آفتابنیوز : آفتاب: به نقل از روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ مهندس طه طاهری در این دیدار که در محل این ستاد برگزار شد، با اشاره به مجاورت دو کشور ایران و چین در کنار بزرگترین منبع تولید مواد مخدر جهان یعنی افغانستان گفت: ایران و چین طی سالیان گذشته، رنج بسیاری را در خصوص تجارت غیرقانونی مواد مخدر و تهدیدات ناشی از آن متحمل شدهاند.
وی افزود: دو کشور برای کاهش آسیب و خسارتهای وارد شده، باید همانطور که در سایر زمینهها فعالیتهای مشترک دارند در امر مبارزه با مواد مخدر نیز به راهکار مناسبی رسیده و آن را در قالب یادداشت تفاهم همکاری، اجرایی کنند و به نتیجه مطلوبی برسند.
قائم مقام دبیرکل ستاد اظهار داشت: نگاهی به ده سال گذشته نشان میدهد که وضعیت تغییر الگوی مصرف از مواد مخدر سنتی به محرکها در هر دو کشور شتاب بیشتری پیدا کرده و این در حالی است که تلاشهای فراوانی از سوی دو کشور برای کم کردن حجم این تهدید چه در بخش تعداد معتادان و چه در بخش تجارت غیرقانونی، تزانزیت و شبکههای قاچاق انجام شده است.
طاهری با اظهار نگرانی از وضعیت مواد مخدر صنعتی روانگردان در هر دو کشور گفت: شرایط به گونهای میرود که در آینده هروئین در داخل کشور چین تولید شود، همانطور که طبق گزارشات موجود، لابراتوارهای تبدیل تریاک به هروئین در مرزهای مشترک ایران با ترکیه و عراق ایجاد شدهاند.
وی در ادامه به مسئله مواد پیشساز تولید هروئین اشاره کرد و افزود: افغانستان صنایع و کارخانجات بزرگ و مدرنی ندارد چه برسد به کارخانجات تولید مواد پیشساز که با این وجود، یک جریان انحرافی در حال شکلگیری است؛ چرا که طبق گزارشات به دست آمده طی یک سال گذشته، محمولههایی حاوی مواد پیشسازی که به افغانستان وارد شدهاند همگی تولیدی چین بودهاند.
وی ادامه داد: برای گسترش همکاریهای دو جانبه باید یادداشت تفاهم همکاری در خصوص تبادل اطلاعات در بخشهای مبارزه با قاچاق مواد مخدر در افغانستان و کاهش آسیب همچون درمان معتادان، روشها و پروتکلهای درمانی و چگونگی رفتار با جمعیت سالم جامعه، انجام کار مشترک عملیاتی و اطلاعاتی بهمنظور کنترل دلیوری (ردیابی شبکههای قاچاق با هدف شناسایی آنها) توسعه همکاری مشترک در صحنه بینالمللی و همکاری اطلاعاتی و عملیاتی بر روی قاچاقچیان ایرانی در چین تهیه و به امضاء طرفین برسد.
این مقام مسوول ادامه داد: دو کشور چین و ایران در دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) و هیات بینالمللی کنترل موادمخدر سازمان ملل (INCB) مواضع مشترکی دارند که باید در برخی موضعگیریهای سازمان ملل و دفاتر آن، کنار یکدیگر قرار بگیرند.
طاهری تصریح کرد: به طور مثال دو کشور نباید اجازه دهند که مصرف مواد مخدر و کشت آن قانونی شود، همچنین بعضی اروپاییها به دنبال آن هستند که مواد مخدر به ابزار سیاسی تبدیل شود و سران بزرگ مواد مخدر مجازات نشوند، در این امر ما نباید اجازه دهیم که مجازات بازدارنده سران مواد مخدر به ابزار ضد حقوق بشری تبدیل شود.
