آفتاب: دانشمندان استرالیایی لباس شنای ضدکوسه طراحی کردهاند که غواصان را با مخفیکردن بدنهایشان در دریا نامرئی میکند یا این توهم را در کوسهها پدید میآورد که این افراد موجوداتی سمی هستند.
تیمی از محققان دانشگاه وسترن استرالیا با همکاری طراحانی از شرکت «سیستمهای کاهش خطر کوسه» (SAMS) این لباسها را تولید کردهاند.
کوسهها الگوی آبی لباس موسوم به Elude را نمیبینند زیرا این آبزیان کوررنگ هستند؛ این در حالی است که خطوط موجود بر روی لباس دیگری به نام Diverter رنگهای ماهی سمی را جهت هشدار به کوسهها تقلید میکنند.
دانشمندان جدیدا دریافتهاند کوسهها کوررنگ هستند و با وجود این که این حیوانات به قوه بویاییشان وابستهاند، در فاز نهایی و مرگبار حملهشان به شدت به قوه بصری متکیاند.
الگوی لباس Elude از رنگبندی و شکلبندی استفاده میکند که دیدن آن برای کوسه دشوار بوده و با رنگهای پسزمینه ترکیب میشود.
ترکیب رنگهای متضاد و انواع و اندازههای مختلف اشکال، اثر مطلوب را در اعماق و فواصل متعدد تضمین میکند.
به گفته مقامات شرکت طراح، در حالی که کوسهای ممکن است شخصی را در آب حس کند یا بو بکشد، کمتر محتمل است که در صورت عدم دیدن، به وی حمله کند.
دانشمندان SAMS و دانشگاه وسترن همچنین لباسی را تولید کردهاند که Diverter نام دارد و کوسهها را میترساند.
به گزارش ایسنا،این لباس دارای خطوط سفیدرنگ است که بر روی پوست تعدادی از حیوانات و ماهیهای سمی مشاهده میشود و برای ایجاد این توهم در کوسه طراحی شده که غواص خطرناک است. طراحان همچنین استیکرهای تخته موجسواری مطابق با آن را طراحی کردهاند.
به گفته SAMS، شواهد نشان میدهد که یک الگوی خطدار به عنوان بازدارنده یا دافع کوسهها عمل میکند و این که رنگهای بسیار خاص، اشکال و ابعاد به همراه یکدیگر دارای اثر ماگزیمم هستند.
دانشمندان به طیف انعکاسی یا ویژگیهای منعکسکننده نوری رنگهای مختلف که در اعماق مختلف آب تغییر میکنند، علاقه فراوانی دارند.
با مختلکردن حس بینایی کوسهها، حمله آنها میتواند منحرف شده یا دست کم به تعویق بیفتد و این امر امکان فرار را برای غواص فراهم میکند.
تیم علمی تحقیقات فراوانی را برای مطالعه چگونگی دیدن و شکارکردن کوسهها در زیر آب انجام دادند.
پروفسور شاون کولین و پروفسور ناتان هارت از دانشگاه وسترن، از تکنیکهای زیستمولکولی برای مطالعه ژنهای مسئول کدبندی رنگدانههای بصری شبکیه متعلق به گونههایی خاص از کوسههای بزرگ استفاده کردند.
هدف آنها ایزولهکردن اثری است که رنگها و اشکال خاص بر روی سیستمهای حسی کوسهها دارند.
این محققان با استفاده از نرمافزار تحقیقاتی متخصص، میدانهای نوری متعددی را برای تعیین قدرت حلوفصل فضایی، حساسیت طیفی و توانایی جمعآوری نوری سیستم بصری کوسه مدلبندی کردند.
یافتههای آنها به طراحی یک سطح الگوبندیشده منجر شد که برای کوسهها یا غیرقابلتشخیص یا خطرناک به نظر میرسد.