کد خبر: ۲۰۸۲۸۵
تاریخ انتشار : ۰۹ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۰

زیباکلام: مشکل غرب در حمله به دمشق "سوریه پس از اسد" است

صادق زیباکلام گفت: در آمریکا‌، انگلیس،‌ فرانسه،‌ هلند و بین کشورهای اروپایی اجماع همگانی علیه اسد وجود ندارد و این به دلیل ماهیت این رژیم نیست؛ بلکه آنها مشکل سوریه پس از بشاراسد را دارند. مخالفان تصور می‌کنند سوریه به سرنوشت عراق مواجه خواهد شد دیکتاتوری سرنگون می‌شود اما به جای آن نمی‌توانند حکومت باثبات در منطقه شکل دهند.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: استاد دانشگاه تهران افزود: تجربه جنگ با عراق تاحدود زیادی ناموفق بود نه به واسطه اینکه صدام را به سرعت کنار گذاشتند بلکه به واسطه اینکه هنوز بعد از گذشت بیش از یک دهه حمله به عراق شاهدیم که این کشور روی ثبات و آرامش را به خود ندیده است. اگرچه رژیم مقتدر و پر صلابت نظامی صدام در کمتر از یک هفته از بین رفت اما از بین بردن رژیم‌هایی مانند صدام یک مساله است و برقراری دموکراسی‌،ثبات و امنیت مساله دیگر است.

وی با بیان این که در غرب نگرانی زیادی برای پس از بشار اسد وجود دارد، معتقد است: والا سرنگونی اسد کمتر از 48 ساعت برای غربی‌ها به درازا نمی‌انجامد و اگر پای غرب به میان آید متحدین اسد هم کار زیادی نمی‌توانند انجام دهند .

زیباکلام ادامه داد: در واقع مساله سوریه، پس از بشار اسد است. شاهدیم اپوزوسیون اسد به طور کلی به جریان بزرگ میانه‌رو و معتدل که در برگیرنده اسلام‌گراها و غیراسلامگراها، سکولارها و مسیحیان است تبدیل می‌شوند و از طرف دیگر جریان بسیار رادیکال و تندروی سلفی که شامل القاعده وهابیون و سلفی‌ها هستند. مشکل و دردسر اساسی این است که از نظر نظامی و تسلیحاتی و سازماندهی گروه دوم گرچه که در اقلیت است اما بسیار مجهز و سازماندهی شده است و مردان آن از جان گذشته و فدایی هستند بنابراین سوریه پس از بشار اسد به آسانی سوریه قابل کنترلی نخواهد بود.

وی گفت: این بزرگترین نگرانی اخوان المسلمین‌، آمریکایی‌ها و سعودی‌ها،‌قطر‌یها و همه طرف‌های درگیر این مساله است زیرا عملا در خلا قدرتی که پس از اسد به وجود می‌آید معارضین رادیکال اسلام گرای القاعده هستند که دست بالا را خواهند داشت و مدت‌های زیادی سوریه در بی‌ثباتی و مشکلات عظیم به سر خواهد برد.

زیباکلام گفت: غرب به هیچ شکل به دنبال تغییر و سرنگونی اسد نیست و این تصمیم به واسطه چین‌،ایران‌،روسیه و حزب‌الله نیست زیرا اگر درگیری به وجود آید در عمل ایران و حزب‌الله چندان نمی توانند مانع سقوط اسد شوند. همچنان که روسیه و چین نتوانستند مانع سقوط صدام حسین شوند اما مشکل غربی‌ها این نیست که با ایران حزب‌الله،‌روسیه و چین چه کنیم زیرا می‌دانند که آنها نمی توانند کار زیادی انجام دهند که مانع سقوط بشاراسد شود ضمن اینکه بیش از 80 درصد مردم سوریه مخالف رژیم اسد هستند اما مشکل اساسی این است که آنها مسلح، سازماندهی شده و رادیکال و فدایی نیستند و دست به کشتار انتحاری نمی‌زنند بلکه اقلیتی وجود دارد که تعدادشان حدود 50 هزار نفر تخمین زده می‌شود که بیشتر شامل اتباع افغان‌،‌اعراب‌،اروپا و آمریکایی‌ها و چچنی‌ها می‌شود و از اطراف و اکناف جریان‌های رادیکال اسلام‌گرا به سوریه آمده‌اند.