وی بر برقراری رابطه ایران و چین در مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد و گفت: اگر مسوولان مربوطه ایران و چین در بحث مواد مخدر ارتباط مستقیم و بدون واسطه برقرار کنند، همه مسائل مشترک دو کشور در این حوزه حل و فصل خواهد شد، همانطور که ایران با انجام تبادل اطلاعات با سه کشور مالزی، تایلند و اندونزی توانست تقریباً ترانزیت مواد مخدر صنعتی را از طریق پروازها به صفر برساند.
وی در ادامه با تاکید بر ارتباط مستقیم مسوولان مبارزه با مواد مخدر دو کشور در حوزه عملیاتی بیان داشت: اگر لازم باشد افسران ویژه مواد مخدر ایران و چین در دو کشور مستقر خواهند شد تا به صورت روزانه با یکدیگر و همچنین مسوولان نظامی و قضایی در ارتباط باشند، ایران نیز به زودی هیاتی متشکل از پلیس، قوه قضاییه و کارشناسان تبادل اطلاعات به چین میفرستد تا در حوزه عملیاتی همکاری خود را آغاز کند.
طاهری افزود: ایران آماده هر گونه همکاری متقابل در مبارزه با مواد مخدر با کشور چین است و امیدواریم ظرف یک ماه آینده یادداشت تفاهم همکاری در بحث مبارزه با مواد مخدر به امضاء طرفین برسد.
چین خواستار همکاری و تبادل اطلاعات با ایران در مبارزه با مواد مخدر است
همچنین لی یو جین، معاون دائم دبیرکل کمیسیون ملی مبارزه با مواد مخدر چین در این دیدار، دوستی میان ایران و چین را صمیمی توصیف کرد و گفت: در عرصه مبارزه با مواد مخدر دو کشور همکاریهای زیادی داشتند و یکی از اهداف سفر ما نیز، تقویت زیرساختهای قبلی دو کشور در مبارزه است.
وی افزود: مواد مخدر در افغانستان به مسئله بینالمللی تبدیل شده و هر دو کشور ایران و چین نیز با تهدید جدی مواد مخدر روبرو هستند و متاسفانه چین یکی از تولیدکنندههای عمده پیشسازهای شیمیایی در دنیا به شمار میرود.
لی یو جین در ادامه، به کشف 17 تن مواد پیشساز تولید هروئین و ساخت چین، توسط ایران اشاره کرد و گفت: این موضوع مسئلهای جدی است و کشور ما در حال پژوهش و مطالعه بیشتر در این خصوص است و ما نیز خواستار همکاری با ایران در این خصوص هستیم.
وی در ادامه خواستار افزایش روابط مسوولان مبارزه با مواد مخدر و ایجاد روابط صمیمانهتر شد و گفت: جنایات حاصل از مواد مخدر بسیار زیاد است باید که در مقابل جنایت بزرگ مواد مخدر اقدامات مشترک زیادی انجام دهیم و سطح روابط را عظیمتر کنیم.
گفتنی است؛ طرفین در این دیدار توافق کردند اقدامات کنترلی بیشتری در مبادی گمرکی و پروازی خود اعمال کنند تا زمینه سوءاستفاده قاچاقچیان برای حمل مواد مخدر سنتی و صنعتی را به مقصد یکدیگر کنترل و جلوگیری کنند و این در حالی است که حدود 10 نفر از ایرانیان اخیراً به جرم حمل مواد مخدر بازداشت و در بدترین شرایط در زندانهای چین به سر میبرند.
همچنین در این جلسه از کشور چین مدیرکل دفتر اداره کل مبارزه با مواد مخدر وزارت امنیت عمومی، معاون اداره کل دفتر روابط بینالملل کمیسیون ملی مبارزه با مواد مخدر، دبیر کمیسیون ملی مبارزه با مواد مخدر در استان گوانگ دونگ و کمیسر مواد مخدر امنیت عمومی منطقه خودمختار گوانگسی و مسوولان مبارزه با مواد مخدر شهرهای گوتگجو و شانگهای حضور داشتند.