کد خبر: ۲۰۵۷۱۲
تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۰:۲۲

وزیر اطلاعاتی که از سرمایه‌های اجتماعی می‌گوید

مهم ترین نکته مثبت، مهم و اساسی برنامه های آقای علوی، که رویکرد اصلی او در دفاعیاتش را نیز تشکیل می داد، توجه به سرمایه اجتماعی است که در چند سال گذشته، خواسته و یا ناخواسته، منطقی یا غیرمنطقی، از نظر بنده دچار خدشه جدی شده و کاهش یافته بود
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: روز گذشته وزیر اطلاعات دولت تدبیر و امید به جمع نمایندگان رفت تا از برنامه ها و رویکردهای در پیش روی وزارتخانه ای بگوید که به مثابه سپری محافظتی امنیت و ثبات کشور مرهون فعالیت ها و اقدامات آنان است. در هزاره سوم مقوله امنیت تنها معطوف به کنش در سطوح جاسوسی و ضد جاسوسی نبوده و دایره شمول آن به حوزه های مختلفی تسری یافته و کارشناسان این حوزه معتقدند بیش و پیش از هر نکته ای برانگیختگی حس همذات پنداری میان توده های مختلف و متکثر مردم می تواند امنیت پایدار را محقق کرده و در جامعه مستولی سازد. 

حال برنامه های ارائه شده از سوی حجت الاسلام علوی فارغ از ظرفیت سازی و بهینه سازی کارکردهای عملیاتی و امنیتی پیش تدوین شده و سازمانی این نهاد که در برهه های مختلف توسط سربازان گمنان امام زمان پیگیری شده و در جای خود حائز اهمیت است به الزامات برهه و زمانه فعلی نیز عنایت داشته و در راستای برانگیختی حس همذات پنداری به حوزه های جدیدی نیز ورود کرده و از توجه به مقوله سرمایه های اجتماعی با عنایت به رویکرد های همپوشان و هم افزا در برنامه وی برای اداره وزارت اطلاعات مورد اشاره قرار گرفته است. نکته ای که می تواند نقطه عزیمتی در جهت برقراری ساز و کارهای مرصوص و تعامل مدارانه میان نیروهای امنیتی ونخبگان و طیف هایی باشد که در ادواری نگاه نا همراستا به آنان باعث انشقاق و بالتبع آن سوء استفاده مغرضان شده بود. بی گمان سخنان روز گذشته علوی با استقبال و اقبال گسترده ای در میان طیف های نخبه کشور روبرو خواهد شد و نسیم امیدواری از هم اکنون بطور ملموس در حال وزیدن است. در همین رابطه گفتگویی با دکتر بابک دربیگی کارشناس ارتباطات و از فعالین عرصه رسانه ای انجام داده ایم که در پی می آید. 

بابک دربیکی، در مصاحبه با سایت خرداد در خصوص برنامه های ارائه شده وزیر پیشنهادی اطلاعات می گوید: «به نظر من مهم ترین نکته مثبت، مهم و اساسی برنامه های آقای علوی، که رویکرد اصلی او در دفاعیاتش را نیز تشکیل می داد،  توجه به سرمایه اجتماعی است که در چند سال گذشته، خواسته و یا ناخواسته، منطقی یا غیرمنطقی، از نظر بنده دچار خدشه جدی شده و کاهش یافته بود.»

این استاد دانشگاه و فعال امور رسانه ای در ادامه گفت: «امید به آینده، افزایش اعتماد اجتماعی و تلاش برای مشارکت همه مردم در امور اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، از نکات کلیدی برنامه های علوی بود که می توان آن را نقطه عطفی در رویکرد امنیتی ترین نهاد کشور خواند. اگر وزارت اطلاعات، بتواند سازوکارهای چنین رویکردی را فراهم کرده، آن را نهادینه کند، بزرگ ترین خدمت را به جامعه کرده است؛ چرا که مبنای تلاش برای سازندگی، رشد و توسعه کشور، همین سرمایه اجتماعی است.»

دربیکی معتقد است که در عین حال، تصویری که علوی از وزارت تحت مدیریت آینده اش ارائه کرد، تصویری است که نه تنها با شعارهای اولیه دکتر روحانی بلکه با خواست بسیاری از فعالان اجتماعی همخوان و همسو است؛ وزارت اطلاعاتی با رویکرد حمایتی از فعالان اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و منسجم و مقتدر در برابر دشمنان کشور. تصویری که از نظر این فعال سیاسی، در صورت تحقق، مهم ترین بسترهای انسجام اجتماعی و رشد و توسعه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را فراهم خواهد کرد.

به زعم این عضو هیات علمی دانشگاه، اگر حس امید به آینده جامعه وجود داشته باشد، بسیاری از مشکلات قابل حل خواهد بود و با صراحتی که وزیر پیشنهادی اطلاعات در القای این حس به جامعه نشان داد، می توان انتظار داشت که این وزارت خانه، علی رغم همه مشکلاتی که با آن مواجه خواهد بود، به دلیل همین رویکرد سازنده، بتواند از موفق ترین نهادهای اجرایی و امنیتی کشور در 4 سال آتی بوده، در عین حال از تعامل مثبت با فعالان عرصه های مختلف برخوردار باشد.
او همچنین از دیگر نکات مهم برنامه های علوی را نگرش خوب و مثبت وی در خصوص ایرانیان خارج از کشور به عنوان بخشی از سرمایه ملی انسانی برشمرد و گفت: «گرچه معمولا در بین مسئولان کمتر از کسی ایرانیان خارج از کشور را جزئی از سرمایه انسانی نمی داند و رویکرد مثبتی به آنان در زمینه های مختلف در گفتار از خود نشان نمی دهد، اما در عمل، معمولا نگاه به موضوع ایرانیان خارج از کشور، بیشتر یا بخشی از تبلیغات کلیشه ای مسئولان شده و یا نسبت به آنان، رویکردی ابزاری وجود دارد. به همین خاطر است که علی رغم مخارج زیاد در دو دولت پیشین برای جلب نظر ایرانیان خارج از کشور، نتیجه ملموس و مناسبی به دست نیامد. اما اکنون این رویکرد در نگاه آقای علوی، به گونه ای منطقی تر و واقعی تر جلوه می کند، چرا که این نگاه، به طور مجزا طرح نشده و در چارچوب کلیت برنامه ای منسجم و با اجزای همسو، طرح گردیده است.»

دربیکی در پایان ضمن آرزوی این که این وزیر بتواند با رای بالا از مجلس رای اعتماد بگیرد، گفت: «اگر در 24 خرداد، به واسطه پیروزی نسیم امید در کشور وزیدن گرفت، اکنون با رویکرد وزیر پیشنهادی وزارت اطلاعات، موج امید در فعالان عرصه های مختلف اجتماعی بپاخاسته است.»
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین