آفتابنیوز : آفتاب: بابک دربیکی - عضو هیات علمی دانشگاه، در خصوص سیاست های کلان فرهنگی دولت یازدهم و نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این حوزه گفت: سیاست های فرهنگی دولت تنها در رویکرد و یا عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خلاصه نمی شود. شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش و حتی سازمان گردشگری و میراث فرهنگی، همگی به نوعی در سیاست گذاری در این حوزه موثرند.
به گزارش تینا پرس(تدبیر) وی همچنین تعامل با مجلس و ایجاد گفتمان مشترک با سایر نهادهای ذی نفوذ در حکومت از جمله قوای انتظامی و قوه قضاییه را در این زمینه موثر دانست. به زعم او، رویکردهای حاکم در خصوص موضوعات فرهنگی کشور، به دلیل پیچیدگی هایی که دارند تنها از طریق سیاست های دولت به دست نمی آیند بلکه برآیند دیدگاه های مختلف در حاکمیت و حتی در عالی ترین سطوح سیاسی کشور است. لذا این که بار کل سیاست های فرهنگی، بلکه حتی اعمال سیاست ها را به دوش یک وزارت خانه بگذاریم، با واقعیات کشور سازگار نیست. در عین حال، وی بر این نکته که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این بحث، از جایگاهی ویژه برخوردار بوده و اهمیت زیادی دارد، تاکید می کند.
این فعال اجتماعی معتقد است که در حوزه فرهنگ، بیش از آن که سیاست های اعلامی مهم باشد، سیاست های اعمالی که معمولا در تعاملات پنهان و پیدا با نهادهایی که ظاهرا کم و بیش، قانونی و یا سلیقه ای با موضوعات فرهنگی سروکار داشته و یا در آن دخالت دارند، شکل می گیرند مهم است. بنابراین باید با وجود دشواری های زیاد، تلاش کرد تا در موضوعات فرهنگی، به درک مشترک و یا حداقل ادبیات مشترکی با نیروهای موثر دیگر، در خارج از دولت دست یافت تا هنرمندان و اهل فرهنگ با موانع فرا قانونی و یا سلیقه ای در امور خود مواجه نشوند. در این راه، تعامل وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با نهادهای دیگر، مقبولیت وی و دیپلماسی اتخاذی برای دست یابی به این امر دارای اهمیتی حیاتی است.
از نظر این دانش آموخته ی ارتباطات اجتماعی، نقش مهم دولت یازدهم در حوزه فرهنگ و هنر، بیش از هر چیز باید حمایت از هنرمندان و اهل فرهنگ مستقل و منتقد باشد. از همین رو وی معتقد است که شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، همراه با درک موضوعات مربوط به حوزه فرهنگ و هنر، باید از قدرت مذاکره و چانه زنی نیز در حوزه های مختلف برخوردار باشد.
وی در این خصوص که آیا گزینه مطرح وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی جنتی، می تواند انتظارات اهل هنر و فرهنگ را برآورده سازد، گفت: خواست های این افراد و گروه ها روشن است اما به همان اندازه هم پاسخ گویی به آن از جنبه عملی، دشوار است، چرا که این انتظارات، گاه در تضاد با سلایق افرادی قرار می گیرد که به هر دلیلی، از ابزار قدرت نیز برای اعمال نظرات خود برخوردارند. علی جنتی، گرچه در بین اهل هنر و فرهنگ شاید کمتر شناخته شده و همین باعث طرح نگرانی هایی باشد، اما نباید در مورد وی دچار قضاوت زودهنگام شد. همان طور که خود وی در یکی از مصاحبه هایش گفته، نسبت فرزندی وی با دبیر شورای نگهبان، الزامی برای یکسانی تفکر و گرایشات سیاسی نیست.
وی ادامه داد: اگر کمی به واقعیات و نیز ساخت قدرت در کشور توجه کنیم، به نظر می رسد بیش از آن که نیازمند آن باشیم که یک هنرمند شناخته شده یا یک فردی با پیشینه ی فرهنگی قابل اعتنا در راس این وزارت خانه قرار گیرد، نیاز داریم کسی باشد که بتواند از چنین چهره هایی در برابر تندبادهای سیاسی و فشارهای مختلف حمایت کند. از همین رو، من اصلا جنتی را نه تنها گزینه ی نامناسبی نمی بینم بلکه معتقدم در صورت استفاده از نیروهای کارآمد در حلقه های مدیریتی وزارت متبوعش، می تواند به چهره ای اثرگذار در حوزه فرهنگی و هنری کشور تبدیل شود.
به اعتقاد دربیکی، در این راه باید از فضای عقلانی حاکم شده بر جامعه که دوری از فضای التهابی را پیش گرفته، به اندازه ی کافی بهره برد. خوشبختانه جامعه در یک رویکرد جمعی و موثر، نشان داده است که به سوی نزاع و التهاب نمی رود.
به گفته ی این فعال اجتماعی، مهم ترین دستاورد این انتخابات، دوری از سیاست های متعصبانه و مخدوش شدن خط کشی های ناکارآمد بین نیروهای سیاسی مختلف بود، به طوری که بسیاری از اصولگرایان و اصلاح طلبان را برای حمایت از خط اعتدال، در کنار یکدیگر قرار دارند. بدیهی است این فضا، باید در سطح سیاست های فرهنگی جامعه نیز به درستی پاسخ داده شود و از ارائه ی انتظاراتی که می تواند به از دست رفتن دستاوردهای انتخابات بیانجامد، بر حذر بود.