آفتابنیوز : آفتاب: تلام نوشت: رییس دستگاه دیپلماسی آرژانتین در این نشست که روز شنبه برگزار میشود به دنبال آن است تا دریابد که آیا تفاهمنامه مزبور از سوی مجلس یا دولت ایران تصویب شده است و در صورت مثبت بودن پاسخ، پیشنهاد خواهد کرد تا برنامهای برای تشکیل "کمیسیون حقیقت یاب" در باره انفجار آمیا تشکیل شود.
تفاهمنامه یادشده پس از چند ماه نشستهای کارشناسی دو کشور، بهمن سال گذشته در حاشیه نشست سران اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی به امضای تیمرمن و علیاکبر صالحی، وزیر خارجه وقت ایران رسید و دولت آرژانتین نیز در نشستهایی جنجالی و با وجود مخالفت گسترده تشکلهای یهودی و رژیمصهیونیستی، بهسرعت آن را در مجلس سنا و کنگره نمایندگان آرژانتین تصویب کرد.
بر اساس توافق دو کشور، قرار بود پس از آرژانتین این روند در تهران نیز طی شود اما اردیبهشت گذشته رسانههای ایرانی گزارش دادند که دولت ایران به تنهایی این تفاهمنامه را تایید کرده است و الزامی به تصویب آن از سوی مجلس ایران نیست.
در چنین شرایطی، کریستینا فرناندز د کرچنر، رییس جمهوری آرژانتین روز سهشنبه گذشته در سخنان خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد بار دیگر از امضای این تفاهمنامه دفاع کرد و از دولت ایران خواست درباره روند تایید آن توضیحاتی را به بوینوس آیرس بدهد تا بر اساس آن، بتوانند گامهای بعدی را تعیین کنند.
تیمرمن که برای شرکت در شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بهسر میبرد، پنجشنبه شب به رسانههای آرژانتینی گفت که درخواست برگزاری نشست دوجانبه با هدف بررسی وضعیت تفاهمنامه از سوی ایران صورت گرفته است.
وی اظهار کرد:"آرژانتین همانند گذشته، مذاکره را پذیرفت و در این مرحله میخواهیم موضوعاتی را که رییسجمهوری آرژانتین در نطق خود در روز سه شنبه گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح کرد، بررسی کنیم و از وضعیت کنونی این تفاهمنامه در روند قانونگذاری ایران مطلع شویم. به عبارت دیگر، می خواهیم بدانیم آیا این تفاهمنامه از سوی مجلس ایران تصویب شده است یا خیر."
وزیر خارجه آرژانتین افزود:" اگر از سوی مجلس تصویب شده باشد، چارچوبی برای تعیین تاریخ تشکیل کمیسیون حقیقت یاب و همزمان سفر مقامهای قضایی آرژانتین به تهران را مشخص خواهیم کرد."
او تصریح کرد: " ما آماده مذاکره هستیم اما اینها موضوعاتی است که ما در این نشست بررسی خواهیم کرد و اینها همان چیزهایی است که رییسجمهوری آرژانتین آن را مطرح کرد."
کمیسیون حقیقتیابی که تیمرمن به آن اشاره کرد، طبق تفاهم نامه با همکاری دو کشور تشکیل میشود و متشکل از پنج حقوقدان شناخته شده و معتبر در صحنه بینالمللی خواهند بود اما هیچیک تابعیت ایرانی یا آرژانتینی نخواهد داشت.
بر اساس این تفاهمنامه، هر کشور حق دارد دو عضو این کمیسیون را پیشنهاد کند و آنها خود نفر پنجم را برخواهند گزید. وظیفه این کمیسیون، ارایه یک عقیده درباره حادثه آمیا است اما از نظر قضایی، کسی را متهم نخواهند کرد.
تیمرمن گفت:"آرژانتین تایید میکند که از ایالات متحده آمریکا خواسته بود موضوع آمیا نیز در مذاکراتی که دیروز گروه 1+5 با ایران آغاز کرد، گنجانده شود."