وی تاکید کرد: مشکل اساسی با این قریب به 50 هزار نفر نیروی مسلحی است که به شدت افراطی و رادیکال هستند و القاعده به معنای تمام و کامل مساله در این باره فعال است و غرب نمی‌داند با آنها چه کند حتی غرب حاضر نشده که سلاح‌های ضد هوایی مناسبی به مخالفین سوریه بدهد که بتوانند از خود در برابر حملات هواپیماها بمب‌افکن و شکاری اسد از خود دفاع کنند در حالی که غرب به راحتی می‌تواند موشک‌های زمین به هوا در اختیار مخالفین قرار دهد که نیروی هوایی اسد نتواند مخالفان را قتل‌عام کند. غربی‌ها نگرانند زیرا فکر می‌کنند اگر سلاح‌های ضدهوایی را به مخالفین دهند بعید نیست در روزهای بعد از این سلاح‌ها به سمت هواپیماهای مسافربری در فرودگاه‌های آمستردام استفاده شود.

زیباکلام ادامه داد: مشکل غرب گروه‌های رادیکال جهادی در سوریه است اما در عین حال این مساله را هم نمی‌توانیم نادیده بگیریم که اوباما از نظر پرستیژی در این مساله دچار مشکل شده است زیرا آمریکا از ابتدا اعلام کرده خط قرمز ما کاربرد سلاح شیمیایی است بارها و بارها وقتی اوباما در برابر پرسش خبرنگاران و دیگران قرار گرفت که چرا در نسل‌کشی سوریه اقدامی نمی‌کنید گفت: خط قرمز ما استفاده از سلاح‌های شیمیایی است.

وی با بیان اینکه در گذشته بارها از سلاح های شیمیایی استفاده شده اما هیچگاه مشخص نشده که کدام طرف از این سلاح‌ها استفاده کرد‌ه‌اند گفت: نهاد مستقل بین المللی نیز نتوانسته درباره این موضوع اظهار نظر کند اما این بار ابعاد کشتار بسیار گسترده تر بوده است و نمی‌شود از کنار آن به آسانی گذشت و در عین حال هنوز مشخص نیست از جانب کدام طرف این اقدام صورت گرفته است اما با توجه به اینکه منطقه‌ای که مورد حمله شیمیایی قرار گرفته در تصرف مخالفان بوده است بعید نیست که ارتش این اقدام را انجام داده است. اما این احتمال هم وجود دارد که مخالفین دست به این کشتار زده باشند تا افکار عمومی بین‌المللی را علیه بشاراسد تحریک کنند.

زیباکلام گفت که در نهایت چه کسی مسوولیت این کشتار را بر عهده داشته که با بررسی‌های کارشناس سازمان ملل مشخص خواهد شد. اگر مشخص شود که ارتش سوریه این اقدام را انجام داده اوباما و فرانسه و انگلیس نمی‌توانند بگویند دخالت نمی‌کنند اما اگر از جانب مخالفین این کار صورت گرفته باشد بار از شانه غرب برداشته می‌شود واقدامی نخواهند کرد. اگر گزارش نتواند به نتیجه قطعی برسد غرب نمی‌تواند اقدامی انجام دهد بنابراین همه نگاه‌ها به گزارش هیات بازرسین سازمان ملل است.

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به درخواست سازمان ملل برای بررسی شواهد در طول دو هفته آینده گفت: اگر گزارش به نتیجه قطعی نرسیده باشد بشاراسد فعلا مشکلی پیدا نخواهد کرد.

زیباکلام درباره مجموعه مخالفت‌هایی که با سران دولت‌های خواهان جنگ در سوریه مطرح شد گفت: اجماعی که در سال 82 علیه صدام حسین به وجود آمده بود علیه اسد به وجود نیامده و بخش عمده‌ای از آن نه به خاطر عملکرد اسد است زیرا این حکومت چندان خوشنام نیست بلکه به دلیل مشکلات و تجربه تلخی است که در عراق رخ داد.

وی گفت: اگر بازرسان سازمان ملل نتوانند ثابت کنند حمله شیمیایی کار دولت اسد بوده است پیش‌بینی می‌شود هیچ تحول خاصی رخ نخواهد داد و صرفا شاهد تداوم درگیری‌های نظامی محدود بین ارتش سوریه و مخالفین خواهیم بود.

به گزارش ایسنا،این استاد دانشگاه تاکید کرد: در آمریکا‌،انگلیس،‌فرانسه،‌هلند و بین کشورهای اروپایی اجماع همگانی علیه اسد وجود ندارد و این به دلیل ماهیت این رژیم نیست بلکه آنها مشکل سوریه پس از بشاراسد را دارند مخالفان تصور می‌کنند سوریه به سرنوشت عراق مواجه خواهد شد دیکتاتوری سرنگون می‌شود اما به جای آن نمی‌توانند حکومت باثبات در منطقه شکل دهند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین