داده اند مطالباتي دارند؟ايشان برنامهها و شعارهایی ارائه داده اند که مردم بر اساس آن راي داده اند. مردم با كسي عقد اخوت نبسته اند و قطعا توقعاتي دارند. دولت جديد بايد به گونهاي عمل كند (در همراهي ساير قوا به ويژه مجلس) كه اميدها زنده نگه داشته شود. حفظ اين روند از كسب آن دشوارتر است. يقيناً مردم انتظاري از آقاي روحاني بيش از آنچه كه در انتخابات گفته ندارند، رئيس جمهور منتخب هم به شعارهايي كه داده اند پايبند هستند و در اكثر سخنان پس از انتخابشان بر جمله كليدي «من به عهد خود با مردم پايبندم» تأكيد ميكنند.
جريان شكست خورده در انتخابات به انحاي مختلف آقاي روحاني را تهديد ميكنند كه فلان شخص و فلان جريان اگر در دولت آينده باشند كساني هستند كه برخورد ميكنند. اين نوع تهديدها را ما از ناحيه روزنامه كيهان و برخي اعضاي جبهه پايداري و اشخاصي مانند حسين ا...كرم ميبينيم.مدیر کیهان كه عادت دارد. مخالف خواني ايشان معروف است. ایشان روزي در حمايت از احمدي نژاد به نقطه اي ميرسد كه هر عقل سليميرا حیران ميكند و گاهی هم در نقد و تخريب احمدي نژاد گوي سبقت را از دیگران ميرباید. اين گروهها و اشخاصي كه شما ميگوييد وزن شان در انتخابات اخیر مشخص شد و شایسته است که متناسب با پايگاه سياسي و اجتماعيشان صحبت كنند.
اگر از شما آدرس كابينه آقاي روحاني را بخواهيم ما را به كدام جهت هدايت ميكنيد؟ كابينه آقايهاشمي؟آقاي روحاني براي خودشان مشي و روش مستقلي دارند. ايشان شناخت خوبي از شرايط كشور و متخصصان دارند و قطعا كابينه مختص به خود را خواهند داشت. البته ميتوان انتظار داشت دولت جديد مركب از مديران و چهرههاي امتحان پس داده همراه با بهره گيري از طيف گستردهاي از اساتيد، نخبگان و كارشناسان باشد. به تعبيري افرادي در مسند امور قرار بگيرند كه توانايي اداره وزارتخانهها و نهادها را داشته باشند و ديگر دوران كسب تجربه در عاليترين سطوح و نيز دوران آزمون و خطا پايان يابد. اين امر از دو جهت دنبال ميشود که مهمترین آن تشكيل كارگروههايي براي شناسايي بهترين گزينهها و ارزيابي برنامهها است و احتمالا در تکمیل آن مشورت با شخصيتها تا انشاءا... استقرار دولت جديد مصادف با عمل حول محور برنامه و ايجاد ثبات در مديريتها باشد.
دوره آقاي خاتمي، ايشان چند بار فرمودند كه من هر 9 روز يك بحران داشتم . آيا ممكن است دوباره همين اتفاق براي دولت آقاي روحاني هم بيفتد؟نه. بعید ميدانم براي آقاي روحاني اين اتفاق رخ دهد. آقاي روحاني از ابتدا يك كابينه معتدل شكل خواهد داد تا اين مسائل به وجود نيايد. زبان و ديدگاه آقاي خاتميو روحاني متفاوت است. البته آقاي روحاني از ديدگاههاي بسيار انديشمندانه جناب آقاي خاتمياستفاده كرده و ميكنند اما در عمل روش خود را دارند.
آقاي روحاني دولت را در وضعيت بدي تحويل ميگيرند. تحريم، كسري بودجه و ...
احمدي نژاد كه به غلط ميگويد همه چيز عالي و خوب است...
خب خودتان ميگوييد به غلط. با اين وضع چقدر ميتوان به آينده و حل مشكلات اميدوار بود؟يكي از كارهاي مهميكه پيش از آغاز دولت جديد بايد صورت گيرد اين است كه نسبت به واقعيات موجود شفافسازي شود. در همه حوزهها: اقتصاد، سياست خارجي و... مردم بايد بدانند دولت منتخب در چه شرايطي كار خود را آغاز ميكند؟ نرخ واقعي اشتغال، بيكاري، رشد صنعتي و اقتصادي، تورم چقدر است؟ دولت كنوني در بيان دستاوردهاي 8 سالهاش از اغراق همچون گذشته پرهيز نميكند. آمارها دستكاري شدهاند به گونهاي كه صداي اصولگرايان و مجلسيان هم درآمده است. بنابراين بايد واقعيات را به شكلي بيان كرد كه مردم بدانند اين دولت تحت چه شرايطي روي كار ميآيد تا در زمان پايان دولت، آمار آن زمان با آمار واقعي كنوني و نه آمارهاي اغراقآميز بيان شده از سوي دولت احمدينژاد، مقايسه شود.
در اين راه همانطور كه دكتر روحاني از گذشته تا به امروز نشان داده، همراهي و هماهنگياش با رهبري را ادامه خواهد داد. رئيس جمهور بايد با رهبري هماهنگ باشد و البته نياز است براي حل مشكلات كشور، پيشبرد امور و تحقق وعدههاي رئيسجمهور ساير نهادها، قوا، مسئولان و دستگاههاي مختلف با رئيسجمهور هماهنگ و همراه باشند. چرا كه اين دولت با توجه به مشكلات عديده داخلي به ويژه در حوزه اقتصادي و نيز مسائل خارجي با چالشهاي جدي مواجه است و كار سختي براي سامان دادن به اين امور پس از آسيبهاي جدي ساليان گذشته، وجود دارد.
منبع: روزنامه قانون