کد خبر: ۲۱۱۶۱۲
تاریخ انتشار : ۰۱ مهر ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۹

بازخوانی سفر چهار رئیس جمهور ایران به خاک آمریکا

سفر هر یک از روسای جمهور اسلامی ایران به نیویورک در برهه‌ها و شرایط زمانی متفاوتی صورت گرفت. محمدعلی رجایی در حالی به پا خاک آمریکا گذاشت که کشور در شرایط سخت جنگ با رژیم عراق قرار داشت تا در مورد جنگ ايران و عراق در سازمان ملل متحد و شوراي امنيت به گفت‌و‌گو بنشينند.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: پس از هشت سال رفت و آمد محمود احمدی‌نژاد به ساختمان شیشه‌ای سازمان ملل، بلخره نوبت به رئیس جمهوری شد که نه تنها چشم بسیاری از مردم ایران بلکه در سراسر جهان نیز به وی دوخته شده است، اهمیت این موضوع آن زمان دو چندان شده است که، سخنرانی حسن روحانی رئیس جمهور دولت یازدهم و باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا درست در یک روز قرار گرفته است.

علاوه بر این، بسیاری بر این باورند که نخستین سفر حسن روحانی در کسوت رئیس جمهور به نیویورک می‌تواند گره بسیاری از مشکلات کنونی ایران به خصوص مشکلات اقتصادی که به تحریم‌ها و به نوعی مساله هسته‌ای کشورمان مرتبط شده است را باز کند.

 شاهد این موضوع نیز کاهش قیمت سکه و ارز در طی سه روز گذشته یعنی پیش از سفر روحانی به نیویورک است؛ اما هنوز مشخص نیست که این کاهش قیمت ها پایدار بماند یا اینکه پس از سخنرانی رئیس جمهور کشورمان در سازمان ملل، دوباره قیمت ها سیر صعودی پیدا کنند.

همانطور که در گذشته نیز شاهد چنین اتفاقی بودیم؛ به طوری که دقیقا پس از سخنرانی محمود احمدی‌نژاد در سازمان ملل قیمت ارز و سکه رکورد صعود را می زدند.

مقایسه سفر روسای جمهور گذشته با سازمان ملل نشان می‌دهد؛ از میان سید محمدخاتمی، آیت الله خامنه ای و محمد علی رجایی (به عنوان نخست وزیر)؛ محمود احمدی‌نژاد با هشت بار سفر به نیویورک در ربته نخست این سفر دیپلماتیک قرار دارد.

در واقع احمدی‌نژاد تنها رئیس جمهور در ایران است که تاکنون بیشترین سخنرانی و سفر با بیشترین همراه به سازمان ملل را توانست در کارنامه هشت ساله خود ثبت کند. این در حالی است که سید محمدخاتمی، آیت الله خامنه ای و محمد علی رجایی یک یا دوبار در اجلاس سازمان ملل و با تعداد اندکی از همراهان، عازم نیویورک شده بودند و حالا روحانی پنجمین رئیس جمهور ایرانی است که صبح فردا به خاک آمریکا  قدم می گذارد.

اما در این میان سفر هر یک از روسای جمهور اسلامی ایران به نیویورک در برهه‌ها و شرایط زمانی متفاوتی صورت گرفت. محمدعلی رجایی در کسوت نخست وزیر ایران در حالی به پا خاک آمریکا گذاشت که کشور در شرایط سخت جنگ با رژیم عراق قرار داشت تا در مورد جنگ ايران و عراق در سازمان ملل متحد و شوراي امنيت به گفت‌و‌گو بنشينند.

سفر آیت‌الله خامنه‌ای نیز که درست هفت سال پس از سفر محمدعلی رجایی صورت گرفت، روزهایی یادآور اوج جنگ نفتکش‌ها بود. آیت‌الله خامنه‌ای در نطقی 90 دقیقه‌ای در سازمان ملل  که بازتاب زیادی داشت. استفاده از تجربه دادگاه نورنبرگ و طرح تنبيه عراق به عنوان متجاوز به منظور تضمين امنيت منطقه، انتقاد از عملكرد سازمان ملل و متهم ساختن شوراي امنيت در حمايت از تجاوز عراق به خاك ايران، هشدار به مجمع عمومي و افكار عمومي ملت امريكا نسبت به خطر حضور نظامي دولت امريكا در خليج فارس، برشمردن اقدامات امريكا براي مقابله با ايران، درخواست برچيده شدن دو تبعيض ناروا در سازمان ملل، حق وتو و عضويت دائم در شوراي امنيت، از جمله محورهای سخنرانی رئیس جمهور وقت ایران در چهل و دومین اجلاس سازمان ملل بود.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در مدت ریاست جمهوری هشت ساله خود هیچ سفری به نیویورک نداشت و پس از آن سیدمحمد خاتمی به عنوان پنجمین رئیس جمهور کشورمان و سومین رئیس جمهوری که پا به خاک آمریکا می‌گذارد به نیویورک سفر کرد.

سفر وی به آمریکا همزمان شده بود با به شهادت رسیدن ديپلمات‌هاي ايراني و صف‌آرايي طالبان در مرزهاي شرقي ايران. سید محمد خاتمي پيش از ترك تهران، اعلام كرد كه مي‌خواهد پيام‌رسان صلح براي ملت‌هاي جهان باشد. درهمین اجلاس بود که او موضوع گفت‌وگوي تمدن‌ها را در مقابل نظريه ساموئل هانتينگتون درباره رويارويي تمدن‌ها مطرح كرد.

پس اتمام دوران ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی، حالا نوبت به محمود احمدی‌نژاد که در تیر ماه سال 84 از سوی مردم به ریاست جمهوری انتخاب شد، رسیده بود. رئیس جمهوری که در نخستین حضورش در سازمان ملل یکی از خبرسازترین و جنجالی‌ترین سخنرانی‌ها از میان سایر سخنرانان را داشت. «نفی هلوکاست» شاه بیت همان سخنرانی جنجالی احمدی نژاد بود که توانست نام وی را بیش از گذشته بر سر زبان ها بیندازد.

از سوی دیگر سفرهای احمدی نژاد به نیویورک همیشه با حاشیه همراه بود. اگر ماجرای یکی از سفرهایش به سخنرانی جنجالی در دانشگاه کلمبیا ختم شد، دو سفر اخیرش به نیویورک، به ماجرای همراه بردن اعضای خانواده اش گره خورد که کار را به شکایت از دولت در کمیسیون اصل 90 هم کشاند.

و حالا روز چهارشنبه حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران و به عنوان پنجمین نماینده ایران در کسوت ریاست جمهوری در سازمان ملل سخنرانی خواهد کرد. سخنرانی که شاید پس از هشت سال متفاوت‌ترین سخنرانی از سوی نماینده ایران در سازمان ملل باشد.

به طوری که دیدار او با رئیس جمهور فرانسه که اولین دیدار دو مقام عالی رتبه ایرانی و فرانسوی از سال 2005 به بعد است یکی از مهمترین اتفاق های حاشیه ای اجلاس است. گفت وگوی هسته ای محمد جواد ظریف با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا می تواند مقدمه ای برای حل مساله هسته ای ایران باشد.
 
منبع: شفاف
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین