آفتابنیوز : آفتاب: علی خرم در روزنامه اعتماد نوشت: ايران هم كه فرهنگ مقاومت را از سالهاي جنگ عراق بهخوبي ياد گرفته بود در مقابل اين روش تهاجمي غرب ايستادگي ميكرد و هيچ انعطافي در جهت شكستن بنبست پيشآمده از خود نشان نميداد. حقيقت اين است كه اگر يك دولت كارآزموده و مجرب در ايران برسركار بود و از اقتصاددانان كارشناس استفاده ميكرد روش تحريمهاي كشنده غرب كه يك جنگ تمامعيار و ظالمانه به شمار ميرود نميتوانست بنيان اقتصاد ايران را تا اين حد مورد هدف قرار دهد ولي دولت ناكارآمد باعث شد غرب از اعمال تحريمهاي خود احساس رضايتمندي كند و مصّر شود كه اين تحريمها را ادامه دهد و با تبليغات فراوان آنها را به عنوان مهمترين ابزار در گفتوگوهاي 1+5 در مقابل ايران بهكار برد.
اكنون كه دولت جديد آقاي دكتر روحاني با راهبرد جديد در سياست خارجي در انتخابات پيروز شده، قصد دارد فصل نويني از مذاكرات با 1+5 را بگشايد. اين فصل نوين از ديدگاه جمهوري اسلامي ايران ضمن تاكيد بر حقوق اساسي كشورمان در معاهده عدم اشاعه سلاحهاي هستهيي كه مهمترين آن حق غنيسازي است، شامل همكاري وسيعي در اعتمادسازي بوده و ميتواند همكاري در تقويت معاهده ان پي تي باشد كه نگرانيهاي غرب از اشاعه فناوري هستهيي به نقاط ديگر جهان و گروههاي نامربوط را كاهش دهد. غرب در اين مذاكرات به پشتيباني برداشت مبالغهآميز از اعمال تحريمها ممكن است تصور كند كه دست بالا را در اختيار داشته و اين ايران است كه بايد انعطاف نشان دهد. اگر اين برداشت وجود خارجي داشته باشد يقينا سوء برداشت و مانعي در راه مذاكرات سازنده خواهد بود.
بهعبارت ديگر ايران تمايل دارد فصل نويني از مذاكره با 1+5 را به اجرا گذارد ولي نه به اين معنا كه غرب انتظار امتياز دهي از ايران براي خود تصور كند. اين برداشت مبالغهآميز تا آنجا پيش رفته كه شركت اكثريت مردم در انتخابات و راي به تغيير راهبرد دكتر روحاني و آمادگي جديد و مثبت ايران براي مذاكره سازنده با 1+5 را به خاطر اعمال تحريمها دانسته است كه با واقعيت تطبيق ندارد.
ايران يقينا در مذاكرات جاري، اصول همكاري و تعامل را رعايت خواهد كرد و تلاش ميكند «مذاكره براي مذاكره» را تبديل به «مذاكره براي كسب نتيجه» كند اما شرط آن اين است كه طرف مقابل هم با درك جايگاه جمهوري اسلامي ايران در منطقه و با درك ملاحظات امنيت ملي كشورمان وارد مذاكرهيي شود كه در پايان نتيجه برد – برد را براي طرفين رقم زند.
بيشك دولت آقاي روحاني كه از وزراي مجرب و كارآزموده تشكيل شده است با وجود عمق خرابيهاي گسترده در اقتصاد و صنعت كه محصول ناكارايي دولت قبلي است، تلاش خواهد كرد در ظرف يك تا دوسال بر بسياري از خرابيها فائق آمده و وزن اهرم تحريمها را به جايگاه واقعي خود كه حدود 30 درصد تخمين زده ميشود برساند. در آن صورت اين اهرم در دستان 1+5 اهرمي كارساز نخواهد بود و ترتيب مذاكرات تغيير خواهد كرد لذا عقلاني چنين است كه اكنون كه ديدگاه جديد و سازندهيي نسبت به همكاري با 1+5 در ايران به وجود آمده و تيمي حرفهيي و ديپلماتيك مذاكرات را به عهده دارد، غرب به اهرم تحريمها آنقدر تكيه نكند كه در بهار مذاكرات، بنبست جديدي به وجود آيد.
ايران آماده نشان دادن نرمشها و همكاريها از موضع قدرت بهمنظور شكستن بنبست مذاكرات است كه فرصتي استثنايي براي پيشبرد مذاكره به خاطر صلح در منطقه خاورميانه و جهان خواهد بود. بدينترتيب بايد نشست و نظارهگر نخستين دور مذاكره بين ايران و 1+5 بود تا قضاوتهاي خود را منطبق با واقعيات صحنه تصحيح كرد. اين دور ميتواند طليعه همكاريهاي وسيعي براي صلح در منطقه بر اساس برابري ملتهاي خاورميانه و حقوقشان قرار گيرد كه يكي از گامهاي اساسي براي نيل به صلح جهاني بهشمار خواهد رفت.