آفتابنیوز : آفتاب: سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل مدعی شد که روسیه با رفتار خود از مسئولیتهای بینالمللیاش برای حفظ امنیت در جهان طفره میرود.
وی گفت که شورای امنیت دیگر "مسیری عملی" برای پاسخگو شناختن سوریه به خاطر جنایات جنگی نیست.
آمریکا و فرانسه تنها کشورهای حاضر در سن پترزبورگ هستند که به اقدام نظامی علیه سوریه متعهد شدهاند.
پاور در کنفرانسی خبری در نیویورک گفت: حتی در پی نقض فاحش عرف بینالمللی علیه استفاده از سلاحهای شیمیایی، روسیه همچنان شورای امنیت را گروگان نگه داشته و از مسئولیتهای بینالمللیاش طفره میرود. ما متوجه شدهایم، مردم سوریه متوجه شدهاند، که شورای امنیتی که جهان برای مقابله با این بحران نیاز دارد شورای امنیتی نیست که اکنون وجود دارد.
به گزارش بیبیسی، انریکو لتا، نخست وزیر ایتالیا نیز گفته است که این اختلافها در یک شام کاری در سن پترزبورگ بار دیگر آشکار شد.
نخست وزیر ایتالیا در پیامی در شبکه توئیتر نوشت که "گروه ۲۰ اکنون جلسه شام را تمام کرده که در آن اختلافها بر سر سوریه تایید شد."
تلاش برای ایجاد ائتلاف
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا هفته پیش گفت که ارتش آمریکا آماده انجام یک عملیات "محدود" علیه اهدافی در سوریه است اما ابتدا منتظر مجوز کنگره خواهد ماند.
تصور میشود که باراک اوباما در اجلاس گروه ۲۰ در تلاش باشد ائتلافی بینالمللی برای حمایت از اقدام نظامی علیه اهدافی در سوریه ایجاد کند.
یک نظرسنجی به سفارش بیبیسی و ایبیسی نشان میدهد که بیش از یک سوم اعضای کنگره میگویند که هنوز برای حمایت یا عدم حمایت از این قطعنامه تصمیم نگرفتهاند. در میان نمایندگانی که تصمیم گرفتهاند اکثریت گفتهاند که با این طرح مخالفند.
روسیه و چین علیه چنین اقدامی بدون حمایت سازمان ملل اخطار دادهاند. آنها که خود اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل هستند به عنوان متحد سوریه با فشار بر این کشور مخالفند.
در همین حال محمد جهاد لهام، رئیس پارلمان سوریه در نامهای به رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، جان بوئنر، کنگره آمریکا را ترغیب کرده است برای اقدامی که او "غیرمسئولانه و غیرمحتاطانه" خواند شتاب نکند. وی به طرح اقدام نظامی آمریکا علیه سوریه که هماکنون در کنگره مطرح است اشاره داشت.
جهاد لهام از هیاتی از کنگره دعوت کرده است به دمشق سفر کنند و نمایندگان کنگره را ترغیب کرد گفتگویی "متمدنانه" را به جای زبان "آتش و خون" به کار گیرند.
وی گفت که آمریکا و سوریه دشمنی مشترک دارند که همان القاعده و وابستگان آن هستند که نقشی بیش از پیش پررنگ در مخالفت مسلحانه در سوریه بازی میکنند.
دولت سوریه تحت هدایت بشار اسد، رئیس جمهور این کشور به استفاده از سلاح های شیمیایی علیه غیرنظامیان در چند مورد در طول مناقشه ۳۰ ماهه متهم است.
آمریکا گفته است که تازهترین حمله در روز ۲۱ اوت در حومه دمشق اتفاق افتاد و ۱۴۲۹ نفر را کشته است. دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا ارزیابی اطلاعاتی خود که در آن دولت سوریه را مقصر می شناسد منتشر کرده است؛ ادعایی که دمشق به شدت رد میکند.
گزارشهای منتشر شده در رسانههای آمریکا و آلمان در روز پنجشنبه دایر بر تحلیل آن حادثه مدعی است که گاز به کار گرفته شده در آن حمله مرگبارتر از حد انتظار بوده و ممکن است نیروهای حکومتی اسد در ترکیب مواد دچار خطا شده باشند.
دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس نیز در گفتوگو با بیبیسی مدعی شد که دانشمندان کشورش شواهد تازهای یافتهاند که نشان میدهد دمشق مسئول استفاده از سلاحهای شیمیایی بوده است. این در حالی است که دولت اسد مسئولیت در آن حمله را تکذیب کرده و گفته که شورشیان مقصر هستند.
به گفته سازمان ملل متحد حدود ۱۰۰ هزار نفر در مناقشه سوریه کشته شده و بیش از دو میلیون نفر پناهنده شدهاند.
رد ارزیابی آمریکا
در حاشیه نشست گروه ۲۰، سخنگوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بار دیگر ارزیابی اطلاعاتی آمریکا در مورد نقش دمشق در حمله شیمیایی را رد کرد.
دیمیتری پسکوف گفت: "ما نمی توانیم این شواهد را بپذیریم چون فاصله زیادی با اثبات دارد."
اوباما که در تلاش است حمایت جهانی از اقدام نظامی علیه دولت سوریه را جلب کند در مورد این مساله گفتگوهای غیر رسمی با شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن داشته است.
اوباما گفت که ژاپن و آمریکا در این موضوع اتفاق نظر دارند که استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه یک فاجعه و نقض قوانین بینالمللی است.
آبه علنا نگفته است که آیا از حمله نظامی حمایت میکند یا نه. در روزهای منتهی به اجلاس گروه ۲۰ آمریکا و روسیه در مورد مساله سوریه درگیری لفظی داشتهاند.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا روسیه را به "کارشکنی" متهم کرده و پوتین در مقابل کری را "دروغگو" خوانده است.
میخائیل گورباچف، رهبر سابق اتحاد جماهیر شوروی به برنامه نیوزنایت بیبیسی گفت که اوباما و پوتین باید ملاقات کنند.
وی گفت: "آنها باید محاورهای را که به بهبود روابط منجر میشود شروع کنند و اتفاقاتی که الان درحال وقوع است را متوقف کنند."
همزمان ژو گوانگیائو، معاون وزیر دارایی چین اخطار داده است که دخالت نظامی در سوریه "تاثیری منفی بر اقتصاد جهانی" خواهد داشت.
پاپ فرانسیس هم در نامهای به ولادیمیر پوتین رهبران جهان را ترغیب کرده است شیوه "بی فایده راه حل نظامی" برای سوریه را کنار بگذارند. اتحادیه اروپا هم گفته که "مناقشه سوریه راه حل نظامی ندارد."
با این حال فرانسه قویا از طرح اقدام نظامی آمریکا حمایت کرده است. پارلمان فرانسه روز چهارشنبه در مورد مساله بحث کرد اما آن را به رای نگذاشت.
کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا روز چهارشنبه استفاده از اقدام نظامی علیه سوریه برای مدت ۶۰ روز را تصویب کرد. پس از آن امکان تمدید اقدام نظامی برای ۳۰ روز دیگر وجود دارد.
به گزارش ایسنا، این طرح که از سوی دولت اوباما پیشنهاد شده هفته آینده در صحن سنا به رای گذاشته خواهد شد و باید به تصویب مجلس نمایندگان هم برسد.